Search by category:
Egyéb kategória

Őrültek az interneten

Őrültek az interneten
Holop Zsolt
2020. 12. 28., h – 14:33

2020. december 29., kedd – 11:38
influencer
Friss ikon
Off

Törzs

Ha magamutogatásra gondolunk, már akkor is elsősorban az internet jut eszünkbe. Persze a magamutogatást a jobban hangzó influenszer kifejezés váltotta, az önjelölt exhibicionisták őrültebbnél őrültebb ötletekkel állnak elő, hogy azokat lájkokra, majd pénzre váltsák. Sokaknál eltűntek a morális határok, már csak a pénz és az ismertség számít. Bármi áron.

Egy orosz férfi, aki influenszernek nevezi magát, élő adásban közvetítette, amint előbb megveri, majd alsóneműre vetkőzteti, leönti vízzel a várandós barátnőjét, hogy ezt követően kizárja a jéghideg valóságba, az ajtó elé. A nő nem élte túl, a férfi közben „adományokat” gyűjtött, az online videó nézői meg tapsoltak a kínzásnak. Mint utóbb kiderült, nem először, az élőben kalapozó pár már verekedett is online, a férfi étellel teli tányért tört el a nő fején (ezért a jelenetért egy „adakozó” ezer dollárt ajánlott fel), de a palettán részegeskedés, megalázás és kínzás is szerepelt. Ezek voltak azok a „műsorszámok”, amelyekért a monitor előtt ülők nemcsak lájkokat szórtak, de pénzt is küldtek. Az orosz férfi online karrierje ezzel a tragédiával ért véget.

Egy másik, amerikai férfi egy repülőgép mosdójában sütött magának steaket, mivel nehezményezte, hogy a járaton nem szolgálnak fel meleg ételt. Pár perc alatt a TikTok sztárja lett, ám nem sokkal később bevallotta, hogy a videón látható tüzet csak LED-fényekkel imitálta, és otthon úgy vágta össze a kisfilmet, hogy valósághű legyen. Az csak mellékszál, hogy ha valaki ilyet tenne, azzal a gép utasainak életét veszélyeztetné…

Ez csak két eset az elmúlt hetekből, de számtalan ilyen van. Megállíthatatlanul terjednek az őrült, sokszor veszélyes videók az interneten, az „ötleteknek” a józan ész nem szab határt.

Nem állítom, hogy nincsenek hasznos vloggerek, influenszerek. Sok-sok hasznos videóval, tájékoztatóval, gyakorlati tanáccsal látják el a követőket, ami bizonyítja, hogy van helye ennek a műfajnak. Sok esetben hiánypótló, hasznos videókkal szórakoztatnak, tanítanak, s hogy ezzel a népszerűség és a lájkok mellett pénzt (is) keresnek, érthető és támogatható. Ez egy ilyen világ, új csatornák, új kereseti lehetőségek jelentek meg a videós tartalmakkal a közösségi platformokon.

Ám az teljesen elfogadhatatlan, hogy sokan visszaélnek a pénzre váltható népszerűséggel, gátlások nélkül, akár tragédiák árán. Főleg úgy, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások a korábbinál sokkal több embert tereltek az internet elé, minden eddiginél nagyobb tömegekhez jutnak el az ilyen videók. A szolgáltatók pedig semmit sem tesznek ez ellen, ha mégis, már csak akkor lépnek, amikor késő.

A lájkinger kitolja a határokat. Egyre durvább videók, képek várhatók, és nem is kell feltétlenül az influenszerekre gondolni, elég a tragédiákkal végződő szelfikre. És egyelőre nem látszik, mi az, ami véget vethet ennek.

Korábban is voltak, akik a medencébe vizeltek – és ezt akár viccesnek gondolták. Igaz, ezt titokban, talán némi lelkiismeret-furdalással tették. Őket az internetes platformok sztárolják, így már a medence széléről, büszkén csurgatnak a vízbe, miközben tapsot, lájkot, pénzt várnak – és meg is kapják. Az örömködők pedig észre sem veszik, hogy úsznak a mocsokban…

Bevezető

Pénzre váltható népszerűség, gátlások nélkül, tragédiák árán.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment