Search by category:
Egyéb kategória

Négyezer álláskereső a lévai és az érsekújvári térségben

Négyezer álláskereső a lévai és az érsekújvári térségben
Száz Ildikó
2021. 02. 18., cs – 09:14

2021. február 18., csütörtök – 15:00
Érsekújvár

Friss ikon
Off

Törzs

Az érsekújvári térségben 4231 álláskeresőt tartanak nyilván, ami 5,47 százalékot jelent, tavaly áprilisban ez az arány 5,14 százalékos volt. 2019-ben az Érsekújvári járásban 2603 álláskeresőt tartottak nyilván, ami 2,86 százalékos a munkanélküliséget jelentett.

Érsekújvár, főtér

 

Ingyen reklám vállalkozóknak

Idén még sehol sem jeleztek tömeges elbocsátást, de múlt évben a lévai járásbeli Tolmácson a gépgyárból százötven embert bocsátottak el. A munkaerőpiacon elsősorban IT-szakembereket, teherautó sofőröket, raktárosokat, otthoni munkavégzésre reklám-szakembereket keresnek. Anna Brokešová, a Lévai Járási Munkaügyi Hivatal szaktanácsadója korábban arról tájékoztatott, hogy a lévai térségben négy évvel ezelőtt 5,65 százalékos volt a munkanélküliség aránya. Rendkívül biztatóak voltak a 2019-es őszi adatok is, melyek alapján 4,75 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, és csak 2574 álláskeresőt tartottak nyilván a régióban. Léván a legutóbbi adatok szerint 1011 álláskeresőt tartanak nyilván, ebből 55 pályakezdő. Tavaly tavasszal 835, nyár végén 995 munkanélküli volt a járási székhelyen, ekkor 83 pályakezdő keresett állást. Az egyik lévai online hírportál a helyi televízióval közösen felajánlotta a térségbeli kisvállalkozóknak az ingyenes reklámlehetőséget, hogy népszerűsíthessék a termékeiket és a szolgáltatásaikat.

Otthoni munkavégzéssel is kínálnak állásokat

 

Elmaradt iskolabörzék

Léván az elmúlt években, Érsekújvárhoz hasonlóan, nagyszabású állásbörzéket és a végzős alapiskolás tanulók pályaválasztását elősegítő iskolabörzéket rendeztek. Az utolsó ilyen tájékoztató jellegű, rendkívül hasznos találkozókat 2019 őszén tartották, később a koronavírus helyzet miatt erre már nem volt lehetőség. Jelenleg munkaerő toborzások sincsenek, és a hivatalok korlátozott üzemmódban működnek. Érsekújvárban és Léván is hétfőn, kedden és pénteken 8-tól 11-ig, szerdán 13-tól 16 óráig van ügyelet a hivatalok portáján. Az álláskeresők legtöbbször online-meghallgatáson vesznek részt. Az ötvenes éveiben járó Erika elmondta, tizenöt-tizenhét cégnek küldte el a jelentkezését, de csak hárman válaszoltak. Előző munkahelye, ahol évekig bérelszámolóként dolgozott, mára megszűnt. Az asszony hajlandó részt venni átképzésen, bármilyen továbbképzésen is, de úgy érzi, a koronavírus-helyzetben nehéz lesz megfelelő munkát találnia. Elpanaszolta, hogy az egyik online-meghallgatáson nem tudott időben bejelentkezni, és a cég vezetője már nem volt hajlandó új időpontot adni neki.

Többféle munkaajánlat

Az Érsekújvári járásban tavaly februárban csak 2700 álláskereső volt, áprilisban már 4109. A járási székhelyen élők közül a legutóbbi adatok alapján 1124-en keresnek munkát, ebből 66 a pályakezdő. Az állásajánlatok sokrétűek, informatikust, mezőgazdasági gépjavítót, teherautó sofőrt, az oktató kórház és rendelőintézet takarítási részlegére vezetőt keresnek, továbbá otthoni munkavégzéssel üzletkötőknek kínálnak állást. A Billa bevásárlóközpontba raktárost és vezetőt vennének fel. A vágsellyei régióban 1504 munkanélküli van, ami 4,87 százalékos arányt jelent, és áprilisban is hasonló volt a helyzet. Vágsellyén 576 álláskeresőt tartanak nyilván, ebből 26 csökkent munkaképességű és 31 a pályakezdő. Tavaly áprilisban 596 munkanélküli volt a városban, ebből 25 a pályakezdő, a fiatal álláskeresők száma augusztusban 41-re emelkedett.

Bevezető
Érsekújvár/Léva |

A Lévai Járási Munka- Szociális és Családügyi Hivatal nyilvántartásába év végéig 3906 álláskereső került, de csak mintegy ezer munkalehetőségből válogathatnak. A munkanélküliség aránya ebben a térségben 6,82 százalékos, holott tavaly áprilisban alig haladta meg az öt százalékot.

Település / hely
Érsekújvár/Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment