Search by category:
Egyéb kategória

Minden 9. páciens idő előtt fejezi be a gyógyszeres kezelést

Minden 9. páciens idő előtt fejezi be a gyógyszeres kezelést
Hegedűs Norbert
2020. 12. 14., h – 08:24

2020. december 14., hétfő – 17:01
gyógyszertár
Friss ikon
Off

Törzs

A krónikus betegek többsége azt állítja, hogy a kezelés az orvos utasításai szerint folyik. A 606 résztvevővel végzett felmérés azonban rávilágított arra, hogy a betegek nem mindig viselkednek biztonságosan. Csaknem 11 százalékuk elismerte, hogy ha a gyógyszer bevétele után valamilyen tünetet tapasztal, abbahagyja a kezelést, s erről nem tájékoztatja az orvost. Az is kockázatos, hogy amikor éppen jól érzi magát, önkényesen abbahagyja a kezelést. Így tesz a megkérdezettek 6 százaléka annak ellenére is, hogy az orvos határozottan figyelmeztette, akkor is kell a gyógyszert szedni, ha jobban érzi magát. Minden 20. páciens kiváltja ugyan a gyógyszert, de nem szedi be, s természetesen nem mondja meg az orvosnak. A kezelés megszakításának leggyakoribb oka a gyógyszer valamely mellékhatása. Van, amikor el sem kezdi a beteg, mert fél a kockázatoktól. „Gyakran nem tudatosítja, hogy így kezeletlen marad” – mondta Dr. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének elnöke. Hatására tovább csökkenhet a sikeres kezelés esélye és bonyolulttá válhat a további terápia.

Minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai. „Ha valaki észrevesz ilyet, erről tájékoztatnia kell az orvost, és közösen kell keresni a megfelelő alternatívát, ami hasonló hatású, és a beteg jól fogja tűrni” – tette hozzá dr. Šóth. Szerinte a gyógyszerek többsége más gyártótól származó, más összetételű, de hasonló hatású gyógyszerekkel helyettesíthető. Mint kiderült, a betegek leggyakrabban a betegtájékoztatóból szereznek tudomást a mellékhatásokról. „Az a szerepe, hogy felhívja a figyelmet a gyógyszer esetleges mellékhatásaira, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél minden mellékhatás előfordul. Semmiképpen sem szabadna, hogy valamely feltüntetett mellékhatás miatt megszakadjon a kezelés” – tette hozzá Mária Lévyová, a Betegek Jogvédő Szövetségének elnöke. Az orvos sokszor mondja betegének, hogy a betegtájékoztatót ne is olvassa el. „Arra kell törekedni, hogy az orvos-beteg együttműködés és kommunikáció eredményeként a leghatásosabb kezelést találják meg, aminek legkisebb a mellékhatása” – egészítette ki Mária Lévyová.

Bevezető

Ha kellemetlen tünetet tapasztal, minden 9. beteg abbahagyja a kezelést anélkül, hogy kikérné orvosa véleményét. Ezzel az eredménnyel végződött a Lieky s rozumom projekt által készített felmérés. A Betegek Jogvédő Szövetsége így próbálja felkészíteni a pácienseket a gyógyszerek biztonságos használatára.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment