Search by category:
Egyéb kategória

Krajniak: Stabilan csökken a fertőzés elterjedtsége a szociális otthonokban

Krajniak: Stabilan csökken a fertőzés elterjedtsége a szociális otthonokban
Mészáros Richárd
2021. 02. 23., k – 13:23

2021. február 23., kedd – 13:30
Milan Krajniak

Friss ikon
Off

Törzs

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a szlovákiai szociális intézetesek alkalmazottai és ügyfelei közül összesen mintegy harmincegyezren jelezték oltakozási szándékukat. Közülük eddig 11 428 főt oltottak be, ami 37 százalékos átoltottságot jelent. Krajniak reméli, hogy április közepéig sikerül beoltani minden olyan bentlakót és alkalmazottat, aki erre igényt tart.

A miniszter elmondása szerint a szociális intézetek között eddig mintegy 11 millió védőmaszkot, 374 000 védőöltözetet, 278 000 FFP2 légzésvédő maszkot és csaknem 8000 védőpajzsot osztottak szét. Emellett az állam téríti a D3 vitamin árát is, amelyről Krajniak szerint bebizonyosodott, hogy kiválóan alkalmas a Covid-19 betegség megelőzésére, illetve ha már valaki megbetegedett, a vitaminnal akkor is megelőzhetők a súlyosabb tünetek. A minisztérium biztosított 100 oxifénkoncentrátort is, Krajniak további száz darab beszerzését helyezte kilátásba. Hozzátette: céljuk, hogy a szociális intézetek minél kevesebb kliense kerüljön kórházba, mert ezáltal a kórházakon is segítenek. Hangsúlyozta, hogy igyekeznek alkalmazni a külföldön kipróbált és bevált módszereket is.

A szociális intézeteknek nyújtott segélycsomag összértéke eléri a 46 millió eurót. A miniszter kiemelte, hogy a „releváns országokkal” összehasonlítva Szlovákiában a legalacsonyabb az egymillió főre jutó, szociális intézetekhez köthető, Covid-19 betegség okozta elhalálozások száma. „Hálás köszönet illet meg minden szociális dolgozót, akik az alacsony fizetés ellenére hősiesen és önfeláldozóan viselkednek” – fűzte hozzá a tárcavezető.

Martin Chren, Pozsony–Ružinov polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: van értelme átoltani a szociális intézetek klienseit. Bizonyítékként két főrévi intézet esetét említette. Az új koronavírus mindkét otthonban felütötte a fejét. Ott, ahol a bentlakók már megkapták az első adag védőoltást, sokkal könnyebben vészelték át a Covid-19 betegséget, mint a másik otthonban, ahol még nem oltották be a klienseket.

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában néhány hete mérsékelten, de stabilan csökken azoknak a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézeteknek a száma, ahol előfordul az új koronavírus-fertőzés az alkalmazottak vagy az ügyfelek körében. Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina), a munka-, szociális és családügyi minisztérium vezetője. Február elején 281 ilyen intézet volt válsághelyzetben, most 257.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment