Search by category:
Egyéb kategória

Üdvözlet a sárguló Olaszországból

Üdvözlet a sárguló Olaszországból
Ibos Emese
2021. 02. 03., sze – 09:55

2021. február 3., szerda – 12:00
olasz

Friss ikon
Off

Törzs

A legtöbb tartományt a sárga zónába sorolták be, ahol a legenyhébbek a korlátozások. A narancssárgába tartoznak a szigetek, Szicília és Szardínia, valamint Umbria (Perugia és környéke), Bolzano és a legdélebbi Puglia (Bari és környéke) tartományok. A sárga tartományok között megengedték az átjárást, de az egységes sárga besorolás ellenére is az engedmények és tiltások az adott tartományban az aktuális helyi járványhelyzet szerint alakulnak. Egységes viszont, hogy a gyerekek mindenhol járnak iskolába, működnek az óvodák és bölcsődék is. Csupán a nagyobb városokban vannak korlátozások, főleg a középiskolás diákok számára, kerülniük kell a reggeli és délutáni tumultust a közlekedési eszközökön, a metrón, illetve buszjáratokon. Legalább heti egy alkalommal ők is találkoznak az iskolában. Kinyitottak a gyerekruházati boltok, a felnőttek számára a fehérneműrészlegek. Hétfőtől péntekig nyitva vannak a plázák bizonyos üzletei és a fodrászatok, ők előre egyeztetett időpontban fogadják a vendégeket. 

Kinyitottak a kávézók
A sárga tartományokban már lehet kávézókban, éttermekben üldögélni, de még mindig csak 18 óráig. Itt február elsejétől kinyitottak a múzeumok is. A nyitásra reagálva a nagyvárosok lakosai tömegesen tódultak az utcára a jellegzetes késő délutáni korzózásra, amit a kormány természetesen nem néz jó szemmel. A narancssárga tartományokban továbbra is csak elvitelre lehet ételt, italt venni, és tart az éjjeli kijárási tilalom. A kormány és a válságstáb minden tartományban hetente átértékeli a járványhelyzet alakulását, és ezek alapján döntenek az enyhítésről, vagy a szigorításról.

Tavaly kezdődött
Míg tavaly tavasszal nagyon félt mindenki, most már inkább az „elegem van ebből” kezdetű monológok a jellemzőbbek az olasz közéletben. Ennek ellenére egész Olaszország fegyelmezetten betartja a járványügyi előírásokat, még ha ezek mérföldekre távol is állnak az olasz habitustól, mert például ki hallott már olyat, hogy a vacsora nem lehet 18 óránál később? Hiszen éppen csak befejezték az ebédet és egy rövidke szieszta után kezdődik a nap második része, amely legalább éjfélig tart, egy 22 óra körüli ráérős, dumálós vacsorával. Ez lenne a normális. De mint sehol a világban, Olaszországban sem tért vissza az élet a normálisan kerékvágásba. 

Ingyenmaszkok
„A tavaly tavaszi első hullám sokkolt mindenkit és gondolom, nem csak Olaszországban. Azóta nem azt mondom, hogy megszoktuk, de megtanultunk együtt élni ezzel a vírussal és elfogadtuk a kialakult új rendszert. Életünk részévé váltak a maszkok, amelyeket mindenki ingyen átvehet a helyi patikában, a gyerekek pedig naponta kapják az iskolákban. A mi városkánk karácsony előtt a narancssárga zónában volt, amely nem volt annyira szigorú, mint a vörös, de bizonyos korlátozások itt is érvényesek voltak. Például csak engedéllyel léphetjük át a város határát, munka, orvoslátogatás, vagy olyan szolgáltatások miatt, amelyek helyben nem találhatóak, mint például nálunk a bankfiók” – magyarázza Katarina Majerníková, aki már több éve él Olaszországban. Lapunknak tavaly áprilisban mesélt először az olaszországi helyzetről. Bevásárolni csak hét közben lehet, az üzletek máig zárva tartanak szombaton és vasárnap. 

olasz

A Folgaria közkedvelt sípálya a Dolomitokban, december óta üres (Képarchivum)

Augusztusi bulizások
Katarina Majerníková egy körülbelül száz vendég fogadására alkalmas szálloda recepciósaként dolgozik. A szállodában jelenleg csak üzleti ügyben úton levő utazókat fogadnak. „Nyáron más volt a helyzet, telt házzal működtünk a nyári hónapok alatt, sőt, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy szinte behoztuk a tavaszi kiesést” – mondta Katarina Majerníková. A nyári hónapok alatt olyan optimista hangulat uralkodott el nemcsak Toscanában, hanem Olaszország más részein, többek közt a közeli Szardínia szigetén is, hogy a kormány teljesen feloldott mindenféle megszorító intézkedést és augusztusban ezerrel dübörögtek a nyári bulik és diszkók mindenhol. Úgy tűnt, a nullához közelítő fertőzöttségi arány mindent megenged. „A mi szállodánkban ennek ellenére betartottunk minden előírást, lázat mértünk, korlátozott számban reggeliztek a vendégek, erre nagyon ügyeltünk, bár a közösségi oldalakon ezért szállodánk elég rossz minősítést kapott, mert a vendégeknek várakozni kellett, de sehol nem alakult ki tumultus, és hála ennek az intézkedésnek is, sem a vendégeink, sem az alkalmazottaink közül nem fertőződött meg senki a nyári szezon alatt. Szerencsések voltunk, mert több olyan szálloda is volt a környékünkön, amely március óta a mai napig zárva van” – részletezte Katarina Majerníková.

Igazolás az autóban
Később viszont a korlátozások ismét szigorodtak, és a katonaság a rendőrséggel közösen ellenőrizte a betartásukat. Maximum 20 kilométeres lakhely körüli körben lehet mozogni és csak indokolt okból lehetett a járások között átjárni. Akinek munkába, orvoshoz vagy egyéb helyre kell utaznia, az letölt egy úgynevezett autóigazolást az internetről, a személyes adatai mellett az úti célt és az út okát is meg kell jelölni. Ha a rendőrök megállítják, ezeket az adatokat azonnal ellenőrizni tudják a rendszerben. Az ellenőrzések nagyon gyakoriak, ha valaki valótlan adatok alapján tölti ki a szóban forgó igazolást, azt akár több ezer eurós pénzbírsággal is sújtják.

olasz

Sergio Franceschinelli az évszázad olasz téli sportolójának megválasztott Alberto Tomba síbajnokkal 2020 november végén (Képarchívum)

Tiltások és intézkedések
Az iskolák működnek, a gyerekeket iskolabuszokkal szállítják a tanintézményekbe ugyanúgy, mint a járvány előtt, de sokkal több helyen áll meg a busz. Ezeket úgy alakították ki, hogy a lakóhelye és iskola közti útvonalon egy gyerek se tartózkodjon tíz percnél hosszabb ideig az autóbuszon. 
A karácsonyi ünnepek előtt országszerte feloldották a kemény lezárást pár napra, akkor az emberek megrohamozták a boltokat, a kormány ismét megijedt és bezáratott minden üzletet. A karácsonyi ünnepek alatt legfeljebb hat személy találkozhatott, ez volt a hivatalos álláspont, ez viszont, főleg az ország déli részében, teljességgel elképzelhetetlen volt.
Sok olyan kis település van Olaszország-szerte, ahol nincsenek bevásárlóközpontok és nagy szupermarketek, de a helyiek alkalmazkodtak a kialakult helyzethez és minden szükséges árut az interneten keresztül szereznek be. „Az egyetlen dolog, amit nehezen viselünk, az a kijárási tilalom, hogy nem hagyhatjuk el a lakóhelyünket. Casole D’ Elsa egy 4500 lakosú kisváros, inkább falu a mi méreteink szerint, és hiába van csak pár kilométerre Siennától, vagy Firenzétől, nem utazhattunk a nagyobb városokba. A férjem naponta ingázik Firenzébe a munkahelyére és azt mondja, félelmetesen üres az autópálya, a 40 kilométeres szakaszon egy kézen meg tudja számolni, hány autóval találkozik. Egészen más a helyzet azoknál, akik nagyvárosokban laknak, akár Rómában, akár Milánóban, több lehetőségük van akár sétára, akár egyéb kikapcsolódásraˮ – magyarázta Katarina Majerníková.

Északon minden zárva
„A tavaszi időszakkal ellentétben most már sokkal többet tudunk a vírusról és lényegesen több tapasztalatunk is van a kezelésével, vagyis már nem a nagy ismeretlennel állunk szemben. Ennek is hála az első szimptómák megjelenésétől a kezelésig, vagy ha szükséges a kórházi ellátásig, jóval kevesebb idő telik el, ami nagyban segíti a gyógyulás esélyeit” – kezdi az elemzést Sergio Franceschinelli Trentóból. Trento a Dolomit-hegység síparadicsomának a része, de itt is zárva vannak a több száz kilométeres sípályák. „Még soha nem fordult elő, hogy az egyik legismertebb sípálya, a Folgaria kellős közepén állva fényképezkedhettem volna, hiszen mindig tele volt síelőkkel” – meséli nevetve. Lehetséges, hogy hamarosan engedélyezni fogják néhány síparadicsom megnyitását, de már több üzemeltető is jelezte, hogy a higiéniai korlátozások miatt jobban megéri zárva tartani a pályákat és felvonókat, mint korlátozott kapacitással működtetni. A fertőzöttek száma csak lassan csökken, a halottak száma változatlan, az emberek Olaszországban is feszültek, hiszen sokan elveszítették a munkájukat, nem tudják fizetni a kölcsönök törlesztőrészleteit.
Ennek ellenére a kedvezően alakuló járványhelyzetnek hála Olaszország legnagyobb részében normalizálódik a helyzet, január elején a legtöbb tartomány már sárga minősítést kapott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy engedélyezve van a tartományok közötti átjárás.  „Csak az embereken múlik minden. Tavasszal nagyon megtanultuk a leckét, ezt senki sem szeretné újra átélni” – zárta a beszélgetést Sergio Franceschinelli. 

Bevezető
Casole D’ Elsa/Trento |

Olaszországban négyszínű a Covid-automata, fehér, sárga, narancssárga és vörös. Fehér zóna nincs, de szerencsére vörös sincs. Február elsejétől újratervezték az automatát, és a kedvezően alakuló helyzetnek hála, a kormány engedményeket tett a drákói szigorítások alól. 

Település / hely
Casole D’ Elsa/Trento

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Somogyi Katalin

Read More

Post Comment