Search by category:
Egyéb kategória

Nem bővülhet a vörösmajori hulladéklerakó

Nem bővülhet a vörösmajori hulladéklerakó
Tornyai Bianka
2020. 12. 17., cs – 20:19

2020. december 18., péntek – 13:30
szenci szeméttelep
Friss ikon
Off

Törzs

A testületi ülésen egyrészt amiatt merültek fel kétségek a képviselőkben, hogy milyen jogi következményei lehetnek annak, ha az AVE hulladékkezelő vállalat azon a területen építi meg a hulladéklerakó újabb részét, amely a Márton-erdő közvetlen szomszédságában lenne, vagyis a védősávban. A város korábbi területrendezési tervében ez a terület szemétlerakóként szerepel, az újabbikban, amely 2015-ben készült, viszont zöldövezetként. 

Káros hatások

Több képviselő azzal érvelt, hogy köztudottan sok onkológiai megbetegedést észleltek az elmúlt években a lerakó közelében élők között, nyilvánvaló, hogy rendkívül káros az egészségre a szeméttelepen keletkező gázok levegőbe jutása, nem beszélve a bűzről, amit kénytelenek a helyi lakosok elviselni. Janka Turanská képviselő felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a város fontosabbnak tartja, hogy méltányos legyen egyetlen beruházóval szemben, mint azt, hogy megvédje a természeti kincseket, a saját környezetét. Mária Hudáková amiatt bírálta a városi hivatalt, hogy nem akar együttműködni a képviselőkkel abban, hogy közösen kidolgozzanak egy olyan hulladékgazdálkodási tervet, amely egyrészt megfelel a törvényi előírásoknak, tehát összhangban áll majd a területrendezési tervvel, másrészt olyan megoldást kínálna, amely a lakosokat és a környezetet is védelmezné. Hudáková szerint itt lenne a lehetőség, hogy a város véget vessen a környékbeli lakosok szenvedéseinek. 

Magas kiadások

Dušan Badinský polgármester azzal érvelt, hogy amennyiben a környezetvédelmi hivatal nem engedélyezi a lerakó bővítését, minden további nélkül elfogadja majd a döntést és nem fog fellépni ellene. Addig azonban, amíg a hivatal kivizsgálja a problémát és elkészül a környezeti hatástanulmány, eltelhet újabb fél év úgy, hogy a hulladék elszállítása csak részben megoldott a városban és a környező településeken. Az ugyanis, ha más gyűjtőhelyre kell elhordani a szemetet, akár négyszer annyiba is kerülhet a városnak, a költségeket pedig a lakosoknak kell majd megtéríteniük. Zdenek Černay képviselő azzal egészítette ki, hogy ez egy komplex, örökölt probléma. A szemét tárolása egy szükséges rossz. Az viszont, ha más szeméttelepre kell hordani a helyben termelt hulladékot, éves szinten 60 ezer kilométert jelent az elszállításnál. 

Akadékoskodók?

Peter Krasnec, az AVE vállalat ügyvivője is szót kért a vitában. Hangsúlyozta, az összes illetékes hivatal szerint rendben van a vállalat működtetése, csupán egyetlen ellenőrzés során találtak hiányosságot, amelynek kiküszöbölésén jelenleg is dolgoznak. Az ügyvivő szerint a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet csak a most is felszólaló néhány képviselő és néhány helyi aktivista felhívására függesztette fel a lerakó működését. Elutasította a felvetést, hogy a szeméttelepen keletkező gázok onkológiai megbetegedéseket okoznának. Kijelentette, ezzel addig nem hajlandó foglalkozni, amíg nem kap róla igazolást az egészségügyi minisztériumtól vagy a Közegészségügyi Hivataltól. A hulladéklerakó bővítését a jelenlévő képviselők közül heten támogatták, ketten ellenezték és tízen tartózkodtak az erről szóló szavazáson.

 

Bevezető
SZENC |

Nem fogadta el a képviselő-testület a vörösmajori szemétlerakó újabb bővítését. A decemberi ülésen személyeskedéstől sem mentes heves vita bontakozott ki a polgármester és egyes képviselők között.

Település / hely
SZENC

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment