Search by category:
Egyéb kategória

Brazil kutatók szerint ez az olcsó gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen

Brazil kutatók szerint ez az olcsó gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen
Macsicza Mark
2021. 02. 05., p – 17:10

2021. február 5., péntek – 17:30
covid

Friss ikon
Off

Törzs

A colchicine lehet az első, tablettaként adagolható gyógyszer, amit kórházon kívüli kezelésben is adhatnak Covid által megfertőzötteknek. A vizsgálatok eredményei alapján a gyógyszer 20 %-kal csökkentette a kórházi kezelésre szorulók, illetve a halálozás arányát.

A colichine potenciális hatásosságát először a quebeci kormány által finanszírozott előzetes kutatások vetették fel. Brazíliában a hatóságok és alapítványok által pénzelt tesztek során arra jutottak, hogy a reumás betegségek kezelésére is használt szer jelentősen csökkenti a test gyulladásos reakcióját a fertőzésre. Ez az eredmény jelentős a koronavírus lefolyásában, mely során a szervezet immunválaszának is nagy szerepe van: túlzott immunreakció ún. citokinvihart okozhat, mely olyan mértékű többszervi gyulladást okoz, hogy a beteg végső soron abba hal bele – vagyis súlyos Covid esetén éppenséggel tompítani kell az immunválaszt.

A szer hatásosságára vonatkozó vizsgálatok még további ellenőrzésre szorulnak. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy

akármi is a működési mechanizmusa, a colchicine jótékony hatásúnak tűnik a Coviddal kórházba kerültek esetén

– jelentették ki a kutatók. Az eddigi eredmények alapján a gyógyszeres kezelésnek nincsenek mellékhatásai: nem okoz szív- és májelégtelenséget. A szerrel kezelteket pedig sokkal ritkábban kellett géppel lélegeztetni, kórházi tartózkodásuk időtartama is csökkent. A kutatók szerint ezzel csökkenthető a járvány kezelésének költsége is.

(bl, 444)

Bevezető

Hagyományosan a köszvény kezelésére használják a colchicine-t, mely hatásos lehet a Covid kezelésében – állapították meg a kutatók Brazíliában.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment