Search by category:
Egyéb kategória

7 millió euróra büntették az olaszok a Facebookot

7 millió euróra büntették az olaszok a Facebookot
Balázs Lilla
2021. 02. 17., sze – 15:22

2021. február 17., szerda – 17:48
Mark Zuckerberg

Friss ikon
Off

Törzs

Amiért a közösségi oldal nem teljesítette az adatkezelési gyakorlat megváltoztatására szóló utasítást, az olasz verseny- és piacfelügyeleti hatóság hétmillió euróra büntette meg.

Olaszország 2018-ban tízmillió euró büntetést rótt ki a Facebookra azért, mert megtévesztette a felhasználókat a róluk szóló adatok gyűjtéséről és tárolásáról. Illetve megsértették a fogyasztói kódexet is azzal, hogy ingyenesnek állították be szolgáltatásukat, miközben a megszerzett adatokat kereskedelmi célra használták.

A Facebook akkor ez ellen fellebbezett, és a bíróság ötmillió euróra mérsékelte a büntetést. Bár az ingyenességről szóló állítást az oldal megszüntette, az olasz rendeletet nem tüntette fel se az applikációján, se a honlapján. A felhasználókat pedig továbbra sem tájékoztatják az adataik kezeléséről. Az olaszok indoklása szerint minden felhasználót megilletne, hogy tisztában legyen a közösségi oldal minden részletével, amikor regisztrál.

A Facebook szóvivője szerint már megszüntették a kifogásolt problémákat és megváltoztatták az Általános Szerződési Feltételeket is.

Magyarországon a Facebook hasonló büntetést kapott 2019-ben. A versenyhatóság több, mint 3 millió eurónak megfelelő forintot szedett be azért, mert a szolgáltatásukat ingyenesnek hirdették. A közösségi oldalnak adót is kellett fizetnie Magyarországnak, így közel 106 millió eurónak megfelelő forint került be a költségvetésbe.

Az olaszokkal több esete is volt már a techóriásoknak: Google-nek két ügyét tárgyalják, az Apple-t pedig 2019-ben büntették meg.

(bl, hvg)

Bevezető

A Facebook felhasználja a megadott adatainkat, de nem tudni pontosan, hogy miképp és mire és mivel erről a felhasználókat sem tájékoztatja, ezért az olasz hatóságok büntetést róttak ki.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment