Search by category:
Egyéb kategória

Nyolc órát várt egy asszony, hogy kimentsék a hóban rekedt autóbuszból (GALÉRIA+VIDEÓ)

Nyolc órát várt egy asszony, hogy kimentsék a hóban rekedt autóbuszból (GALÉRIA+VIDEÓ)
Hegedűs Norbert
2021. 02. 11., cs – 15:13

2021. február 11., csütörtök – 15:24
busz

Friss ikon
Off

Törzs

A keleti országrész túlnyomó részében óriási problémát okozott az embereknek a szerda estétől tartó, erős széllökésekkel és kemény mínuszokkal érkező havazás. Az utakon hóátfúvások alakultak ki, ezért a megyei önkormányzat a rendőrség közbenjárásával több főbb útvonalat is lezárt a forgalom elől. A Kassai-vidéki járásbeli Lapispatakról vezető úton több autó és egy autóbusz is elakadt, az egyik utas, egy ötvenes éveiben járó asszony legalább nyolc órát várt a mentésre. A közútkezelő vállalat szerint minden tőlük telhetőt megtettek.

A viszonylag hirtelen érkező, ámbár a meteorológusok által már napokkal korábban beharangozott lehűlés meghozta a gyümölcsét: szinte az egész keleti országrészben megbénult a közúti és a vasúti forgalom, az útkarbantartó vállalat már szerda reggel megkezdte a megye legfontosabb útvonalainak a takarítását, de igyekezetük ellenére nem sikerült minden utat járhatóvá tenni. Rengeteg autós az árokban vagy az út mentén kialakult, helyenként egy-másfél méter magas hóátfúvásokban végezte, és voltak olyan esetek is, ahol az emberek hosszú órákon át a gépjárművükbe ragadva várták a segítséget.

Az autóbusz időben érkezett, hajnali négy előtt pár perccel szálltam fel rá, de az erős havazás és a szél miatt olyan hótorlaszok alakultak ki, hogy a sofőr többszöri próbálkozása ellenére sem tudtunk átkelni a falu közötti szakaszon. Kassán dolgozom egy boltban, oda mentem volna, de csak pár száz méterig jutottam. A sofőrön kívül összesen öten voltunk a buszon, de miután mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a busz itt ragadt, gyalog folytatták az utat. Mivel nekem nemrég műtötték a térdemet, nem volt más választásom, a buszsofőr társaságában kellett kivárnom a segítséget“ – közölte lapunkkal Ingird Ružinská, a hóban rekedt autóbusz egyik utasa.

Nyolc órát várt egy asszony, hogy kimentsék a hóban rekedt autóbuszból
2021. 02. 11., cs – 15:18
Hegedűs Norbert

Gallery images
elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

elakadt busz

Leírás

Németi Róbert felvételei

Nincsenek felkészülve

Az asszony és a buszsofőr szerint először egy hókotrót küldtek a segítségükre, de mivel a hozzájuk vezető úton az is elakadt a hóban, egy traktorral próbálkoztak.

„Fel vagyok háborodva, ugyanis a megye alatt működő útkarbantartó vállalat szakemberei mindig azt mondják, hogy felkészültek a szezonra, erre tessék. Leesik egy nagyobb hó és megáll az élet. Szerintem nincsenek felkészülve, azt sem tudják, mit kell tenni. A buszsofőrnek köszönhetően nem fagytam halálra, reggel négy óta járatta a motort, pedig csak én maradtam a buszban. A férjem a hóval berakott bekötőút végénél vár rám az autóban, de a mentés folyamatát nézve még az sem biztos, hogy estig elérünk a faluba“ – panaszolta lapunknak Ružinská.

Helyszíni riportunk készítésekor, nagyjából délután egykor egy másik hókotróval próbálták kiszabadítani az autóbuszt, de mivel csak nagyon nehezen tudtak rajta mozdítani, a hóba süppedt kereket lapátok segítségével kezdték körbeásni. „Bízom benne, hogy a nap végére hazajutok. Nem szeretnék itt éjszakázni“ – jegyezte meg az elárusítóként dolgozó asszony.

Mindent megtettek

Mivel az adott szakasz karbantartása a Kassa Megyei Önkormányzat irányítása alatt működő közútkezelő vállalat feladata, az eset kapcsán Anna Terezková megyei szóvivőt kérdeztük. Terezková elmondása szerint az adott szakaszban megközelítőleg fél méter vastagságú hótakaró alakult ki, de hiába próbálták tisztán tartani az utat, az erős szél miatt újabb és újabb hótorlaszok alakultak ki. „Az útkarbantartó vállalat szakembereinek erőfeszítése ellenére nem tudtunk segíteni, a hóátfúvások és a az eljegesedett hóréteg miatt végül a vállalat hókotrója is ott rekedt. A helyzet komolyságára való tekintettel végül egy hómarót küldtünk a helyszínre“ – közölte lapunkkal Terezková. Azt, hogy pontosan mikorra sikerült kiszabadítani az autóbuszt és mikor érkezett meg a hómaró, sajnos nem tudni, azonban a helyszínről való távozásunkkor, délután kettőkör egyetlen hómaróval sem találkoztunk.

Bevezető
Lapispatak (Ortáše-Ploské) |

Hajnali négykor akadtak el, de csak délelőtt tizenegykor kezdték a mentést.

Település / hely
Lapispatak (Ortáše-Ploské)

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment