Search by category:
Egyéb kategória

Óvatos optimizmus sok kérdőjellel

Óvatos optimizmus sok kérdőjellel
Hegedűs Norbert
2021. 02. 19., p – 07:59

2021. február 19., péntek – 12:26
koronavírus bevásárlás

Friss ikon
Off

Törzs

A pozitívabb hírek szállítása így a gazdasági elemzőkre maradt, akik a múlt héten tették közzé legújabb előrejelzéseiket.

Ezeket úgy lehet összefoglalni, hogy az igazi gazdasági katasztrófa tavaly szerencsére elmaradt Szlovákiában, és idén a gazdaság visszaáll a növekedési pályára.

Az Európai Bizottság adatai szerint a szlovák gazdaság tavaly 5,9 százalékkal esett vissza, ami sokkal jobb eredmény, mint a nyáron jósolt 9 százalékos összeomlás. Összehasonlításképpen: a gazdasági visszaesés tavalyi mértéke nagyjából megegyezik a 2009-es utolsó globális gazdasági válság idején történt visszaeséssel. Szlovákia uniós szinten is jól vészelte át a globális koronavírus-járvány által okozott visszaesést, hiszen vannak olyan tagországok, ahol a GDP csökkenése két számjegyű volt. A szomorú ranglistát Spanyolország vezeti 11 százalékos csökkenéssel, nem sokkal marad el mögötte Görögország, Olaszország és Franciaország sem.

Különösen jó hír, hogy az előző gazdasági válsággal összehasonlítva nem nőtt rendkívüli mértékben a munkanélküliek száma. Míg 2009ben a szlovák munkanélküliség gyorsan 10 százalék közelébe ért, most a munkanélküliek aránya nem haladja meg a 8 százalékot. Ebben nagy szerepe van az iparnak, amely felülmúlta a várakozásokat, és decemberben is az EU legjobb teljesítményét hozta. A legnagyobb ipari vállalatok a korlátozások ellenére is működni tudnak, és egyelőre megrendelés is van elég. Erre épül a 2021-es óvatos optimizmus is, mely szerint a szlovák gazdaság idén 4 százalék körüli növekedést ér el.

Érvényes azonban, hogy a gazdasági bizonytalanság továbbra is nagy. Nem tudjuk, milyen sebességgel lehet beoltani a lakosságot, és most azt is szinte lehetetlen megjósolni, mikor nyithat újra a szolgáltatási szektor. Pedig éppen ennek az ágazatnak volna sürgősen szüksége friss levegőre, hiszen sok vállalkozás már az utolsó tartalékait éli fel, és az elkerülhetetlennek látszó végre készül. A médiában különösen sok szomorú történetet lehet olvasni a vendéglátósokról, a gasztronómiában vállalkozókról, általános a rezignáció. A kormány által nyújtott segély sokak számára nem elég a túléléshez, ezért valószínű, hogy a következő hónapokban a munkanélküliség akkor is emelkedik, ha a gazdaság egésze már ismét növekedni fog.

A szlovákiai ipar működése nagyrészt a külföldi kereslettől függ, éppen ezért a kormánynak a hazai kereslettől függő szolgáltatási szektor megmentésére kell koncentrálnia. A túléléséhez most két fő dologra van szükség. Az első a vírus terjedésének mihamarabbi visszaszorítása olyan szintre, ami lehetővé tenné az üzletek, éttermek, kávézók, fodrászatok stb. megnyitását. A második a kormány által folyósított segélyek módosítása, hogy a vállalkozások fix költségeit is megtérítsék valamilyen mértékben. Jelenleg azonban sajnos az egyik téren sem állunk jól. A fekete járások számának növekedése a messze távolba tolja a szolgálgatási szektor megnyitását, és a fix költségeket is térítő állami segély koncepciója elakadt valahol a gazdasági és a pénzügyminisztérium között. Bízzunk ezért abban, hogy a kijárási korlátozások és a megérkező tavaszias idő kombinációja gyorsabban csökkenti a fertőzöttek számát, és jöhet a nyitás várva várt pillanata. A szolgáltatói szektor nélkül ugyanis nincs fenntartható gazdasági növekedés, ennek szerepe éppolyan fontos a gazdaságban, mint az iparé.

Bevezető

Kevés a jó hír a Covid-19 elleni küzdelemben: annak ellenére, hogy a kijárási korlátozások már hat hete tartanak, a kórházi ellátás folyamatosan az összeomlás szélén táncol, és az áldozatok száma már meghaladta a 6 ezret. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment