Search by category:
Egyéb kategória

Újabb célpontot találtak maguknak az adóellenőrök

Újabb célpontot találtak maguknak az adóellenőrök
Molnár Iván
2021. 02. 23., k – 16:10

2021. február 24., szerda – 14:30
Zezulka

Friss ikon
Off

Törzs

A központi adó- és vámhivatal ellenőrei ezúttal azokra csapnak le, akik az elmúlt években elmulasztották befizetni az ingatlanértékesítésből származó jövedelem utáni adót. „Ha ingatlant adunk el, akkor az ebből származó bevétel nem adóköteles, ha a vétel és az eladás között több mint öt év telt el” – nyilatkozta Jiří Žežulka, a központi adó- és vámhivatal elnöke. Ellenkező esetben jövedelemadót kell fizetni.

Ennek a kötelességének azonban az érintettek alig harmada tesz eleget. Žežulka szerint az elmúlt években ezért éves szinten nagyjából 24 millió eurós adóelmaradás halmozódott fel, amit most szeretnének behajtani.

„Csak ennek köszönhetően nagyjából 70 millió eurós pluszbevételre számítunk”

– állítja Žežulka.

Akik 2016 és 2020 között váltak meg az ingatlanjuktól, és nem tettek eleget az ezzel kapcsolatos adófizetési kötelezettségüknek, azoknak hétfőn, február 22-én postáztak egy levelet, amelyben felszólítják őket az adó befizetésére. Összesen 12,9 ezer levelet küldtek szét, amiből azonban 4100-at azok kapnak, akik tavaly váltak meg az ingatlanjuktól, és akiknek az adót idén március végéig kell befizetniük. Ez utóbbiaknak így nincs elmaradásuk, csak a biztonság kedvéért szólnak előre nekik is.

„Két lehetőség közül választhattunk. Széles körű, szigorú ellenőrzésekkel hajthattuk volna be a pénzt, ez azonban a jelenlegi helyzetben nem lett volna helyes, ráadásul ez számunkra is többletkiadást jelentene. Épp ezért inkább az előzetes felszólítás mellett döntöttünk”

– tette hozzá Žežulka.

Az adó befizetésére március végéig adtak időt, akiknek azonban erre most nincs pénzük, azok kérhetik a halasztást vagy a részlettörlesztést. Az adóhivatal vezetője szeretné elérni a pénzügyminiszternél, hogy akik egy bizonyos időpontig befizetik az adót, azoknak ne számoljanak fel késedelmi kamatot. „Mivel nagyobb mennyiségű levelet postáztunk, megtörténhetett, hogy olyanok is kapnak figyelmeztetést, akik fel vannak mentve az adófizetés alól, vagyis az ingatlaneladás után nem kellett adót fizetniük. Ilyen esetben fel kell keresniük az adóhivatalt, hogy tisztázzák az ügyet” – mondta el az adóigazgatóság elnöke.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány miatt látványosan megugrottak az állam kiadásai, miközben a bevételek csökkentek, az adóhivatalok ezért egyre szigorúbban lépnek fel az adótartozást felhalmozókkal szemben, arra törekedve, hogy a lehető legnagyobb összeget hajtsák be tőlük.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment