Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiában csak húsvét környékén lesz széles körben elérhető a koronavírus elleni oltás

Szlovákiában csak húsvét környékén lesz széles körben elérhető a koronavírus elleni oltás
Mészáros Richárd
2020. 12. 23., sze – 15:12

2020. december 23., szerda – 15:30
koronavírus-vakcina
Friss ikon
Off

Törzs

A vakcinázásra már felkészült több kórház is, a közleményben konkrétan Nyitrát, Pozsonyt, Besztercebányát és Kassát említik. Fokozatosan minden járásban terveznek oltóállomást létesíteni. Ezzel párhuzamosan mobilis oltócsapatokat is összeállítanak majd, ők fogják beoltani a szociális intézetek bentlakó ügyfeleit.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: azt tervezik, hogy a jövő év folyamán összesen több mint hárommillió lakost fognak beoltani, tehát nagyjából annyit, mint ahányan részt vettek az országos tesztelésen. „Ebben az esetben biztosítva lenne a hatékony kollektív immunitás, a vírus pedig eliminálódna” – fűzte hozzá.

Az első hullámban az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézetek alkalmazottait és a kritikus infrastruktúra területén dolgozókat készülnek beoltani. A második hullámban kerülhetnek sorra a szociális intézetek ügyfelei, a 65 évnél idősebb páciensek és a krónikus betegek. A harmadik hullámban oltanák be a további rizikócsoportok tagjait, a negyedik hullámban pedig a többi, 18 évnél idősebb lakost.

Az oltás önkéntes alapon fog működni, az oltóanyag ingyenes lesz. Egy-egy konkrét oltóállomáson külön időpontot kell majd foglalni a www.korona.gov.sk portálon keresztül.

Az első oltás beadására a sajtó képviselőit is várják. „Rövidesen bemutatjuk azt a személyt, aki Szlovákiában elsőként fogja megkapni a vakcinát. Olyan emberről van szó, aki rendszeresen érintkezik fertőzöttekkel, és a saját területén szaktekintélynek számít” – jegyezte meg Eliášová.

Szlovákia az Európai Unió tagállamaként csatlakozott az oltásokra kiírt közös közbeszerzéshez, amely az Európai Bizottság felügyelete alatt valósult meg. Összesen mintegy 18 millió vakcinára kötöttünk szerződést.

Az oltás beszúrása előtt a páciensnek be kell majd mutatnia egy 24 óránál nem régebbi, mRNS bázisú, negatív antigén tesztet, és ki kell töltenie egy kérdőívet az egészségi állapotáról. Ellenőrizni fogják azt is, hogy az illető esetében nem ellenjavallt-e az oltás, nincsenek-e például akut tünetei, mint például a láz, a nátha, a köhögés vagy a torokfájás.

Ezt követően a páciens aláír egy beleegyező nyilatkozatot. A vakcina beszúrása után a beoltott személynek még 30 percig a váróteremben kell maradnia. Tájékoztatni fogják az esetleges mellékhatásokról, ilyen lehet a szúrás helyén érzett fájdalom, a szúrás helyének bevörösödése, az enyhe láz és az izomfájdalom. Az oltás abszolválásáról a páciens igazolást kap.

Bevezető
Pozsony |

Az új típusú koronavírus elleni oltóanyag széles körben valószínűleg jövő húsvét környékén lesz elérhető nálunk – közölte az egészségügyi minisztérium szerdán azzal, hogy Szlovákia felkészült a vakcinázásra. Jelenleg 25 oltóállomás áll rendelkezésre, ahol az oltások beadása mellett tárolni is képesek az oltóanyagot. Ezek számát fokozatosan növelni fogják.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment