Search by category:
Egyéb kategória

Ilyen járványszámok mellett még februárban is zárva lesz az iskola

iskola COVID automata
Az iskolákra szabott COVID-automata

Ne számítsanak rá a szülők, hogy a téli szünet után, január 11-én folytatódhat az iskolai tanítás. Csak az iskolai tesztelés nyithatja ki a kapukat.

Az egyre rosszabb napi fertőzésszámok az adatelemzések szerint minimum a jövő év elejéig tovább fognak romlani, ezt már nem lehet megakadályozni. Addigra 3000 koronavírusos betegek fognak ápolni a kórházakban (az aktuális szám 2412).
A héten bemutatott új járványfigyelő rendszer (Covid-automata) besorolásai alapján emiatt még az alsó tagozat januári kinyitása is veszélybe kerül, azt pedig képtelenség megjósolni, hogy mikor nyithatnák ki a középiskolákat.
Ezért ismertette a héten Branislav Gröhling oktatási miniszter a januári iskolai tesztelések tervét: az iskolaigazgatók már meg is kezdték a kérdőívek szétküldését, hogy a szülők hajlandók-e teszteltetni magukat és gyerekeiket (elég az egyik szülőnek tesztre menni). Jobb, ha tudják a szülők, hogy e nélkül nem lesz iskolanyitás.

Feketeország

Ha most nem lenne karácsonyi szünet, akkor is minden iskolát, de még az óvodákat is be kellene zárni, ugyanis a napi fertőzések száma már több mint 7 napja meghaladja az 5000-et (a legutóbbi adat 5323). Csakis az egészségügyi alkalmazottak, szociális otthonokban dolgozók stb. gyerekei mehetnének óvodába és az alsó tagozatos osztályokba.

A kormányhivatal december 17-i térképén már az egész ország a fekete, végső besorolásba tartozik

epidemiologicka_situacia_tk_201218_v1

Az új járványfigyelő rendszerben ráadásul szétválasztották a felső tagozat és a középiskolák besorolását. A felső tagozat akkor nyithat ki, ha a napi új fertőzések száma 1500 alá esik, a középiskolák pedig akkor, ha 1000 alá – ezek a számok ma szinte elérhetetlennek tűnnek.
Kivételt idővel a végzős évfolyamok kaphatnának, de alighanem csak teszteléssel.
Ezért kezdték felmérni az iskolák a szülők teszteltetési hajlandóságát, enélkül ugyanis nem lesz tanítás, és még így is számos problémával kell szembenézni.

Egy napig volt nyitva Matovič iskolája

December elején Matovič kormányfő úgymond saját kezébe vette a dolgokat, hogy megmutassa Gröhlingnek és az SaS-nek: ki lehet nyitni az iskolákat! A nagy iskolanyitási akció abból állt, hogy a kormányhivatal megszervezte egy tucatnyi tanintézmény diákjainak letesztelését – köztük abban a nagyszombati iskolában is, ahova Matovič lányai járnak. Ezután a kormányfő elégedetten visszapasszolta az ügyet Gröhlingnek.

A Matovič-lányok iskolája azonban csupán egyetlen napig volt nyitva, ugyanis két koronavírus-fertőzött pedagógust is találtak, így az egész tanári kar  mehetett karanténba, és folytatódott a távoktatás.

Az iskolai tesztelések januári bevezetése után is bármikor, bárhol előfordulhat ilyesmi. Éppen azért az adott járás besorolása alapján 7, 14, vagy 21 naponta ismételni kell majd a diákok, egy szülő, és természetesen az összes iskolai alkalmazott tesztelését.

További probléma, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiket nem visznek el tesztre a szüleik. Gröhling úgy saccolja, a diákok 70 százalékának letesztelésével lehetne kinyitni egy-egy osztályt. A kérdés azonban, hogy az otthon maradó gyerekeknek ki fogja biztosítani a távoktatást – a rendes iskolai oktatás mellett.

Egyébként Matovič a december 7-i iskolanyitási akciója után egyáltalán nem beszélt arról, hogy januárban tesztelést akarnak az iskolákban. Röviden azt mondta: a karácsonyi szünettel együtt akár hat hétig is zárva lesznek az iskolák, és régiónként nyitják meg azokat, ahol ezt a járványhelyzet lehetővé teszi – a gyerekek és szüleik tesztelése nélkül.  (l)

The post Ilyen járványszámok mellett még februárban is zárva lesz az iskola first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment