Search by category:
Egyéb kategória

Vakcina világháború

Vakcina világháború
Mészáros Richárd
2021. 02. 06., szo – 16:55

2021. február 6., szombat – 18:30
koronavírus-vakcina orosz

Friss ikon
Off

Törzs

Oroszország és Kína, látva a nyugati gyártók kapacitásproblémáit, agresszív módon bevetik vakcinadiplomáciájukat. Pedig nekik sincs elegendő oltóanyaguk. Komoly össztűz alatt van az Európai Unió, mert nem elég gyorsan látja el a 27 tagországot a Kínából támadt vírus elleni védőoltással. Brüsszelt mindig hálás ostorozni, mert jámbor ellenfél. Azonban Ivan Krasztev jeles bolgár politológus szerint inkább azért kellene kritizálni az Európai Bizottságot, mert amikor a különböző cégek vakcináit előre megrendelte, akkor politikai okokból nem mert az amerikai Pfizer termékéből a legtöbbet rendelni, holott látszott, a kutatásuk jól áll. Ennek oka, hogy a Pfizer a német BioNTechhel közösen fejlesztette a készítményét, és a bizottság a politikai kiegyensúlyozottság kedvéért nem akart többet előrendelni belőle, mint a francia Sanofi vakcinájából. A Sanofi azonban máig nem készült el a saját termékével…

Másrészt itt kopogtat Moszkva és Peking a maga termékeivel, amelyek akár jók is lehetnek, csak éppen az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem vizsgálta be őket. Oroszország a saját holdudvarában, a volt szovjet tagköztársaságokban, továbbá a fejlődő országokban (Bolíviától Guineáig) házal oltóanyagával, álma pedig az európai országok meghódítása. Kína szintén bombázza az egész világot, miközben kétséget próbál ébreszteni a nyugati oltóanyagok iránt. Például ilyen álhír volt, hogy Németországban 10 ember napokon belül meghalt, miután megkapták a Pfizer/BioNTech szerét. A külföldi médiabefolyás növelésére Kína már több internetes platformot megszerzett és egyre több külföldi sajtóorgánumot vásárol fel. Németországban pedig tekintélyes lapokban mellékleteket finanszíroz… Természetesen Moszkva részéről is nagyban megy a nyugati termékek elleni hangulatkeltés. A stratégiát a nacionalista szempontok mellett kőkemény üzleti érdekek vezérlik. Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint Oroszországnak külpolitikai céljai vannak azzal, hogy felajánlotta a Szputnyik V szállítmányait az uniónak. Elmondta, a Kreml nagyon intenzíven házal a saját fejlesztésű vakcinájával, pedig még arról sem gondoskodott, hogy a saját lakosságának elég oltóanyag jusson, ráadásul ugyancsak gondjai vannak a gyártókapacitással.

Moszkva a politikai fegyverként forgatott vírusellenes szert Magyarország révén végre az unióban is értékesíteni tudja. Kína még nem tart itt, bár a dél-amerikai értékesítés után most Szerbiában halmoz sikert sikerre. Szerbia egyébként maga a politikai marketing csúcsa, hiszen ott a politikai orientációtól függ a vakcina kiválasztása: Ana Brnabić kormányfő, aki liberális nézeteiről ismert, az amerikai vakcinát választotta, az oroszbarát Alekszandar Vulin belügyminiszter természetesen a Szputnyik V-vel oltatta be magát, míg Alekszandar Vučić államfő a kínai oltóanyag mellett tett hűségesküt. A vakcinák viadala izgalmas történet, de a legfontosabb, hogy hatásosak legyenek. A siker ugyanis távolról sem garantált. Louis Pasteur országában például két koronavírus elleni nagy projekt szereplői is bedobták a törülközőt. Franciaországban mind a világhírű párizsi Pasteur Intézet, mind a Sanofi óriáscég felsült, máig nem jött össze az oltóanyag.

Bevezető

Oroszország és Kína világszerte kíméletlenül házal az oltóanyagával.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment