Search by category:
Egyéb kategória

Adventi kalendárium: Belül kellene fényeket gyújtani

Adventi kalendárium: Belül kellene fényeket gyújtani
Hegedűs Norbert
2020. 12. 08., k – 07:45

2020. december 8., kedd – 12:34
Varga Zsuzsanna történész, muzeológus
Friss ikon
Off

Törzs

Az idő decemberben sem telik lassabban, mint az év többi szakaszában, így elcsodálkozunk, hogy még csak most gyújtottuk meg az első adventi gyertyát, s közben úgy teltek el az adventi várakozás fenmaradó hetei, hogy észre sem vettük, már a szentestei vacsora menüjét oldjuk. Mert hiszen a mai karácsony az étel- és az ital ünnepe. Ha az étel-ital-ajándék Szentháromságát kivennénk a karácsony kellékei közül, alig maradna valami a mai ünnepünk lényegéből. Mi is maradhatna? Azt a pazar fényűzést, amellyel a házunk táját és a köztereinket még december elején beborítjuk, hogyan is múlhatná felül az ünnep eszmei csodája? Ahhoz belül kellene fényeket gyújtani. Valahogy úgy, ahogy az 5-6 órai hajnali roráté misékre tipegő, nagykendőbe burkolózó nénik gyújtottak lámpást a didergő sötétségben. S advent minden áldott napján a templomban kezdődött a napja az asszony- és a férfinépnek, az iskolásgyereknek, akik majd innen indultak iskolába. Az adventi hajnalok csendje is a befelé fordulás időszakát szimbolizálta, ahogyan az is, hogy András napján „eltemették a bőgőt”, ettől kezdve nem volt szabad táncmulatságokat, zajos rendezvényeket szervezni. Az egyedüli, ami felverhette az adventi falu csendjét, a betlehemező gyerekcsapatok éneke volt, a pásztorbot és a lánc csörgése. Bekopogtak az ablakon, bementek az udvarokba, ahol a háziaktól jókívánságaikért cserébe apró ajándékokat kaptak a tarisznyájukba.  Volt készülődés, sok szép emlékű falujárás papírbetlehemmel, gúnyákba öltözött Kubóval, angyallal, pásztorokkal.

A mendikálás kezdetben nem csak a szenteste  kiváltsága volt. Gyerekkoromban a nagyszülői háznál nyomaiban még élt a régi idők emléke, az udvarra bemenve a ház ajtaja előtt megálltunk, bekiabáltunk, hogy: Adjon Isten jó karácsony estét, akarják az Isten ígéretét hallgatni? Amint a mamáék ajtót nyitottak, velünk együtt énekelték a Mennyből az angyalt, a Pásztorok pásztorokat. Ezután kívántunk csak boldog karácsonyt és léptük át a ház küszöbét. Majd a karácsonyfa és az ajándékozás előtt is énekeltünk. Elfogyasztottuk a hagyományos karácsonyi vacsorát, gyerekként örültünk az ajándékoknak. Régen az ajándék a fa alatt csak pont volt az i betűn, míg mára központi, és gyakran egyetlen elemévé, lényegévé vált a karácsonyi hajszának.

Ha annak idején nem is került ajándék a fa alá különféle okok miatt, a karácsony akkor is karácsony maradt, mert mire szentestéhez ért a naptár, addigra olyan sok volt a tennivaló, és annyi minden mögöttük volt már. Volt lelki rákészülődés társadalmi szinten, a falu és a család szintjén is. A disznóölések is lezajlottak, hogy az ünnepekre és újévig ne legyen gond erre, a Luca székei is elkészültek, karácsonyig minden a helyére került. 

Varga Zsuzsanna
történész, muzeológus

Bevezető

A mai rohanó világban, a kor sebességéhez igazodva, felgyorsulva várjuk a karácsonyt. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment