Search by category:
Egyéb kategória

Csehországban megszigorították az óvintézkedéseket

Csehországban megszigorították az óvintézkedéseket
Hegedűs Norbert
2020. 12. 18., p – 16:09

2020. december 18., péntek – 16:32
koronavírus Csehország
Friss ikon
Off

Törzs

A harmadik sáv az üzletek, vendéglők és szolgáltatások megnyitását jelentette. A kormány döntése alapján azonban pénteken újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletek és a szolgáltatások ezúttal kivételt kaptak, bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét érvénybe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani.

A kormány péntektől engedélyezte a síközpontok működését is, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak.

Az egészségügyi tárca honlapján pénteken délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból kitűnik, hogy csütörtökön 7600 új igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami az utóbbi napokhoz viszonyítva mérsékelt növekedés, de csak a fele a november eleji adatoknak, amikor Csehországban tetőzött a járvány. A szűrések 27,9 százaléka mutatott ki pozitív eredményt, ami szintén mérsékelt növekedés. November elején ez a mutató 38-39 százalékon volt.

A kórházban kezeltek száma továbbra is 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak, s a kórházak terhelése a korábbi állapotokhoz viszonyítva jóval kisebb. A napi elhalálozások száma továbbra is száz alatt van.

A járvány március eleji kitörése óta a kór szövődményeiben eddig 10 130 személy halt meg.

Aggodalomra ad okot, hogy a járvány terjedési mutatója pénteken már 1,22-re emelkedett.

Andrej Babis miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány felkérte a képviselőházat a december 23-án lejáró szükségállapot újabb egy hónappal való meghosszabbítására. A parlamenti pártok véleménye ebben a kérdésben nagyon megoszlik, így nehéz megjósolni a döntést.

A kormányfő szintén közölte, hogy a kabinet hétfőn kíván dönteni a karácsonyi ünnepek alatti közrendről és óvintézkedésekről. Azt már bejelentették, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére megtarthatók lesznek az éjféli misék, de a templomokat a hívők csak befogadóképességük 20 százalékáig tölthetik meg. Az üzletek és a szolgáltatások december 24-én délig tarthatnak nyitva. A korábbi években Prága belvárosában a turisták miatt számos üzlet a szentestén is nyitva tartott. A hagyományos szilveszteri utcai rendezvények tilosak, és nincs engedélyezve a petárdák használata sem. Néhány üzletlánc és bolt közölte, hogy az idén nem is fog petárdákat árusítani.

Bevezető

Tekintettel az újra romló járványhelyzetre, pénteken megszigorították az óvintézkedéseket Csehországban. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a csak mintegy két hétig érvényes harmadik sávból éjfélkor az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment