Search by category:
Egyéb kategória

Miért mások a Covid-19 új törzsei?

Miért mások a Covid-19 új törzsei?
Mészáros Richárd
2021. 02. 08., h – 20:31

2021. február 9., kedd – 12:30
koronavírus

Friss ikon
Off

Törzs

Legalább 33 országban mutatták ki a vírus fertőzőbb törzsét, amelyet először az Egyesült Királyságban azonosítottak és B.1.1.7 néven ismert.

Eközben egy másik újonnan azonosított törzs, amely a dél-afrikai Covid-19-esetek megszaporodásához kapcsolódik, szintén feltételezhetően fertőzőbb, mint a korábbi törzsek. Ez az új törzs az 501.V2 nevet kapta.

Az 501. V2 törzset a következő országokban mutatták ki eddig: Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Zambia, Svájc, Japán és Dél-Korea.

Jelenleg a szakértők nem hiszik, hogy az Egyesült Királyság és a dél-afrikai Covid-19-törzsek súlyosabb tünetekkel és nagyobb halálozással járnának, és nem világos, hogy hatással lesznek-e a vakcinák hatékonyságára.

Bármely mikroorganizmus (például egy vírus vagy baktérium) mutálódhat, és ilyen hibák véletlenszerű előfordulása minden replikációval együtt jár. Minél többször replikálódik egy vírus, annál inkább mutálódik. A mutáció megváltoztatja a vírus RNS-ét, ami okozhat változást a vírus szerkezeti fehérjéiben.

A vírusok azért mutálódnak, mert különböző gazdasejtek hordozzák őket. Az oltások arra kényszerítik a vírust, hogy a túlélés érdekében alkalmazkodjon. De nem minden mutáció értelmes – egyesek nem hatnak a vírus fertőzőképességére, míg mások egyenesen ártalmasak lehetnek a vírusra.

A B.1.1.7 törzs könnyebben bejuthat a gazdasejtekbe. Alkalmanként megjelenik egy olyan mutáció, amely előnyt biztosít az új vírusnak az eredeti verzióval szemben – például nehezebben kimutatható, nagyobb fertőzőképességű vagy kevésbé érzékeny az oltásokra.

A B.1.1.7 ebbe a kategóriába tartozik. Ennek a variánsnak 17 mutációja van a genomjában, amelyek közül néhány a tüskefehérjében található, ezt használja a vírus az emberi sejtek receptoraihoz való kötődésre.

A tüskefehérje mutációja elméletileg lehetővé teheti az új törzs számára, hogy könnyebben bejusson a gazdasejtekbe, ezáltal kiváltva a fertőzést. Egyes becslések a fertőzés körülbelül 50%-os növekedését jósolták, más szóval: 15 új fertőzés a mutált törzsből, szemben a jelenlegi Covid-19-törzs 10 fertőzésével.

Az egyik ilyen mutáció az N501Y, amely a vírus tüskefehérjéjének receptorkötő doménjében (RBD) található. A tudósok úgy vélik, hogy ez a mutáció szorosabban kötődhet az emberi angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorhoz. A tüskefehérje egyéb változásai lehetővé tehetik, hogy ez a mutáció elkerülje a kimutatást bizonyos PCR (polimeráz láncreakció) módszerekkel. Feltételezések szerint a szorosabb kötés és a detektálás kudarcának kombinációja fertőzőbbé teszi.

Az új változatnál súlyosabb betegséget nem tapasztaltak, de ha többen megfertőződnek, akkor többen lesznek betegek és szorulnak kórházi ellátásra – és a betegek egy része nem éli túl.

Úgy tűnik, hogy a B.1.1.7 törzs messzebbre elterjedt, mint azt a szakértők kezdetben gondolták. Ez történt 2020 elején, amikor a vírus már jóval az Egyesült Államokban és Kínán túl volt, még mielőtt tudtak volna róla.

A terjedés sebessége nem csak a fertőzések számát növeli; csökkentheti a kapcsolatok követésének hatékonyságát is.

Ekképpen csökkentheti a kockázatot: Alapvetően tegye meg az összes megelőző lépést, amelyet hónapok óta javasolnak nekünk – mosson kezet, tartson másfél méter távolságot másoktól, és viseljen maszkot.

Amikor egy oltóanyag rendelkezésre áll, oltassa be magát. Még nem tudjuk, hogy ezek az intézkedések ugyanolyan hatékonyak- e a B.1.1.7. ellen, mint a Covid-19 rendszeres törzsével szemben, lehet, hogy szigorítani kell ezeket az intézkedéseket pont akkor, amikor az emberek már belefáradtak.

Forrás: health.com

Bevezető

Éppen akkor, amikor a pandémiát illetően az oltás megkezdésével javulni kezdtek a dolgok, a Covid-19-ről szóló legfrissebb hírek emlékeztettek bennünket arra, hogy még hosszú utat kell megtenni.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment