Search by category:
Egyéb kategória

Párhuzamos valóságok

Párhuzamos valóságok
Juhász Katalin
2021. 02. 19., p – 11:45

2021. február 19., péntek – 13:30
dd

Friss ikon
Off

Törzs

Amikor krimit olvasunk, a valóságról alkotott képünket hiányos információk mozaikjaiból próbáljuk összerakni. A valóságra pedig épp akkor bukkanunk rá, amikor két információ közt ellentmondás támad. Vagyis nem úgy születik megfejtés, hogy összeillenek a darabok, hanem pont fordítva: sehogy sem tudjuk összeilleszteni őket, és ebből megértjük, hogy a dolog másképp történt. 

De mi van akkor, ha se gyilkos, se nyomozó nem szerepel a krimiben, sőt bűntény sincs az elején? Ha a szereplők a saját kis burkaikban élnek, vagy inkább gumilabdák, amelyek messze pattannak egymástól, ha összekoccannak? Akkor bizony nem mozaikdarabkákról, hanem párhuzamos valóságokról van szó. Ez pedig olyan titokzatos, mint a szürrealista festő, René Magritte képei, például az, amelyen egy férfi áll a nézőnek háttal egy tükör előtt, s a tükörben éppúgy hátulról látható az alakja, mint a valóságban. Valami hasonló történik Podmaniczky Szilárd új regényében is. 

A másik ember megismerésének diadala nem krimi, sőt nem is filozófiai tanulmány, ahogy azt a cím alapján várnánk. Hanem izgalmas karakterrajz, illetve egy kicsit korrajz is. Szerepel benne egy másik Magritte-kép, látszólag érintőlegesen, de nyilván nem véletlenül választotta a szerző A vörös modell című festményt. 

„ – A csupasz földön a deszkakerítés előtt áll egy pár mezítelen láb, ami félig cipő. Mi ebben a vörös modell? 
– Az, amit belegondolsz.
– Én nem gondolok bele semmit. 
– Pedig ez a festészet lényege.”

A regényben viszont domináns szerep jut egy gyönyörű, vörös hajú lánynak, Lídiának, aki egy festőhöz jelentkezik modellnek. A festő Tamás, a főszereplőnk. Igazi értelmiségi lúzerfigura, utcai portrérajzolásból tengődik, és állandóan a pénz foglalkoztatja – illetve annak hiánya. Mindent anyagiakban mér (saját tehetségét is), mint aki úgy gondolja, a pénz boldogít. Hamar világossá válik, hogy Tamás tulajdonképpen a boldogságot keresi, fütyül ő az anyagiakra. Azt szeretné, ha valaki megértené őt, és ő is megértené a másikat. És természetesen a festő szemével nézi a világot, azt a bizonyos vörös modellt is, aki kezdetben csupán esztétikai örömöt jelent számára. Lídiával abban az egyben rokonlelkek, hogy a lány életében is fontos szerepet játszik a pénz, illetve annak varázsa. Ezért él egy gyanúsan dúsgazdag politikussal, aki az apja lehetne. Tamás a lánynak köszönhetően bekukkanthat egy másik világba, amely megbabonázza, vagy inkább kizökkenti nihilista állapotából. A gazdagok játszóterén azonban mások a játékszabályok. És ennél többet nem is merünk elárulni, mert a szerző így ajánlja művét a fülszövegben: 

„Ha csak részben is elmesélnénk, miről olvashatsz ebben a könyvben, megfosztanánk a felfedezés örömétől, a váratlan fordulatok izgalmától. Ellenben felkínálunk egy izgalmas utat, amit egyedül kell bejárnod és megértened. Ha szereted a kalandokat, most lapozz a könyv elejére, és indulj el az első mondattól. Belelapozni lehet, de nem érdemes, csak az elejétől kezdve fogod megérteni. A végén pedig ott várunk mindannyian. Fekszel a meleg fűben és a csillagokat nézed az éjszakai égbolton. Mélyen beszívod a levegőt, egészen gyomorig, aztán kiengeded… …belégzés. …kilégzés. …belégzés. …kilégzés.”

Hát így. Foglalkozzunk inkább a regény szerkezetével amely legalább annyira izgalmas, mint a történet. Mozaikkockákat kell összeraknunk. Vannak pörgős, párbeszédes részek, amikor nem tudjuk, ki mit gondol, csak azt, amit mond. Vannak továbbá leíró részek, illetve belefülelhetünk a főszereplő gondolataiba. Vannak külső szemlélők: két kamasz, akik csak azt közlik, amit látnak – egy ház kertjébe belesve, ahol szereplőink mozognak. És van két meghatározhatatlan alak, akik figyelik, kommentálják az eseményeket, sőt egyre több utalást tesznek arra, hogy befolyásolni tudják a főszereplő sorsát. Olyanok ők, mint a Berlin fölött az ég című film két angyala – gyakran egymással is civakodnak, hogy most akkor mi legyen Tamással. 

Ezek a részek vizuálisan is jól megkülönböztethetők, az „angyalok” szövege vastaggal van szedve, Tamás gondolatai dőlt betűkkel. De valamennyi szerkezeti elemre jellemző a minimalista stílus. A szerző semmit sem magyaráz túl, még a kulcsfontosságú történéseket sem. Sőt, a lelki folyamatok is pattogó tőmondatokban zajlanak, ezért aztán teljesen beszippantja az olvasót ez a regény. Akár akarjuk, akár nem, bele kell képzelnünk magunkat a szereplők bőrébe. Még azokéba is, akik csak pár percre bukkannak fel, beszédbe elegyedve a főszereplővel – illetve inkább Tamás kezdeményez velük kontaktust. 

Az utolsó lapon pedig akkorát csavar a történeten a szerző, hogy belesajdul a fejünk. Jó értelemben. 

Podmaniczky Szilárd: A másik ember megismerésének diadala. PMA, 2020, 168 oldal.

Bevezető

Egy nappal késtük le a magyar széppróza napját, ami jó apropót adna ennek a recenziónak. De így sem történt tragédia, mivel egy 2018 óta létező ünnepnapról van szó, és nem tudni, sikerül-e egyáltalán megkapaszkodnia a számtalan jeles nap között. Szóval éljen a február 18-án született Jókai Mór, sikeres kapaszkodást az ötletgazdáknak, mi pedig ünnepeljük most Podmaniczky Szilárd új regényét. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment