Search by category:
Egyéb kategória

Számos ágazatot letarolt a járvány

Számos ágazatot letarolt a járvány
Hegedűs Norbert
2021. 02. 13., szo – 07:33

2021. február 14., vasárnap – 08:30
hotel

Friss ikon
Off

Törzs

„A szlovákiai munkahelyek megtartását célzó Elsősegély program első, második és harmadik fordulójában tavaly márciustól mostanáig több mint 968 millió eurót fizettünk ki, 2,97 millió dolgozón segítve” – jelentette be pénteken Michaela Slivková Kirňaková, a munkaügyi tárca szóvivője. Az elmúlt hetekben azonban több vállalkozói érdekvédelmi szervezet is arra panaszkodott, hogy a kormány munkahelyvédelmi támogatásai nem a leghatékonyabbak.

„A támogatás elenyésző, az odaítélése lassú, kaotikus és diszkriminatív, valójában így csak politikai reklámnak jó”

– nyilatkozta a lapunknak pár napja Viliam Pavlovský, a nagyjából ezer kis- és közepes nagyságú éttermet tömörítő, a 10pregastro.sk honlapon elérhető szakmai kezdeményezés alapítója. Hogy egyáltalán nem túloz, azt a Statisztikai Hivatal legfrissebb munkapiaci elemzése is alátámasztja. Eszerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati megszorítások miatt decemberben az összes mérvadó ágazatban folytatódtak az elbocsátások, egyes ágazatokat pedig szinte teljesen letarolt a válság.

A járvány által leginkább sújtott két ágazatban dolgozókat azonban nem csupán az elbocsátás fenyegette, azok is rosszabbul jártak, akik megtarthatták a munkájukat. A szállodákban dolgozóknak egy év alatt több mint 10 százalékkal csökkent a fizetése, a bruttó havi átlagbér az ágazatban így 738 euró körül mozog. Az éttermekben dolgozók esetében a Statisztikai Hivatal ugyan stagnálást mért, ebben az ágazatban azonban már nem is nagyon volt hová hátrálni, hiszen a bruttó havi átlagbér ott 544 euró.

„A koronavírus-járvánnyal járó megszorítások az alacsonyabb képzettséggel rendelkező alkalmazottaknak, a fiatalabb generációkhoz tartozóknak és a nőknek okozzák a legtöbb gondot, közülük dolgoznak ugyanis a legtöbben az erősen sújtott ágazatokban”

– nyilatkozta Ján Čarný, a Coface nemzetközi hitelbiztosító Szlovákiáért és Csehországért felelős igazgatója.

Példaként a tavalyi harmadik negyedéves eurózónás adatokat említi, amelyek szerint, míg az alacsonyabb végzettségűek több mint 7 százaléka veszítette el az állását az előző év azonos időszakához képest, a főiskolai végzettséggel rendelkezőknek csupán az 1 százaléka. A 15 és 24 év közötti korosztályban az elbocsátottak aránya a duplája volt a többi korosztályban tapasztaltnak.

Bevezető

A kormány százmilliós támogatásai ellenére az ágazatok többségében folytatódtak az elbocsátások. A szállodaiparban minden negyedik alkalmazottnak szűnt meg a munkahelye, akik pedig maradtak, azoknak is több mint a tizedével esett vissza a fizetése.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment