Search by category:
Egyéb kategória

Ábrahám Edit: Olyanok vagyunk, mint egy nagy család

Ábrahám Edit: Olyanok vagyunk, mint egy nagy család
Hegedűs Norbert
2021. 02. 21., v – 09:53

2021. február 21., vasárnap – 15:40
Ábrahám Edit

Friss ikon
Off

Törzs

Több mint két évtized után ér véget a Barátok közt. Várható volt ez?
Tulajdonképpen számítani lehetett erre. A sorozat 22 éve megy, októberben a 23. évet kezdtük. Aminek eleje van, annak egyszer vége is lesz. Bár rengeteg rekordot megdöntöttünk, volt idő, amikor a nézettségünk közelébe sem nagyon tudott érni senki, nemhogy túlszárnyalta volna. Ám nem lehet mindig a csúcson maradni, lehetetlen ennyi idő után veszteség nélkül naponta leültetni a nézőket.

Több szlovákiai magyar színész is szerepet kapott a sorozatban (Gubík Ági, Tóth Károly). Velük milyen a kapcsolatod?
Mindkettőjüket nagyon szeretem, jól képzett, profi színészek. Öröm velük együtt játszani, bár Ági már nincs a sorozatban, ő saját kérésre távozott.

Kik azok, akikkel szorosabb baráti kapcsolatban vagy?
Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Régebben több esemény volt, ahol barátilag is együtt lehettünk, de azért a forgatások közötti szünetben is tudunk egy kicsit beszélgetni, sztorizni. Most a vírus miatt nincsenek összejövetelek, de ha vége lesz a sorozatnak, akkor is kapcsolatban maradunk. Varga Izabella, Mérai Kata állnak talán a legközelebb hozzám, és régebben Kiss Ramóna, bár vele már csak ritkán futok össze.

Kardos Eszterrel és Tóth Károllyal

Leírás

Kardos Eszterrel és Tóth Károllyal

Rékasi Károly nyilatkozta, hogy a szappanopera-szereplők a szakma szemében az ebolavírus szintjén voltak. Neked is voltak ilyen tapasztalataid? Milyen általában véve a Barátok köztben szereplő színészek viszonya a színházi, a művészfilmes szakmai közeghez?
Karcsi valóban nem túloz. Nehéz ügy ez és elég sokrétű. Mi hosszú ideje adjuk az arcunkat egy figurához, egy sorozathoz. Sokan megvetettek bennünket, a kezdeti időkben ez még jobban érezhető volt. Talán kicsit irigyelték is a népszerűségünket, ami szerintük olcsó volt. Mára azért változott a helyzet. Szerintem nagyon jó a sorozat és jók a színészek is. És mióta már más futó sorozatok is vannak, azóta kicsit változott a kép. A sok év alatt neves színházi színészek is megfordultak nálunk, például Tahi Tóth László, Kovács István, Oszter Sándor, Sára Bernadett, Takács Kati. Szóval talán már nem annyira ciki velünk dolgozni.

Miként látod, van a Barátok köztnek valamilyen, úgymond, népnevelő szándéka is, vagy egyszerűen a szórakoztatás a kizárólagos cél?
Igen, újra és újra előkerülnek aktuális témák, ez mindig így volt. A sorozat készítői a mai napig arra törekednek, hogy olyan társadalmi problémákat, helyzeteket mutassanak be, amelyekkel felhívjuk a figyelmet, vagy éreztetjük a nézővel, hogy mások is küzdenek nehézségekkel, másokkal is megtörténhetnek rossz dolgok. Ettől talán egy kicsit könnyebb lesz az érintett nézőnek is.

Leírás

Egy asztalnál Várkonyi Andrással

Néhány évvel ezelőtti beszélgetésünk alkalmával mondtad el, hogy sok olyan szerepet, amit magyarul nem játszhattál el soha, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn tagjaként kaptál meg. A sorozat után tervezed, hogy akár magyar, akár német nyelven visszatérj a színpadra?
Igen, évekig játszottam ott, de azért már megkopott a némettudásom. Nagy kihívás lenne újból németül játszani. Olyan sok szerepet azért nem játszottam, de amit igen, az jó szakmai gyakorlat volt.

Néhány évig csak időnként szerepeltél a sorozatban. A forgatókönyvírók döntése volt, hogy „pihentetik” Claudiát, vagy te határoztál így?
Tizenhat év után egy ideig nem szerepeltem állandóan. Ez a saját döntésem volt, pihenni szerettem volna. Időnként, néhány epizódra tértem vissza. Tavaly ősztől azonban ismét állandó szereplő vagyok.

Sok érdekes esemény történhetett a forgatásokon. Melyek voltak a legemlékezetesebbek, akár pozitív, akár negatív értelemben?
Szerintem velem történt a legtöbb vicces és színészileg is nagy kihívást jelentő dolog. Drámai volt Claudia fiának halálát átélni, és az is, amikor Miklós megmérgezett, el kellett játszanom, hogy majdnem megőrülök… Mint Claudia szívrohamot is kaptam, és elvitt a mentő, máskor meg bilincs csattant a csuklómon, és börtönbe kerültem. Vagy Miklós bezárt a kocsija csomagtartójába, de az általa Claudia íróasztalfiókjába csempészett patkány is emlékezetes marad. Vicces epizód, amikor torta robbant az arcomba, vagy amikor egy egész bólétál esett a fejemre. Egyszer Vili bácsi fogsora landolt a levesemben… Nem tudtam megállni nevetés nélkül.

Fiad, ifj. Andorai Péter szintén színész. Milyen darabokban játszik? Tart-e még Elvis-mániája?
Igen, tart, szerintem zenekarával ő ápolja legjobban Elvis emlékét. Színházban is játszik, az Ivancsics Ilona és Színtársai tagjaként, egyebek mellett Molnár Ferenc Olympia című darabjában, Kovács huszárkapitány szerepében. Játszott a Jóban Rosszban sorozatban is. Most a járvány miatt sajnos szünetelnek, de startra készen áll a zenekar és a színházi csapat is.

Volt férjed, Andorai Péter egy évvel ezelőtt hunyt el. Úgy tudom, nem szakadt meg a kapcsolatotok a válást követően.
Nagyon jó volt a viszonyunk, hiszen közös gyerekünk egy életre szóló kapocs volt közöttünk. Jó barát volt, jó tanácsadó szakmai ügyekben is, hatalmas bölcsességgel és humorral megáldva. Az elvesztése pótolhatatlan…

Az elmúlt évet alapvetően meghatározta a Covid. Hogyan éled meg a mindennapokat ebben a helyzetben?
Szerencsés alkat vagyok, minden helyzetben feltalálom magam. Olyan dolgokat pótoltam, amikre addig kevesebb időm jutott. A kis unokámmal is több időt tudtam tölteni. Többet sportoltam és rendeztem az iratokat, a ruhásszekrényt, konyhaszekrényt, szóval a háztartásra is több időm jutott. Tévéztem, olvastam. Lelassultam, ahogy mások is.

A Barátok közt forgatása, a koronavírus-járvány miatt, többször is leállt, illetve szigorú szabályok betartása mellett lehetett csak folytatni a munkát. Ennek ellenére többen is megbetegedtek a stábból – Nagy Alexandra, Várkonyi András, Tóth Károly, Volosinovszki György. Hogyan lehetett ehhez a covidos helyzethez hozzászokni, alkalmazkodni? Elvégre vannak olyan jelenetek, ahol nem lehet betartani a kötelező távolságot.
A produkció hatalmas gondossággal vigyáz minden közreműködőre. A tavalyi első leállás óta rendszeresen tesztelnek bennünket, folyamatosan maszkot viselünk, amit kizárólag a felvételeken veszünk le, és következetesen betartjuk a szigorú intézkedéseket a magunk és egymás védelmére. A többit a Jóistenre bízom!

Előreláthatólag még fél évig marad műsoron a Barátok közt. Mik a terveid a következő időszakra?
Szerintem minden alakul magától. Ha megtalál valami jó lehetőség, természetesen elfogadom. De nem vagyok az a nyomulós típus.

Posta Ákos István

Bevezető

Az RTL Klub bejelentése alapján 2021 nyarán véget ér az évtizedeken keresztül nagy népszerűségnek örvendő magyar napi szappanopera, a Barátok közt. A szlovákiai magyarok közül is sokan nézik a sorozatot, amelynek egyik legfontosabb szereplője Berényi Claudia, akit Ábrahám Edit alakít. Tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre, a színésznő e-mailben nyilatkozott az Új Szónak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment