Search by category:
Egyéb kategória

Szlovák–magyar fúzió a Bardfa porondján

Szlovák–magyar fúzió a Bardfa porondján
Németi Róbert
2021. 02. 23., k – 02:27

2021. február 23., kedd – 11:30
Bardfa kassa

Friss ikon
Off

Törzs

„A táncegyüttesünk megalakulása igazából annak köszönhető, hogy míg mindhárman valamilyen csoportban táncoltunk, az évek óta tartó szoros barátságunkra való tekintettel közösen szerettünk volna elérni valamit. Egy bizonyos szintig a Dalol a föld című televíziós vetélkedő második évada motivált minket, teoretikusan innentől számítjuk a működésünket. Az együttes neve szülővárosunk történelmi megnevezéséből ered, ugyanis a település egykoron a Bardfa, később a Bártfa nevet is viselteˮ – mondta el lapunknak Marek Sabol, a tánccsoport alapító tagja.

Az együttest Kassán kaptuk lencsevégre, amikor megálltak egy rövid pihe- nőre, épp egy pozsonyi klipforgatásra tartottak

 

Regionális identitástudat

A fiúk meglátása szerint a szlovák néptáncosok többségére egyre nagyobb hatással vannak a profi társulatok, s ennek köszönhetően nemcsak az amatőr csapatok színpadi előadása, hanem mozgáskultúrája is egyre színesebb. „Ettől függetlenül mi úgy gondoljuk, hogy a feltörekvő amatőr táncosok, táncegyüttesek többsége nem fektet elég hangsúlyt a hagyományos néptánc megismerésére, regionális jellegzetességeinek, sajátosságainak stilisztikai értelmezésére. Fontos megemlíteni, hogy fiatal korunk ellenére nem valami régiségként tekintünk erre a hagyományra, hanem éppen ellenkezőleg, a néptánc szerintünk egy olyan dolog, ami kiválóan jellemzi szülővárosunk és országunk jelenlegi arculatát. Bízunk benne, hogy ezzel nem vagyunk egyedülˮ – mondta Vladimír Kendra, a Bardfa táncosa.

Kulturális fúzió

Mivel a csapat egyik tagja nemrégiben kivált, egy olyan táncost kerestek, akivel eddigi stílusukban és gondolkodásmódjukban is képesek megtalálni az összhangot. A választás végül a rozsnyói születésű Kristóf Bálintra, a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatójára esett, akinek munkásságával már korábban is találkoztak.

„Bálintot ismerve tudjuk, hogy egy jó ember és egy nagyon ügyes táncos került a csapatba. Hasonlóak a nézeteink és a gondolkodásmódunk, ezért a közös munka is gördülékeny. Mivel mindkét nemzet tánckultúrája hosszú éveken át fejlődött, a szlovák és a magyar néptánc sok mindenben hasonlít egymáshoz. Ezért is van az, hogy a magyar néptánc egyes elemeit mi is nagyon megkedveltük, sőt mi több, néhányat el is sajátítottunk”

– közölte lapunkkal Róbert Sabol, a Bardfa táncosa.

Az együttest Kassán kaptuk lencsevégre, amikor megálltak egy rövid pihe- nőre, épp egy pozsonyi klipforgatásra tartottak

 

Rossz berögződések nélkül

Kristóf Bálint elmondása szerint látásból már valóban ismerték egymást, és mivel korábban már Kassán is tagja volt egy szlovák táncegyüttesnek, a csapat tagjai tudták, hogy nyitott a szlovák néptáncra, de otthon van a magyar, illetve az erdélyi táncokban is.

„Én is tudtam róluk, hogy ők a magyar, különösen az erdélyi férfitáncokat csodálják nagyon, s szinte az egész magyarországi mozgalmat nyomon követik. Számomra hamar egyértelművé vált, hogy milyen vonalat kíván képviselni az együttes a néptánc terén, ezért nem is gondolkodtam sokat, amikor a fiúk megkerestek az ötlettel, hogy csatlakozzam hozzájuk. A táncokat csak autentikus és hiteles formában, magas előadói színvonalon kívánják elsajátítani és előadni a szlovák folklórra jellemző rossz berögződések elhagyásával. A színpadi néptáncművészetet is szeretnék előbbre lendíteni Szlovákiában. Ezt hivatott hangsúlyozni az együttes épp most készülő előadása is, amit Vlado Michalko – a szlovák folklór egyik legnagyobb szakembere, aki szintén szeretne változásokat elérni a szlovák néptáncmozgalomban – rendez és koreografál. Ha a járványhelyzet engedi, a műsort Planéta Bardfa címmel május 9-én mutatnánk be. A fiúk látják a különbséget a szlovák és magyar néptáncmozgalom, illetve a táncházmozgalom között, s a magyarok előrehaladottságát, szakmai színvonalát mintegy példaként, mintaként kitűzve szeretnék a szlovák néptáncot népszerűsíteni minél szélesebb körben, különféle rendezvények, táncházak, tánctanfolyamok szervezésévelˮ – magyarázta Kristóf Bálint.

Bevezető
Kassa/Bártfa (Bardejov) |

Kristóf Bálinttal, a rozsnyói táncossal bővült a 2017-ben alakult, és a Dalol a föld (Zem spieva) televíziós vetélkedőből ismertté vált Bardfa szlovák néptánccsoport. A csapat repertoárját elsősorban a szlovák néptáncok töltik ki, de nem zárkóznak el más nemzetek kultúrájától, sőt, az általuk jóval előrehaladottabbnak vélt magyar néptáncmozgalom kimondottan inspirálja őket.

Település / hely
Kassa/Bártfa (Bardejov)

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment