Search by category:
Egyéb kategória

Az új közbeszerzési szabályok miatt nőhet a korrupció?

Az új közbeszerzési szabályok miatt nőhet a korrupció?
Mészáros Richárd
2020. 12. 21., h – 19:57

2020. december 22., kedd – 07:00
Štefan Holý
Friss ikon
Off

Törzs

Igor Matovič kormányfő október elején forradalmi változásokat ígért a közbeszerzésben. Štefan Holýt, a Sme rodina törvényalkotásért felelős miniszterelnök-helyettesét bízta meg az új szabályok kidolgozásával.

A javaslat időközben el is készült, a legjelentősebb hazai korrupcióellenes civil szervezetek szerint azonban szó sincs nagyobb átláthatóságról, épp ellenkezőleg. „A kormányfőhelyettes által kidolgozott módosításjavaslatba beépített új szabályok szűkítenék a közbeszerzési eljárások hatékony ellenőrzését, növelve a politikusok és hivatalnokok mozgásterét abban, hogy a megrendelésekhez, és így a közpénzekhez az általuk előre kiválasztott cégek juthassanak hozzá. Ha életbe lépnek az új szabályok, látványosan nőhet a korrupció mértéke az évi nagyjából kétezer közbeszerzési eljárás során elköltött egymilliárd euró felhasználása során” – áll a Transparency International Slovensko (TIS), az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány, a Slovensko. Digital, az Aliancia Fair-play és az INEKO gazdaságkutató intézet által közzétett nyilatkozatban. A korrupcióellenes szervezetek szerint a Matovič-kabinet a saját kormányprogramját is megszegi, hiszen ebben a korrupció felszámolását tűzte ki célul, a tervezett javaslattal azonban ennek az ellenkezőjét éri el. Az említett civil szervezetek ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, a jogszabálytervezet véleményezése során ugyanis tömeges beadvánnyal szeretnének felhívni a figyelmet az új szabályok visszásságaira, mivel Štefan Holý eddig nem volt hajlandó találkozni a civil szféra képviselőivel, hogy megbeszéljék a vitatott pontokat. Az aláírásokat a transparency. sk/sk/pripomienka oldalon gyűjtik, miközben a hozzászólást az idei év végéig szeretnék benyújtani.

Holý a terveik szerint 2021 augusztusától életbe lépő módosításjavaslattal kapcsolatban elmondta: olyan reformokra van szükség, amelyek lehetővé teszik az uniós támogatások hatékonyabb felhasználását. Szerinte eddig egy 20 millió euró feletti közbeszerzési eljárás 695 napig tartott, ha azonban elfogadják a javaslatait, a jövőben ez már csak 275 napot vesz majd igénybe. „A kormány azonban nem gyorsíthatja fel az uniós támogatások lehívását úgy, hogy közben még nagyobb teret ad a közpénzek szétlopásának” – reagált Holý felvetésére Zuzana Petková, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány igazgatója, aki szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a kidolgozott javaslatot a kormány teljes egészében visszavonná. „Elképzelhetetlen, hogy a kormány által beharangozott közbeszerzési forradalmat, amely hivatalnokok ezreit és vállalkozók tízezreit érinti, úgy hajtsák végre, hogy előtte nem vetették alá széles körű szakmai vitának” – tette hozzá Gabriel Šípoš, a Transparency International Slovensko igazgatója.

Bevezető
Pozsony |

A Matovič-kormány által javasolt új közbeszerzési szabályoknak köszönhetően a politikusok és a hivatalnokok az eddiginél is könnyebben lophatják majd szét a közpénzeket – állítják a legjelentősebb szlovák korrupcióellenes szervezetek, amelyek már aláírásgyűjtésbe kezdtek az ügyben.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment