Search by category:
Egyéb kategória

A parlament jóváhagyta a terhességi segély bevezetését

A parlament jóváhagyta a terhességi segély bevezetését
Mészáros Richárd
2020. 12. 10., cs – 22:25

2020. december 11., péntek – 07:00
parlament k
Friss ikon
Off

Törzs

A terhességi segélyt a Szociális Biztosító fogja kifizetni. „A támogatás célja, hogy fedezze a terhességgel járó, megnövekedett kiadásokat” – közölték a módosítást indítványozó képviselők.

Az a biztosított személy jogosult a támogatásra, aki a szülés feltételezett napját megelőző 27. hét kezdete előtti két évben legalább 270 napig rendelkezett betegbiztosítással. A segély napi összege a napi kivetési alap 15 százalékának fog megfelelni. Nem lehet alacsonyabb a maximális napi kivetési alap tíz százalékánál, ami 2021-ben, egy 30 napos hónapban 215,50 eurót fog kitenni.

Terhességi segélyre jogosultak lesznek azok az alkalmazottak is, akik szülői szabadságukat töltik, és emiatt felfüggesztették a betegbiztosításukat, illetve azok az egyéni vállalkozók, akik esetében szintén felfüggesztették a kötelező betegbiztosítást, gyermekgondozási segélyre jogosultak és nem működtetik a vállalkozásukat.

A középiskolások és egyetemisták terhességi ösztöndíját az állam költségvetési forrásokból fogja fedezni. A szülés feltételezett napja előtti 27. héttől kezdve fogják nekik folyósítani. Havi 200 euróról van szó, az összeget a kormány rendelet formájában módosíthatja. Az ösztöndíj odaítéléséről egyetemisták esetében a rektor vagy a dékán dönt, középiskolások esetében az iskolaigazgató.

Bevezető
Pozsony |

A dolgozó, állapotos nők, illetve az állapotos diákok jövő áprilistól újféle támogatást igényelhetnek, az ún. terhességi segélyt vagy terhességi ösztöndíjat. A parlament csütörtökön jóváhagyta az erre vonatkozó jogszabály-módosítást, melyet az OĽaNO képviselői terjesztettek elő. A javaslatot mind a 120 jelen lévő képviselő támogatta.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment