Search by category:
Egyéb kategória

A tavaszihoz hasonló mélyrepülésbe kezdett az idegenforgalom

A tavaszihoz hasonló mélyrepülésbe kezdett az idegenforgalom
Molnár Iván
2020. 12. 22., k – 16:33

2020. december 23., szerda – 12:30
hotel
Friss ikon
Off

Törzs

A járvány gyors terjedése miatt az őszi hónapokban a szlovák kormány is sorra hozta a megszorításokat, ami a legnagyobb érvágást az idegenforgalomban vállalkozóknak okozta. A Statisztikai Hivatal kedden közzétett felmérése szerint a szlovákiai szállodákban és panziókban októberben csupán 119 ezren szálltak meg, szemben az egy évvel korábbi 600 ezerrel. A vendégéjszakák száma ugyanekkor a tavaly októberi 1,5 millióról az idei év azonos időszakában 450 ezerre esett vissza.

A külföldi turisták őszre csaknem teljesen eltűntek. Míg egy évvel ezelőtt több mint 200 ezer külföldi turista volt kíváncsi Szlovákiára, idén októberben csupán 19 ezer. A fentiek fényében az sem csoda, hogy az idegenforgalommal kapcsolatos járványügyi megszorítások a fővárosi szállodáknak okozták a legnagyobb érvágást. Pozsonyban az egy évvel korábbihoz képest 85 százalékkal kevesebben szálltak meg, a külföldi turisták száma pedig 92 százalékkal esett vissza. Az év tizedik hónapjában csupán Zsolna megyében volt 70 százaléknál kisebb a zsugorodás.

A turizmusban a járvány miatt tapasztalható tavaszi és őszi mélyrepülés az egész évre rányomta a bélyegét. A szlovákiai szálláshelyeken az év első tíz hónapjában alig valamivel több mint 3 milliónyian szálltak meg, csaknem feleannyian, mint tavaly. Az ágazat mélyrepülése miatt rengeteg idegenforgalmi vállalkozás ment csődbe, így az sem csoda, hogy a szlovákiai szállodákban és panziókban idén októberben a szobák száma 1200-zal, az ágyaké pedig 3800-zal csökkent.

Hasonló trendeknek lehetünk tanúi a szomszédos országokban is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemzetközi utazásokról készített legfrissebb jelentése szerint a külföldről Magyarországra utazók száma az idei harmadik negyed-évben 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a koronavírus-járvány miatt. Szlovákiából 44 százalékkal kevesebben utaztak Magyarországra, az ő esetükben a mindennapi élet részét képező munkavégzés, iskolalátogatás, üzleti tevékenység továbbra is a megszokott ritmusban folyt, azonban a vásárlások vagy rokonlátogatások száma jelentősen visszaesett. Az egynapos utazók közel négyötöde a szomszédos országokból érkezett Magyarországra, a legtöbben Romániából (24 százalék), Szlovákiából (23 százalék) és Ausztriából (18 százalék). A több napra Magyarországra látogatók közül a legtöbben Németországból (587 ezer fő), Ausztriából (354 ezer fő), Romániából (212 ezer fő) és Szlovákiából (195 ezer fő) érkeztek. Az előző év azonos időszakához képest Ausztria kivételével minden fő küldő országból csökkent a többnapos utazások száma.

Bevezető
Pozsony |

A nyári hónapokban tapasztalt átmeneti javulást követően a koronavírus-járvány második, őszi hulláma miatt újabb mélyrepülésbe kezdett a szlovák turizmus. A Statisztikai Hivatal szerint októberben 80%-kal kevesebb turista szállt meg a hazai szálláshelyeken az egy évvel korábbinál.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment