Search by category:
Egyéb kategória

Mentőövért kiált a vendéglátóipar

Mentőövért kiált a vendéglátóipar
Mészáros Richárd
2020. 12. 14., h – 22:48

2020. december 15., kedd – 07:30
koronavírus éttermek elvitel
Friss ikon
Off

Törzs

A kormány őszi járványügyi megszorításai is hatalmas károkat okoznak a vendéglátóiparnak. Az ágazat szakmai szervezetei szerint a bevételek több mint 70 százalékkal csökkentek, ami az érintett társaságok többségét alapjaiban veszélyezteti. A tét nem kicsi, hiszen a társult ágazatokkal együtt a vendéglátóipar 12 ezer kisvállalkozónak és több mint 94 ezer alkalmazottnak biztosít megélhetést. Az étterem-tulajdonosok épp ezért újabb javaslatcsomaggal rukkoltak elő, olyan tippekkel látva el a kormányt, amelyek segítségével ez utóbbi szerintük hatékony segítséget nyújthatna az ágazatnak.

A vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari, valamint mezőgazdasági szakmai szervezeteket tömörítő #StáleMámeChuť (#MindigVanÉtvágyunk) platform hétfőn mutatta be a három kategóriába osztott javaslatait. Az első kategóriában olyan javaslatok szerepelnek, amelyekkel az ágazat munkahelyeit szeretnék megmenteni. Ezek között szerepel az, amely szerint az államnak 100 százalékos támogatást kellene nyújtania a fizetésekre a bajba jutott éttermeknek, és mindent meg kellene tennie azért, hogy a támogatáshoz a vállalkozók könnyen és gyorsan, felesleges bürokratikus akadályok nélkül hozzájuthassanak.

A stalemamechut.sk honlapon közzétett felhívás szerint az államnak hozzáférhetőbbé kellene tennie a bérleti díjakra nyújtott támogatást is. A bérlőknek nyújtott állami támogatásról szóló jogszabály szerint az állami támogatás összege a bérlő és a bérbeadó közötti egyezségtől függ, az állam ugyanis ugyanakkora arányban járul hozzá a bérlők által fizetett bérleti díjakhoz, mint amennyit a bérbeadók elengednek. Ha a bérbeadó ragaszkodik az eredeti díj teljes összegű kifizetéséhez, ezt teljes egészében a bérlőnek kell kifizetnie. Az étterem-tulajdonosok azt szeretnék elérni, hogy ez a támogatás ne függjön a bérbeadók kénye-kedvétől.

A második kategóriába azokat a javaslatokat sorolták, amelyek megkönnyíthetik az ágazat elstartolását a járványügyi intézkedések feloldását követően. Ezek között szerepel például a fogyasztás közvetlen támogatása és az újranyitás pontos menetrendjének a meghatározása is. A harmadik kategóriában az ágazat rendszerszintű állami támogatását célzó javaslatok találhatók, így például az áfakulcs 10 százalékra csökkentése.

Az említett platformba tömörülő vállalkozások és szakmai szervezetek szeretnék minél hamarabb felvenni a kapcsolatot a kormányfővel és az érintett szakminiszterekkel, hogy megvitathassák a javaslataikat. Szerintük a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a vendéglátóiparban kialakult válságos helyzetért, mentőövet dobva az ágazatban vállalkozóknak.

Jaroslav Kmeť, a közlekedési tárca államtitkára a tegnapi kormányülés előtt azt ígérte, hogy a minisztériumuk kedden, vagyis már ma bemutatja az idegenforgalmi vállalkozások, köztük az éttermek megmentésére kidolgozott javaslatát. Azt azonban ő is elismerte, hogy a fenti követelések közül nem mindegyiknek tudnak majd eleget tenni, a járvány idején ugyanis a szűkös pénzügyi keretből más ágazatoknak is szükségük van az állam támogatására.

Bevezető
Pozsony |

A kormány járványügyi megszorításai továbbra is az étterem-tulajdonosoknak okozzák a legnagyobb érvágást, miközben az ágazatnak nyújtott állami támogatások elenyészők. Mit kellene tennie az államnak, hogy megelőzze a vendéglátóipari társaságok tömeges csődjét?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment