Search by category:
Egyéb kategória

Két kihívás

Két kihívás
Mészáros Richárd
2020. 12. 28., h – 08:37

2020. december 28., hétfő – 09:00
koronavírus-vakcina
Friss ikon
Off

Törzs

Élő tévéadásban lehettünk szemtanúi annak, hogy a koronavírus elleni vakcina hozzánk is megérkezett, miként minden uniós tagországba. Méghozzá a meghatározott időpontban jutott el mindenhova, ami az EU szervezőképességét és kollektív erejét igazolja. Sikerült előrelátóan és nagy tételben beszerezni az oltóanyagot, és remélhetően a következő szállítmányok is ilyen zökkenőmentesen jutnak el a címzettekhez.

Mostantól sorsdöntő kihívással szembesül főleg az egészségügyi tárca, de a lakosság is. A minisztérium feladata az országos oltás megszervezése és lebonyolítása, elsősorban az önkormányzatokkal. A terv és a menetrend már elkészült, és egyébként több járványügyi szakember nem tartja megfelelőnek. Szerintük a legidősebb, legveszélyeztetettebb, de jelenleg tünetmentes személyeket kell mielőbb beoltani, nem helyénvaló külön kategóriákba sorolni a 65, a 75, illetve a 85 éveseket, valamint az ennél is idősebbeket. Fontos lenne, ha az ország annyi szérumhoz juthatna, hogy ne csak a megyei székhelyen levő kórházakban, hanem a többiben is megkezdhessék az oltást.

Szlovákia 17 millió oltóanyagot rendelt, amely majd folyamatosan érkezik. Szakértők hangsúlyozzák: ez a nagyszabású egészségügyi akció csak akkor lehet hatásos, ha legalább a lakosság 70 százaléka, mintegy 3,3 millió polgár kéri az egyébként nem kötelező, ingyenes védőoltást.

Ilyen eredmény elérésének kulcsszava kétségtelenül a bizalom. Ami mostanság vészesen zuhant, különösen a kormány iránti bizalom. A kabinet a kapkodásaival, átgondolatlan intézkedéseivel, a szűnni nem akaró Matovič–Sulík szópárbajokkal, újabban pedig Štefan Holý miniszterelnök- helyettes kihágása miatt – aki magánemberként Nagy-Britanniában járt, de hazatérése után nem vonult karanténba – kiábrándította a lakosság többségét. Miként Boris Kollár házelnök felháborító ügyei is.

Tegnapelőtt örömmel állapítottuk meg, hogy az első szlovákiai oltás a tévékamerák előtt nem süllyedt politikai kampányba, nem szerencsétlenkedett a jelenlévők között a kormányfő (persze, karanténban van), de nem papolt videóüzenetben sem. Ezúttal önmérsékletet tanúsítva megmaradt kedvenc szócsövénél, a Facebooknál.

Helyes és meggyőző volt, hogy az első injekciót Vladimír Krčméry, a neves járványügyi szakember kapta. Vasárnap pedig elsőként oltották be Zuzana Čaputová államfőt.

Ők nyilván azért vállalták a közszereplést, hogy személyes példájukkal csökkentsék százezrek, talán milliók bizonyos mértékig természetesnek tartható félelmét az új oltóanyaggal szemben. A félelmet pedig elsősorban a közösségi oldalakon felelőtlen személyek tovább növelik. Tárgyilagos ember megdöbbenve olvassa ezeket a véleményeket, „százszázalékos” értesüléseket. Nehezen lehet megérteni, hogyan férhet egy-egy szerző fejébe ennyi ostobaság, gonoszság, amelyen aztán az összeesküvés-elméletek hirdetői csámcsognak.

Sokan bedőlnek a riogatásaiknak, pedig okulhatnának több vírustagadó és a kötelező maszkviselés ellen hadakozó alak sorsából. Közül többen már szintén megfertőződtek, néhányuk meghalt, másokat súlyos állapotban szállítottak a túlzsúfolt kórházba.

Ján Mikas országos tiszti főorvos okkal figyelmeztet arra, hogy szombattól még inkább mindannyiunktól függ, sikerül-e belátható időn belül visszaszorítani az alattomos járványt. Itt a minden szükséges egészségügyi vizsgálaton kiváló minősítést szerző védőoltás, és fokozatosan nálunk is mind szélesebb körben elérhető lesz.

Nemcsak a saját, hanem szeretteink, barátaink, kollégáink élete függ attól, legyőzzük-e félelmünket, vagyis mennyien oltatjuk be magunkat.

Bevezető

Szombaton este Szlovákiában is valóra vált az, amire világszerte milliók vártak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment