Search by category:
Egyéb kategória

Visolajský: Be kéne szerezni az orosz vakcinát, az engedélyezésig raktáron lenne

Visolajský: Be kéne szerezni az orosz vakcinát, az engedélyezésig raktáron lenne
Hegedűs Norbert
2021. 02. 19., p – 13:47

2021. február 19., péntek – 14:17
Szputnyik vakcina

Friss ikon
Off

Törzs

Hozzáfűzte: ha megvásárolnánk a vakcinát már most, az EMA-engedély megszerzése után azonnal rendelkezésünkre állna egy újabb védőoltás. Visolajský szerint ugyanakkor mindaddig, amíg az EMA nem hagyja jóvá a vakcinát, nem kellene széles körben alkalmazni azt. Ha valaki mégis szeretné beoltatni magát vele, alá kellene írnia egy beleegyező nyilatkozatot. Ez utóbbival az oltakozó elismerné: tisztában van azzal, hogy az adott védőoltás esetében nem zajlott le a szokásos regisztrációs folyamat, melynek során felmérik az oltóanyag hatékonyságát és a biztonságosságát, tudatosítja továbbá az ezzel járó összes kockázatot, és ennek ellenére be akarja oltatni magát vele. „Úgy vélem, a valóságban sokkal kevesebb vakmerő önkéntes lenne, mint amennyit a Facebook mutat” – jegyezte meg Visolajský.

Megismételte: a súlyos helyzetre tekintettel be kéne szerezni és raktározni kellene a vakcinát, vállalva azt a kockázatot is, hogy végül esetleg nem kerül felhasználásra. „Ha a Szputnyik V gyártója tényleg biztosítani tud számunkra 160 000 adagot már jövő héten, meg kellene vásárolnunk a szállítmányt, és raktáron tartani azzal a kockázattal is, hogy végül esetleg nem kerül felhasználásra. Így az is kiderülne, hogy valós-e az ajánlat, és ténylegesen létezik-e az említett szállítmány, vagy csak egy játékról van szó” – tette hozzá a LOZ elnöke.

Szlovákia egyelőre nem vásárol Szputnyik V vakcinát, a kabinet csütörtökön (február 18.) nem hagyta jóvá a védőoltás beszerzéséről szóló határozatot. Utóbbit a Za ľudí vétózta meg. A határozatjavaslat értelmében a Szputnyik V alkalmazását csak az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) pozitív elbírálása vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi regisztráció után engedélyezték volna.

Bevezető

Peter Visolajský, az orvos szakszervezet (LOZ) elnöke szerint Szlovákia már most is beszerezhetné a Szputnyik V védőoltást, és addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóvá nem hagyná az alkalmazását, raktáron tarthatná. Visolajský ezt a közösségi hálón közzétett bejegyzésében fejtette ki.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment