Search by category:
Egyéb kategória

Újra Petra Vlhová lett az év sportolója

Újra Petra Vlhová lett az év sportolója
Orosky Tamás
2020. 12. 16., sze – 23:58

2020. december 17., csütörtök – 08:45
Vlhová
Friss ikon
Off

Törzs

A Szlovák Olimpiai és Sportbizottság, valamint a sportújságírói szövetség égisze alatt zajló ankétba 94 sportújságíró kapcsolódott be idén. Az öt egyéni sportolót és egy csapatot tartalmazó szavazólapok összesítése nagyon egyértelmű eredményt hozott: az alpesi síző Petra Vlhová neve csupán egyetlen cédulán nem szerepelt, 86-szor viszont az első helyen. „Nagyon örülök az újabb elsőségnek. Ez egy bónusz számomra az eredményeimért és a kemény munkáért. Hasonló érzéseim vannak, mint tavaly, ugyanúgy mindent beleadtam 2019-ben is a versenyekbe, és néhány álmom teljesült is – nyilatkozta a szervezőknek Vlhová, aki a járványhelyzet miatt, a többi díjazott sportolóhoz hasonlóan, távúton, kisfilmeken keresztül „vette át” a díjat.

Vlhová ebben az évben (pontosabban a 2019/2020-as csonka évadban) megnyerte a műlesiklás és a paralell műfajok szakági világkupa-sorozatát, az új idényben pedig három futamgyőzelemnél és két harmadik helynél jár, vezetve az összetettet.

A 25 éves alpesi sízőt a szervezők a sport jelenlegi szlovákiai helyzetéről is kérdezték. „A feltételek nagyon rosszak, bármennyire is rosszul hangzik ez. Ha nincsenek a szüleim, lehetnék óriási tehetség, gürizhetnék ezerrel, hiába. Ha apum nem állt volna mellettem anyagilag is, akkor most nem itt beszélgetünk. Nagyon sok dolognak kellene változnia. Figyelni kell a tehetségekre, mert nem lehet abban bízni, hogy minden ilyen gyerkőc szüleinek lesz egy jól menő vállalkozása, aminek köszönhetően élsportoló válhat belőle” – jegyezte meg Vlhová.

Mögötte a kerékpáros Peter Sagan végzett a második, a jégkorongozó Erik Černák a harmadik helyen. Előbbi a Tour de France-on és a Girón is a másodikként zárt a pontversenyben, utóbbi pedig a Tampa Bay csapatával megnyerte a Stanley-kupát.

A top 5-öt két atléta tette teljessé: a sprinter Ján Volko és a gyalogló Matej Tóth. Két szlovákiai magyar sportoló kapott voksokat, a teniszező Gombos Norbert és a motorcsónakos Hencz Róbert.

A csapatok versenye még simább volt: toronymagasan az Eb-részvételt kiharcoló szlovák labdarúgó-válogatott diadalmaskodott. Ez volt a nemzeti csapat ötödik győzelme az ankéton, amivel az örökanglistán beérték a hokisokat (az élen a mindenkori kajaknégyesek állnak hét elsőséggel). A futballisták mögött a női teniszválogatott és a floorballisták végeztek, de kapott szavazatot a DAC és a Slovan is.

A korábbi években megszokott ünnepélyes díjátadó gála fontos része volt egy-egy visszavonult sportoló Sportlegendává avatása. A szervezők a visszafogottabb körülmények között sem akarták megszakítani a szép hagyományt: ezúttal a jégkorongozó Igor Libát érte a megtiszteltetés, aki Jozef Golonka után második hokisként került be az illusztris társaságba.

Egyéni sportolók

1. Petra Vlhová (alpesi sí) 457 (93 szavazólapon szerepelt a neve)

2. Peter Sagan (kerékpár) 257 (79x)

3. Erik Černák (jégkorong) 247 (72x)

4. Ján Volko (atletika) 102 (50x)

5. Matej Tóth (atletika) 76 (30x)

6. Martin Dúbravka (labdarúgás) 46 (20x)

7. Andrej Sekera (jégkorong) 43 (24x)

8. Ivona Fialková (biatlon) 24 (11x)

9. Milan Škriniar (labdarúgás) 21 (11x)

10. Paulína Fialková (biatlon) 20 (9x)

17. Gombos Norbert (tenisz) 8 (2x)

23. Hencz Róbert (motorcsónak) 2 (2x)

 

Csapatok

1. A szlovák labdarúgó-válogatott 80 pont

2. A szlovák női teniszválogatott 8

3. A szlovák férfi floorballválogatott 3

Cím
Az év sportolója

Bevezető
Pozsony |

Az alpesi síző Petra Vlhová megvédte címét és ismét ő nyerte az Év Sportolója-szavazást a sportújságírók szokásos év végi ankétján. A legjobb csapat a fociválogatott lett, míg a Sportlegendák közé a hokis Igor Liba került be.

 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment