Search by category:
Egyéb kategória

Mikas szerint havonta akár kétszer is mutálódhat a koronavírus

Mikas szerint havonta akár kétszer is mutálódhat a koronavírus
Mészáros Richárd
2020. 12. 21., h – 15:46

2020. december 21., hétfő – 16:00
Ján Mikas
Friss ikon
Off

Törzs

Mikas elmondása szerint vannak arra utaló jelek, hogy az új, mutálódott vírus könnyebben terjed, de egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy az eredeti koronavírusnál súlyosabb tüneteket okozna. „Egyes mutációk elméletileg veszélyeztethetik az oltást is. Ennél a mutációnál azonban nincs okunk feltételezni, hogy valamilyen módon hatással lehet a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcinákra. Minden egyes mutációt figyelemmel kell kísérnünk” – figyelmeztetett Mikas.

A tiszti főorvos elmondása szerint a vírus bárhol mutálódhat, Szlovákiában is. Arról nincs tudomása, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Virológiai Intézete nyilvántartásba vett volna ilyen mutációt. Hozzátette: a vírusok mutációs képessége eltérő, az influenzavírusok vagy a HIV vírusok például jóval változékonyabbak az új típusú koronavírusnál.

Bevezető
Pozsony |

A tudósok év elejétől figyelik a Covid-19-et, és egyetértenek abban, hogy havonta akár kétszer is mutálódhat az új típusú koronavírus, amely ezt a betegséget okozza – erősítette meg Ján Mikas tiszti főorvos hétfőn. Hozzátette: ilyen az a mutáció is, amely most jelent meg Nagy-Britanniában. Szerinte csak az idő fogja megmutatni, hogy hatással lesz-e a betegség terjedésére vagy annak lefolyására.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment