Search by category:
Egyéb kategória

Az orosz büntetésvégrehajtás letöltendő szabadságvesztéssel fenyegette meg Navalnijt

Az orosz büntetésvégrehajtás letöltendő szabadságvesztéssel fenyegette meg Navalnijt
Hegedűs Norbert
2020. 12. 29., k – 08:00

2020. december 29., kedd – 08:33
Alekszej Navalnij
Friss ikon
Off

Törzs

Orosz hírportálok hétfőn késő este idézték a büntetésvégrehajtás (UFSZIN) moszkvai kirendeltségének ezzel kapcsolatos közleményét. A hatóság felhívja a figyelmet a világ egyik legrégebbi és legtekintélyesebb orvosi hetilapjában, az angol nyelvű The Lancet-ben december 22-én megjelent cikkre, amely hivatkozik a berlini Charité egyetemi klinika orvosi jelentéseire. Navalnijt ott ápolták a mérgezés után.

A börtönhatóságok szerint a hetilapban megjelent cikkből ítélve Navalnijt szeptember 20-án engedték ki a kórházból, és október 12-re gyógyultnak nyilvánították, – mint fogalmaz a hatóság – „teljesen elmúltak a betegség következményei”. Az UFSZIN felhívja a figyelmet arra, hogy a feltételesen elítélteket felelősség terheli, amennyiben kibújnak a próbaidős ellenőrzések alól, márpedig Navalnij és ügyvédje is értesítést kapott arról, hogy az elítéltnek jelentkeznie kell az illetékes hatóságoknál. Amennyiben Navalnij ennek nem tesz eleget, az UFSZIN kérheti a bíróságtól a feltételes börtönbüntetés megváltoztatását letöltendőre.

Az Interfax értesülése szerint Navalnijnak kedden helyi idő szerint kilenc órakor kell jelentkeznie a moszkvai büntetés-végrehajtási felügyeletnél. A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, hogy a The Lancet cikkében nem nevesíti Navalnijt, hanem csak egy 44 éves férfival augusztus 20-án történt incidensről számol be, arról ír, hogy az illető rosszul lett egy repülőgépen tíz perccel a felszállás után.

Alekszej Navalnij, az orosz államfő egyik legismertebb bírálója a szóban forgó napon ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a politikust az ottani kórházba vitték. Két nappal később családja kérésére Berlinbe szállították. Navalnijt 32 napon át kezelték a berlini Charité klinikán, 24 napig feküdt kómában az intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A német orvosok szerint az ellenzéki politikust novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne a mérgezéshez.

Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB)  2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt. Egy másik, 2013-ban elindított, az úgynevezett Kirovlesz-ügyben Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje tavaly júliusban lejárt.

Bevezető

Az orosz büntetésvégrehajtási hatóságok arra figyelmeztették hétfőn a mérgezés miatt német kórházban ápolt Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, hogy feltételesről letöltendő szabadságvesztésre változhat a büntetése, amennyiben kedden nem tesz eleget a próbaidőre vonatkozó jelentkezési kötelezettségének.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment