Search by category:
Egyéb kategória

A rossz szülők 6 jellemzője

Nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Akad sok olyan szülő is, aki maga is rossz szülői mintát követve megnyomorítja gyermekei életét.

Az alábbi jellemzők közül nem kell, hogy egyszerre több is érvényesüljön ahhoz, hogy igazán rossz szülőről beszéljünk.

1. A gyermek elhanyagolása  

A gyermek fizikai vagy érzelmi elhanyagolása hosszú távú, negatív hatással van a személyiségfejlődésére és természetesen az egészségére is. A gyermek szükségleteinek figyelmen kívül hagyása, felügyelet nélküli vagy veszélyes helyzetekben történő elhelyezése, az életkorának nem megfelelő környezet, ezek mind ide sorolandók.

Az elhanyagolás a legtöbb esetben befolyásolja a gyermek mentális egészségét és/vagy társadalmi fejlődését, és akár egész életen át tartó pszichológiai hegeket is hagyhat. Ez a gyermekbántalmazás egyik fajtája.

A gyermek fizikai vagy érzelmi elhanyagolása hosszú távú, negatív hatással van a személyiségfejlődésére • FORRÁS: THINKSTOCK

2. Fizikai és szóbeli visszaélés  

3. A gyermek rossz viselkedésének támogatása  

A szülő struccpolitikája, az, hogy figyelmen kívül hagyja gyermeke nem elfogadható viselkedését, rémesen rossz nevelési technika. Az sem megfelelő, ha csak futtában szól oda a szülő a rosszul viselkedő gyermeknek, mivel így az üzenet nem fog célba érni. Ebből nagyon hamar kialakul a rossz, tiszteletlen gyermek képe, akit ekkor már rendkívül nehéz lesz nevelni. Az ilyen gyermek később hajlamosabb lesz a függőségekre, mivel semmiféle kontrollt nem tapasztalt meg gyermekkorában.

Figyelmen kívül hagyni gyermeke nem elfogadható viselkedését, rémesen rossz nevelési technika

4. Részrehajló kritikusság  

Sok családban, ahol több gyermeket nevelnek, bizony gyakori, hogy az egyik kivételezett helyzetben van. Ennek számos oka lehet: nem, kor, sportteljesítmény, tanulmányi eredmény… stb. Ez magával hozza, hogy a többi gyermekkel szemben kritikusabbá válnak a szülők. Megszűnik a családi egység, előjöhet a túlzott megfelelési kényszer, de akár a káros szenvedélyek, függőségek is kialakulhatnak a mellőzöttebb gyermek esetében.

Ebbe a csoportba tartoznak azok a szülők is, akik mások előtt „szeretik” gyermeküket – akár az ő jelenlétében is – kritizálni, gyakran alaptalanul. Ez szörnyen rombolja a gyermek önbecsülését, és a szülővel való bizalmi kapcsolatát.

5. Döntés a gyermek helyett 

Egy ideig igaz lehet a mondás, hogy egy szülő tudja legjobban, hogy gyermeke számára mi a legjobb. Ám a szülők gyakran átesnek a ló másik oldalára. Nem veszik figyelembe a gyermekük érdekeit, véleményét, vágyait. Sok esetben a szülő szeretné a gyermekén keresztül megvalósítani saját magát. Ez rendkívüli mértékben demoralizálja a gyermeket, és nem hagyja meg számára a szabad önmegvalósítás lehetőségét, mely később megkeseredett, önállótlan felnőtté teheti.

A szülők gyakran nem veszik figyelembe gyermekük érdekeit, véleményét, vágyait

6. Pénzzel való nevelés  

Nem bölcs dolog, ha a gyermek bármit megkap, amit csak kiejt a száján, hiszen így nem tanulja meg az érték fogalmát, sem a mértékletességet. Ám a lehetőséghez mérten túlzó garasoskodás sem feltétlenül jó, mivel így félő, hogy a gyermek ennek épp az ellenkezőjét fogja tenni tizenévesen, vagy felnőttként a saját keresetével.

A fenti példák csak a jéghegy csúcsai. A szülői rossz nevelési attitűdök, hiteltelenség, szélsőségesség, bizony komoly károkat okozhatnak a gyermekben. A személyiségfejlődés alattomosan képes negatív ívet venni. Az, aki a gyermek mindennapjainak része, szinte észre sem veszi a változást. Sajnos nagyon nehéz – még a szakembereknek is – rávilágítani a szülők helytelen viselkedésére, de a változáshoz soha nincs késő! Az egyik legbátrabb dolog, ha az ember tesz valamit a pozitív változás érdekében.

DÓZSA-VÉPY RENÁTA, Life.hu

The post A rossz szülők 6 jellemzője first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment