Search by category:
Egyéb kategória

Egy háztartásban a fertőzöttel…

Egy háztartásban a fertőzöttel…
Mészáros Richárd
2021. 02. 08., h – 20:16

2021. február 13., szombat – 17:12
koronavírus

Friss ikon
Off

Törzs

A fertőzésről tájékoztatnia kell az ismerőseit, akikkel két nappal a tesztelés előtt találkozott. Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozza: 10 napig minden ismerősének karanténban kell maradnia attól fogva, hogy a fertőzöttel találkoztak. Szoros kapcsolatnak számít, ha zárt helyiségben kétméteres távolságban 15 percnél tovább vagyunk az érintettel. A pozitívan tesztelt személynek a mintavételtől számított 10 napig karanténban kell maradnia, ha az utolsó 3 napban semmilyen klinikai tünet – láz, köhögés, légszomj, a szaglás vagy az ízlelés elvesztése – nem jelentkezik. A karantén befejezésének időpontjáról a kezelőorvos dönt. A családtagoknak ugyanilyen hosszan kell a karanténban maradniuk. Sem a pozitív személy, sem a vele egy háztartásban lévő személy a karantén alatt nem hagyhatja el a lakást, esetleg csak orvosi ellátás miatt. Tömegközlekedési eszközzel vagy taxival sem utazhatnak, nem fogadhatnak látogatókat, és ők sem mehetnek látogatóba.

A kertbe vagy a balkonra

A lakásba csak azok mehetnek be, akik egy háztartásban élnek a fertőzöttel. Ha családi házban lakik, kimehet a kertbe, az udvarra vagy a balkonra. Ha élelmiszerre, gyógyszerre van szüksége, meg kell valakit kérnie, aki nincs karanténban, hogy vásároljon be és tegye az ajtó elé az árut. Telefonon vagy e-mailben is rendelhet élelmiszert. Mindig szóljon, hogy karanténban van. Szükség esetén a fertőzött – FFP2 reszpirátorral és alapos kézmosás után – elhagyhatja a lakást.

Jelentkezzen az orvosnál!

Feltétlenül tájékoztatni kell az orvost, ha a teszt pozitív lett. Ő mondja meg, mi a további teendő. A Covid-19-ben szenvedő állapota változhat, esetleg tünetmentes lehet. Minden családtag egészségi állapotát is figyelni kell. Ha szükséges, a tüneteket a gyógyszertárban vásárolható készítményekkel lehet enyhíteni. A 38 C-fok feletti láz ellen paracetamol és ibuprofén ajánlott, köhögés ellen szirup. A náthára jók a cseppek, a spray vagy az orr sós vizes kiöblítése. Fontos az ágynyugalom, továbbá hogy eleget aludjunk és elég folyadékot igyunk, vitamint fogyasszunk.

Mikor hívjuk a 155-öt?

Ez a telefonszám azoké, akik életveszélyben vannak vagy súlyos egészségkárosodás fenyegeti őket. Ha igazolt a víruspozitivitás, és nincsenek súlyos egészségi panaszai, elég a házi kezelés. Nem szükséges mindenáron a kórházi kezelés. A 155-ös számot akkor hívja, ha mellkasi fájdalmakat, légzési zavart érez, amikor például nem tud rendesen levegőt venni, esetleg nem tudja a mondatot befejezni, mert levegő után kapkod. A diszpécsernek mindent mondjon el, hogy megfelelően értékelni tudja az egészségi állapotát és segíteni tudjon.

  • A betegnek legyen saját szobája. A család egészséges tagjai ide ne lépjenek be. Ha két fertőzött van, ők lehetnek egy szobában. 
  • A beteg gyakran szellőztesse a szobát, és csak ott tartózkodjon.
  • Ha nincs lehetőség arra, hogy önálló szobája legyen, legalább azt intézzük el, hogy szeniorral, veszélyeztetettel ne legyen egy helyiségben.
  • Ha egy fürdőszoba van a lakásban, a fertőzött mindig az utolsó legyen, aki használja, s utána alaposan fertőtlenítse.
  • Vécéhasználat után a fertőzött minden alkalommal tisztítsa meg és fertőtlenítse az illemhelyet. A közös mosdóba maszkkal menjen, és a fertőzött után közvetlenül ne használja.
  • Minden családtagnak legyen saját törülközője, és mindenki gyakran és alaposan mosson kezet szappannal és legalább 20 C-fokos vízben.
  • A fertőzött személy fehérneműjét nem kell külön mosni. Mosás előtt azonban egyszer használatos kesztyűben osztályozzuk a ruhát, majd vasaljuk ki.
  • A pozitív személy kizárólag saját szobájában étkezzen. Saját tányért, evőeszközt és poharat, esetleg egyszer használatos ökológiai evőeszközt használjon, amit a szobájában lévő műanyag tasakba dobjon.
  • Az ételt az ajtó elé tegyük, innen is vigyük el a maradékot. Ne lépjünk be a szobába.
  • Az edényt kesztyűben forró vízzel mossuk el.
  • A fertőzött hulladékát gumikesztyűben tegyük műanyag zsákba. Utána szappannal mossunk kezet és fertőtlenítsük a kezünket.
  • Ha nem lehet elkerülni az érintkezést a fertőzöttel, másfél méternél közelebb ne menjünk hozzá, s mindkettőjükön legyen maszk.
  • A találkozást igyekezzen a minimumra csökkenteni. Gyakran szellőztessünk, hogy mozogjon a levegő. A gyakori kézmosásról ekkor se feledkezzünk meg.
  • Rendszeresen fertőtlenítsük azokat a tárgyakat és felületeket, amelyeket a családtagok leggyakrabban megérintenek: kilincsek, korlátok, mosdó, vízcsap, asztal, elektronika. A tisztításhoz egyszer használatos törlőkendőt használjunk.
Cím
Tanácsok

Forrás: Közegészségügyi Hivatal, egészségügyi minisztérium

Bevezető

Ha a család egyik tagjának koronavírustesztje pozitív lett, minden családtagnak karanténba kell vonulnia még akkor is, ha antigéntesztjük negatív eredményt mutatott. Mit kell tenni, hogy másokat ne fertőzzön meg?

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment