Search by category:
Egyéb kategória

Vasárnap esti döntések

Vasárnap esti döntések
Tornyai Bianka
2021. 02. 08., h – 21:35

2021. február 9., kedd – 08:12
országos tesztelés

Friss ikon
Off

Törzs

A Galántai járás több településén a hétvégi tesztelés eredményeitől függött, hogy hétfőtől kinyitnak-e az oktatási intézmények. Voltak olyan helyek, ahol az utolsó pillanatban, vasárnap este döntöttek az óvodásokról, iskolásokról. Így volt ez például Alsószeliben, ahol 999 tesztet végeztek el a hétvégén, amelyek között 8 pozitívat találtak. “Mivel a 8 pozitív közül 7 volt helyi lakos, tehát az itt lakók 0,7 százaléka fertőzött, ezért úgy döntöttünk, a gyerekek visszatérhetnek az óvodába és az iskolába” – mondta el Kovács Lajos polgármester.

Nádszegen péntektől vasárnapig 2096 tesztet végeztek el, 22 zárult pozitív eredménnyel, vagyis a levett minták 1,04 százalékánál mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A település polgármestere, Kacz Éva a karanténintézkedések szigorú betartására szólította fel a lakosokat. Nádszeg nyugdíjas korú lakosai két-két darab FFP2-es típusú és egyszer használatos szájmaszkot kaptak. A maszkokat a vasárnapi tesztelés során kapták meg azok, akik részt vettek a szűrésen, illetve a hét folyamán kézbesítik a többi nyugdíjasnak. Ugyancsak vasárnap este döntött arról a helyi válságstáb, hogy az óvoda és az iskola zárva marad.

Galántán már múlt pénteken úgy határoztak, nem nyitják meg az óvodákat, iskolákat az ingázók és a magas fertőzésszám miatt. A hétvégén 92 pozitív esetet szűrtek ki a vizsgált 6222 tesztből, ami 1,47 százalékos fertőzöttséget jelent. A hét folyamán két vagy három magán mintavételi hely kialakítását tervezik a városban, a hétvégén pedig további két vagy három tesztelőpontot nyit meg a város. Peter Paška polgármester vasárnap este a közösségi oldalon közzétett videóüzenetben kijelentette, most szerveztek utoljára tömeges tesztelést a városban. Úgy fogalmazott, az államnak kell biztosítania a továbbiakban a mintavételt, nem az önkormányzatokra hárítani ezt a feladatot, mert az alkalmazottak kimerültek. “Valóban nem bírjuk már az állandó terhelést, a hétvégén több mint 24 órát dolgoztunk, és az egésznek a megszervezése, előkészítése is ránk hárul” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy a városi hivatal működése lényegében leállt, nem tudják végezni azokat a feladataikat, amelyeket a törvényből adódóan kellene.

 

Bevezető
ALSÓSZELI/NÁDSZEG/GALÁNTA |

Több helyen megvárták a hétvégi tesztelés eredményét, hogy eldöntsék, kinyitnak-e az oktatási intézmények.

Település / hely
ALSÓSZELI/NÁDSZEG/GALÁNTA

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment