Search by category:
Egyéb kategória

A kormány elfogadta a Covid-automatát

A kormány elfogadta a Covid-automatát
Hegedűs Norbert
2020. 12. 16., sze – 16:29

2020. december 16., szerda – 16:39
koronavírus
Friss ikon
Off

Törzs

A Covid-automata olyan kulcstényezőket határoz meg, mint az esetszám (jövőbeni megterhelés), az esetszám növekedése (aktuális megterhelés) és a dinamika.

Országos szinten a következő indikátorok alapján fogják meghatározni az aktuális járványhelyzet súlyosságát: a hét nap alatti átlagos esetszám, a kórházban kezeltek száma és az effektív reprodukciós szám. Amíg ezek nem lépnek túl egy meghatározott határértéket, a járványt regionális szinten kezelik.

Az országos szintű, elsőfokú figyelmeztetés akkor fog életbe lépni, ha az egyhetes átlagos esetszám meg fogja haladni az ezret. A második szintet a Covid-automata 1500-3000, a harmadikat 3000-5000, a negyediket pedig több mint 5000 új esethez köti.

Ami a kórházban kezelt pácienseket illeti, a határértékek a következők: az elsőfokú riasztás 1500 főt meghaladó páciens esetén lép érvénybe, 2000-2500 kórházi beteg esetén jön a másodfokú figyelmeztetés, 2500 fölött pedig a harmad- és negyedfokú.

Az, hogy az egyes régiókban milyen óvintézkedések lesznek érvényben, az ottani kórházak befogadóképességétől is függ. Az általános szabály az lesz, hogy az egymással szomszédos járások legfeljebb három fokkal térhetnek el egymástól.

Az óvintézkedéseken csak tíz nappal azután fognak lazítani, hogy a kedvezőbb számok tükrében átértékelték a helyzetet.

Bevezető

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium a szerdai kormányülésen bemutatta a világjárvány alakulásának figyelemmel kísérését és a SARS-CoV-2 elleni óvintézkedések elfogadását koordináló „riasztórendszert”, az ún. Covid-automatát, amely segít majd képet alkotni az aktuális járványügyi helyzetről és az egyes régiók, valamint az egész ország fertőzöttségi szintjéről. A rendszer elősegíti az óvintézkedések hatékony és gyors bevezetését, biztosítva az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot. A kormány elfogadta a dokumentumot.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment