Search by category:
Egyéb kategória

Mini-Magyarország és minikistérség

Mini-Magyarország és minikistérség
Hegedűs Norbert
2020. 12. 16., sze – 08:29

2020. december 17., csütörtök – 11:00
Fotók: Vas Gyula
Friss ikon
Off

Törzs

Az egyedülálló turisztikai látványosságra külföldön is figyelnek, s számos delegáció látogatna Kisbérre a jövőben. A város a kistérség turisztikai kínálatával többnapos programot nyújt a turistáknak, érdeklődőknek, iskolai csoportoknak.

A Mini-Magyarország a kisbéri tó partján olyan, mint a Piciny világ a Wörthi-tó partján – így jellemzik a szakemberek a kisbéri makettparkot. Az ausztriai Klagenfurt melletti Minimundus és a kisbéri Mini-Magyarország mindössze abban különbözik egymástól, hogy míg az osztrákok büszkeségében nemcsak Ausztria, hanem az egész világ híres épületei megtalálhatók, a magyar parkban Magyarország negyvenhárom híres épületének kicsinyített mása várja az érdeklődőket. A kisbéri Mini-Magyarország parkban olyan híres építmények makettjei tekinthetők meg, mint a szegedi dóm, a kecskeméti Cifrapalota, az egri vár, a soproni tűztorony, a tihanyi apátság vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. Fontosnak tartották, hogy a megye és Kisbér nevezetességeit is bemutassák, így az esztergomi bazilika, a tatabányai turulszobor vagy a tatai vár mellett a kisbéri hintó, a lovarda és a lóversenypálya tízszeres és huszonötszörös kicsinyítéssel készült makettjei is helyet kaptak a parkban.

Mini-Magyarország és minikistérség
2020. 12. 16., sze – 08:32
Hegedűs Norbert
Gallery images
makett
makett
makett
makett
makett
makett
makett

Leírás

Fotók: Vas Gyula

Ezzel befejeződött a kistérségi társulás komplex fejlesztési projektje, s megújult kínálattal várja a látogatókat a Bakonyalja. A kistérség a közép-dunántúli operatív program integrált turisztikai térségfejlesztés pályázatán nyert el két éve mintegy háromszázhetvenmillió forintot. A támogatás segítségével a térség négy településen – Ászáron, Bakonyszombathelyen, Kisbéren és Súron –, valamint Móron is új látványosságokkal várják az érdeklődőket. Ászáron, a Jászai Mari-emlékház melletti téren miniskanzen épült, amely huszonkét makettel mutatja be a Dunántúl és a Bakonytérség népi építészetét. A csaknem ezerötszáz négyzetméteres, zöld területen huszonkét épület, egyebek mellett lakóházak, szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása kapott helyet. A 2009 októbere és 2011 júniusa között megvalósított beruházások számos látványossággal bővítették a kistérség turisztikai kínálatát. Bakonyszombathelyen a régi iskolaépületet állították vissza eredeti állapotába, és iskolamúzeumot rendeztek be. A falu közepén rendezvényteret alakítottak ki, a volt Esterházy-uradalom kastélyparkjában pedig tanösvényt építettek ki, mely a környék növényvilágát mutatja be. Kisbéren a kiskastélyt újították fel, ahol a helytörténeti és lovaskiállítás is helyet kapott, a kastély körül pedig botanikus kertet alakítottak ki. Súr a helyi Nagyboldogasszony-templom külső-belső rekonstrukciójával bővítette a Bakonyalja látnivalóit.

A projekt résztvevője volt a móri Bozóky Pincészet is. A borászati üzemben új kóstoltató teret alakítottak ki, a pincét és a szőlőfeldolgozó üzemet megnyitották a látogatók előtt. A fejlesztésekkel az volt a cél, hogy a Bakonyalja versenyképes ajánlatot nyújtson az egyre erősödő turisztikai versenyben, és a térség a népszerű célpontok közé kerüljön. Turistacsomagokat állítottak össze. Például a tanulók, iskolacsoportok tárlatvezetéseken, alternatív történelemórákon vehetnek részt, megismerkedhetnek a helytörténettel és a lovashagyományokkal, a felnőtteknek hosszú hétvégére, vagy akár több napra kínálnak programot, például egész estés borkóstolón ismerhetik meg a térség gasztronómiáját. A turisztikai fejlesztések olyan kombinációját állították össze, amely a vallási vagy kulturális érdeklődésű utazóktól a borturizmus kedvelőin át a természeti szépségek iránt érdeklődőkig szólítja meg az embereket

Vas Gyula

Bevezető

Az ország negyvenhárom híres és emblematikus épületének tökéletes makettjét mutatja be a Komárom–Esztergom megyei Kisbér Mini-Magyarország parkja. A tó partján, parkosított környezetben helyezték el az épületek tízszeres és huszonötszörös kicsinyítéssel készült makettjeit. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment