Search by category:
Egyéb kategória

Küszöbön a kenyér újabb drágulása

Küszöbön a kenyér újabb drágulása
Mészáros Richárd
2021. 02. 23., k – 11:26

2021. február 23., kedd – 12:00
kenyér k

Friss ikon
Off

Törzs

Szinte már biztos, hogy hamarosan tovább drágulnak a pékipari termékek. „Az elmúlt időszakban látványosan megugrott az élelmezési búza ára a nemzetközi piacokon” – nyilatkozta lapunknak Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az ügyvezető igazgatója. A tengerentúlon és Európában is emelkedtek az árak. Párizsban a búza 7, Chicagóban 3 százalékkal drágult csak az elmúlt egy hétben. A búza tonnájával így 235 dollár körüli szinten kereskednek.

„A dráguláshoz több tényező járult hozzá. Egyrészt, Oroszország az elmúlt napokban növelte a búza kiviteli vámját, márciusra újabb növelést jelezve, másrészt, Kína részéről egyre nagyobb a kereslet. Emiatt a következő hónapban akár 25 százalékkal is nőhet a búza világpiaci ára, és ilyen magas árszintre számíthatunk az egész év folyamán” – mondta el Lapšanský. Szerinte a pékek tovább már képtelenek fenntartani a jelenlegi árszintet.

„Ha a búza tonnánkénti világpiaci ára a hónap végéig nem csökken 200 dollár alá, a pékségek kénytelenek lesznek megemelni az áraikat”

– tette hozzá a szakmai szervezet ügyvezető igazgatója.

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége szerint azonban nem csupán a növekvő világpiaci árak okoznak fejfájást a pékeknek. „Hatalmas gondot jelentenek számukra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megszorítások is. A higiéniai szabályok szigorítása, az alkalmazottak tesztelése és a logisztikai költségek növekedése több százezer eurós többletköltséget jelent a pékségeknek. Az állam ugyan már fél éve megígérte, hogy segít a több mint 12 ezer embernek megélhetést biztosító ágazaton, eddig azonban nem tett semmit, vagyis a támogatás a nullával egyenlő. Szó szerint a túlélésért küzdünk. Ha az állam nem avatkozik be azonnal, kisegítve a pékeket, számukra nem marad más hátra, mint az árak emelése” – állítja Lapšanský. Hogy pontosan mekkora áremelésre kell felkészülnünk, azt azonban egyelőre a pékek szakmai szervezete sem képes megjósolni. Lapšanský szerint, ha az ágazatban vállalkozók szeretnék elkerülni a csődöt, akkor olyan mértékű áremelésre lenne szükség, hogy a pékek bevételei legalább a gyártási költségeiket fedezzék.

Bevezető
Pozsony |

A világpiaci árak növekedése, a koronavírus-járvány okozta megszorítások és a kormány tétlensége miatt hamarosan még többet kell fizetnünk a kenyérért, a kifliért és a tésztafélékért. A pékek szakmai szervezete szerint a növekvő költségek miatt kilátástalan helyzetbe került az ágazatuk.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment