Search by category:
Egyéb kategória

A 40 évnél idősebb nők esetében az abortusz költségét nem téríti a biztosító

A 40 évnél idősebb nők esetében az abortusz költségét nem téríti a biztosító
Hegedűs Norbert
2021. 02. 15., h – 14:51

2021. február 15., hétfő – 15:07
Marek Krajčí

Friss ikon
Off

Törzs

A mesterséges terhességmegszakításról szóló törvény végrehajtási rendeletének módosítását a tárca azzal indokolta, hogy a szülőanyák átlagéletkora magasabb lett, a terhességük ugyanakkor problémamentes.

Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője megjegyezte, hogy a szóban forgó rendeletet a múlt század 80-as éveiben fogadták el, azóta viszont ezen a téren is fejlődött az orvostudomány. „A rendelet módosításával megszüntetjük az életkor alapján történő diszkriminációt. (…) Ha egy 40 évnél idősebb nőnek nem a kora, hanem más egészségügyi problémák miatt javallott a mesterséges terhességmegszakítás, semmi sem fog változni, a beavatkozás költségét továbbra is az egészségbiztosító fogja téríteni” – mutatott rá a szóvivő.

Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke korábban bírálta Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-minisztert a rendelet módosítása miatt. Úgy fogalmazott: Krajčí végre felhagyhatna azzal, hogy a saját vallási meggyőződését próbálja ráerőltetni az egész országra, és ehelyett inkább a COVID-19 betegség által okozott problémák megoldásával foglalkozhatna.

Jana Bittó Cigániková

Bittó Cigániková Krajčít bírálta az abortuszrendelet miatt

Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-minisztert bírálta a mesterséges terhesség-megszakításról szóló törvény végrehajtási rendeletének módosítása miatt.

A tárca még tavaly augusztusban terjesztette elő a szóban forgó javaslatot, melynek köszönhetően a becslések szerint 2021-ben több mint 109 000 euró takarítható meg.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) legfrissebb statisztikai adataiból az látszik, hogy a tavalyi adatokkal összehasonlítva Szlovákiában csökkenő tendenciát mutat az abortuszok száma. A méhen kívüli terhességek száma viszont nőtt. A kórházakban összesen 15 106 abortuszt vettek nyilvántartásba, ebből 1346 olyan nőket érintett, akik nem rendelkeznek állandó szlovákiai lakhellyel.

Bevezető

A 40 évnél idősebb nőknek meg kell fizetniük a terhesség 12. hetéig végrehajtott mesterséges terhességmegszakítás költségeit. Ez az egészségügyi minisztérium új rendeletéből következik.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment