Search by category:
Egyéb kategória

Egy eddig ismeretlen bolygó keringhet egy közeli csillag körül

Egy eddig ismeretlen bolygó keringhet egy közeli csillag körül
Mészáros Richárd
2021. 02. 10., sze – 17:34

2021. február 11., csütörtök – 08:00
világűr k

Friss ikon
Off

Törzs

A kutatók a Naphoz legközelebbi csillagrendszer egyik tagja, az Alfa Centauri A csillag közelében észleltek egy fényes foltot, amelyre egyelőre csak bolygójelöltként hivatkoznak – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

„Észleltünk valamit. De ez lehet akár műszerhiba, vagy egy bolygó, vagy aszteroidák, vagy por” – mondta Pete Klupar, a Jurij Milner orosz milliárdos nevéhez kötődő Breakthrough Initiatives projekt vezető mérnöke.

 csillagászok az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő Nagyon Nagy Teleszkópjának (VLT) segítségével vizsgálták az Alfa Centauri A csillag környékét, bolygók után kutatva.

A szakemberek munkáját a teleszkóp új koronográfja segítette, amely kitakarva az Alfa Centauri fényét, megkönnyíti a keringő bolygók észlelését.

A csillagászok a 2019 májusában és júniusában végzett megfigyelésekkor észlelték a fényes foltot, amelyre nem találtak magyarázatot.

Amennyiben a további megfigyelések megerősítik a felfedezést, akkor ez lesz az első alkalom, hogy a kutatóknak sikerült közvetlenül lencsevégre kapniuk egy exobolygót egy közeli csillag körül.

„Sokak szerint ilyen csillagrendszerekben nem alakulhatnak ki bolygók, ez az egyik oka annak, hogy óvatosak vagyunk a bolygó kifejezés használatával. De ha tényleg egy planétával van dolgunk, akkor az nagyjából akkora lehet, mint a Neptunusz” – jegyezte meg a szakember.

A bolygó a csillag lakható övezetébe esne, ami azt jelenti, hogy a planéta felszínének egy részén a víz állandóan folyékony állapotban van, valamint, hogy a bolygó nagyjából egy évtized alatt kerüli meg csillagját.

Bevezető

Egy eddig ismeretlen bolygó keringhet a Földhöz legközelebb található csillagok egyike körül – ismertette legfrissebb kutatási eredményeit egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport a Nature Communications című folyóiratban.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment