Search by category:
Egyéb kategória

A súlyos járványhelyzet miatt Csehországban lezárnak három járást

A súlyos járványhelyzet miatt Csehországban lezárnak három járást
Hegedűs Norbert
2021. 02. 11., cs – 11:32

2021. február 11., csütörtök – 12:27
koronavírus Csehország

Friss ikon
Off

Törzs

A nyugat-csehországi Cheb és Sokolov, valamint az északi Trutnov járásokban Blatny szerint háromszor-négyszer magasabb a napi fertőződések száma mint az országos átlag, a kórházakban már nincs elegendő kapacitás az ellátásukhoz, ezért a térségbeli egészségügyi intézményekbe kell őket szállítani. A chebi kórház néhány covidos betegét már Prágába, míg a trutnovi kórház pácienseit Dél-Morvaországba kellett szállítani

A szóban forgó járások lakosai néhány konkrétan meghatározott kivételtől eltekintve nem utazhatnak más járásokba, míg az ország többi lakosai előtt ezek a járások le lesznek zárva. A közigazgatási határokon a mozgást rendőrök fogják ellenőrizni. Az intézkedés érvényessége az országos szükségállapot függvénye, amely határideje vasárnap jár le. Csehországban 76 járás van.

Az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy a szükségállapotot harminc nappal, március 16-ig hosszabbítsa meg. Az ellenzéki pártok már közölték, hogy ezt nem fogják támogatni. A kormánykoalíció 92 képviselője a kétszáz fős parlamentben külső támogatás nélkül nem tudja keresztülvinni a kormány akaratát.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy amennyiben nem hosszabbítják meg a szükségállapotot, az eddig is nagyon leterhelt cseh kórházakban két hét alatt összeomlik az ellátás. A kivételes joghelyzet megszűnése esetén hétfőn egyebek között újra kinyithatnának az üzletek, vendéglők, a szolgáltatások, megszűnne az éjjeli kijárási tilalom, aminek következtében szerinte Blatny szerint „a vírus ellenőrizhetetlenül terjedne”.

A parlament ülését a viták miatt röviddel megnyitása után két órára megszakították. A miniszterelnök és az parlamenti pártok vezetői zárt ajtók mögött tárgyalnak a helyzet feloldásáról.

Bevezető

A rendkívül súlyos koronavírus-járványra való tekintettel a cseh kormány péntektől lezár három járást, és jobban korlátozza az ottani lakosok mozgását, mint máshol az országban – jelentette be Jan Blatny egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülése utáni sajtótájékoztatón.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment