Search by category:
Egyéb kategória

Kassa megye autópályát akar az ukrán határig

Kassa megye autópályát akar az ukrán határig
Ibos Emese
2021. 02. 24., sze – 09:09

2021. február 24., szerda – 15:00
Kassa

Friss ikon
Off

Törzs

Lapunk korábban jelezte, hogy a szomszédos ukrán oldalon már épül az autópálya az államhatár és Kijev között. A keleti országrészben, Kassa megyében viszont mindössze 22 kilométernyi autópálya és csupán 15 kilométernyi gyorsforgalmi útszakasz épült meg eddig. 

Hatástanulmány kell

Ezért a megyei önkormányzat szerint itt az ideje, hogy végre ebben a régióban is komolyabban foglalkozzanak az infrastruktúra fejlesztésének ezen részével is. A megyei képviselők ennek érdekében felszólították Rastislav Trnka megyeelnököt, hogy mielőbb üljenek össze és egyeztessenek ez ügyben az illetékes szervekkel, elsősorban a közlekedési minisztérium vezetőivel. Ha a minisztérium elutasítaná a megyei önkormányzat kérelmét az államhatár és a D1-es közötti szakasz megépítéséhez szükséges környezeti hatástanulmány elkészítésére vonatkozóan, a képviselők által elfogadott javaslat értelmében a megyének kellene azt kidolgozni.

„Mivel per pillanat egyetlen olyan érvényes dokumentum sincs, amely alapján elkezdődhetne az autópálya befejezése, mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkészítsük. Erre azért van szükség, hogy minél előbb elkezdhessük a földterületek felvásárlását és az építkezéstˮ – jelentette ki Rastislav Trnka megyeelnök. 

Rengeteg hiányosság

Mint köztudott, a D1-es autópálya keleti része jelenleg a Kassához közeli Magyarbőd (Bidovce) határában végződik. A D1-es vége és az ukrán határ között a Magyarbőd–Dargó– Pazdics (Pozdišovce)–Szobránc és a szlovák–ukrán államhatár közötti szakaszok kiépítésére van szükség. „Számunkra elfogadhatatlan, hogy a szóban forgó szakasz utolsó részének kiépítését a legfrissebb jelentések szerint 2040-re tervezi a kormány. Nevetséges lesz, ha az ukránok befejezik az ő részüket, mi pedig a miénket nem. Élni kell a lehetőséggel, hiszen ennek a leszakadó keleti régiónak mindenekelőtt egy jól működő közúti infrastruktúrára van szükségeˮ – mondta Rastislav Trnka. Végezetül arra is rámutatott, hogy országos szinten Kassa megyében van a legkevesebb autópálya és gyorsforgalmi útszakasz. „Az I. és II. rendű közutak ebből kifolyólag hatalmas terhelésnek vannak kitéve, emiatt pedig az utak karbantartása is egyre több forrást emészt fel. Az ország északi részén átadott autópálya-szakaszoknak köszönhetően a régió gazdaságilag jobban teljesít. Mi ugyanezt szeretnénk elérniˮ – zárta a megyeelnök. 

Bevezető
Kassa/Felsőnémeti |

A D1-es autópálya Kassától Ukrajnáig történő mielőbbi megépítése érdekében Kassa megye néhány napja bejelentette, ha a közlekedési tárca elutasítja, akkor a megye dolgoztatja ki a szükséges hatástanulmányt.

Címkék

Település / hely
Kassa/Felsőnémeti

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment