Search by category:
Egyéb kategória

Magára talált az okostelefon-piac

Magára talált az okostelefon-piac
Mészáros Richárd
2021. 02. 06., szo – 16:15

2021. február 6., szombat – 17:10
okostelefon k

Friss ikon
Off

Törzs

A koronavírus-járvány miatt az okostelefon-eladások terén is szokatlan volt a tavalyi év, csupán a negyedik negyedévben, amikor a nagy karácsonyi szezon is van, kezdett éledezni a piac, de ez sem tudta megmenteni az évet, tavaly ugyanis 5,9 százalékkal kevesebb, 1,29 milliárd készüléket szállítottak a gyártók. Bár az elemzés szerint idén már jobb lehet a helyzet, ám még a 2021-es évben sem lehet arra számítani, hogy pozitív lesz az év végi mérleg. Az év végi javuláshoz nagyban hozzájárult az Apple iPhone 12-es sorozat népszerűsége, valamint az egyre több helyen elérhető 5G-s hálózatok megjelenése, és az ezzel járó, 5G-kompatibilis készülékcsere.

Ha a tavalyi év utolsó negyedévét nézzük, akkor annak nyertese egyértelműen az Apple, az amerikai gyártónak több mint 90 millió készüléket sikerült eladnia, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 22 százalékos növekedést jelent. Nemcsak darabszámban, de a piaci részesedésben is első helyre ugrott ezzel az Apple, amely így a szegmens 23,4 százalékát tudhatja magáénak. Második helyen a Samsung végzett, csaknem 74 milliós szállítással, és több mint 19 százalékos piaci részesedéssel. Nagyot nőtt a kínai Xiaomi, amely a lista harmadik helyére küzdötte fel magát, ezzel szemben a szintén kínai Huawei több mint 42 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A harmadik kínai gyártó, az Oppo esetében nem volt ilyen jelentős a növekmény, de javították korábbi eredményeiket. Az egyéb kategóriával együtt a negyedik negyedévben 385 millió készüléket adtak el világszerte, ami 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

01

Ha az egész évet nézzük, akkor továbbra is a dél-koreai Samsung áll az élen, igaz, előnye egyre kisebb, mind az eladott darabszámban (266,7 millió), mind pedig a piaci részesedésben csökkent a gyártó eredménye. A második az Apple, amely mindkét mutatón javítani tudott, nem úgy a harmadik Huawei, amely éves szinten csaknem 3 százalékot vesztett piaci részesedéséből, az eladások pedig több mint 21 százalékkal múlták alul a 2019-es évet. Világszinten 2020- ban 1,292 milliárd készülék fogyott, ami csaknem 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevezető

386 millió okostelefont szállítottak a gyártók 2020 utolsó negyedévében, ami 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Mint ahogy az az IDC piackutató cég elemzéséből kiderül, rendkívül turbulens évet tudunk magunk mögött.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment