Search by category:
Egyéb kategória

Gútai siker az angol nyelvi olimpián

Bugár Sára
Bugár Sára

Bugár Sára, a gútai Iparművészeti Magániskola I.CG osztályos tanulója kiemelkedő eredményt ért el az angol nyelvi olimpia kerületi fordulóján és kategóriájában (2D) a második helyen végzett a nyitrai fordulón. A rendkívüli helyzet miatt idén a nyelvi olimpiák egyes fordulói is rendhagyó módon, online formában kerültek megszervezésre, új kihívást nyújtva mind a szervezőknek, mind a versenyzőknek. A 2021. február 10-én megrendezésre került angol nyelvi olimpia kerületi fordulója két részből állt és az írásbeli részt legeredményesebben teljesítő 6 diák jutott tovább a szóbeli fordulóba, ahol ismét összemérhették tudásukat.

A versenyzésről, sikerekről és a nyelvtanulásról kérdeztük Sárát.

  • Hány éve tanulsz angolul?

Sára: Már kiskorom óta. Az óvodában kezdtem, ahol szüleim beírattak angol körre és az iskola kezdete óta különórákra is járok, szóval körülbelül már 12 éve építhetem az angoltudásomat.

  • Hány angol órád van egy héten?

Sára: Iskolában hetente négy angol órám van, de a karantén előtt külön órákra is jártam Sellyére  egy Angliából származó, angol anyanyelvű oktatóhoz. Remélem, hogy miután lenyugszik ez az egész helyzet, ismét járhatok majd hozzá.

  • Mióta veszel részt angol nyelvi versenyeken?

Sára: Ha jól emlékszem  8. osztályban (tercia) voltam az első angol versenyemen, viszont akkor nem tudtam részt venni a következő fordulón, mert eltört a lábam, de azóta, már részt vettem néhány angol versenyen.

  • Milyen versenyeken vettél eddig részt és milyen eredményeket értél el?

Sára: Az általános iskolában részt vettem népdalversenyeken, ahol többször végeztem az első helyen.

  • Hogyan szoktál felkészülni a nyelvi versenyekre? Mennyire jelentenek kihívást a számodra?

Sára: A IUVENTA weboldalra szokták felrakni az előző évek nyelvi versenyeinek tesztjeit, azokat szoktam használni felkészülésre, de azon kívül nem sokat stresszelek miatta.

  • Az iskolai tanórákon kívül mennyit foglalkozol még az angollal?

Sára: Napi szinten használom, sőt mostanában talán még többet is, mint a magyart. A napjaim nagy részét az amerikai barátaimmal töltöm az interneten, ezért sem okoz gondot az angol.

  • Mit értesz azalatt, hogy az angol barátaiddal töltöd a napjaidat, ezt hogyan kell elképzelni?

Mivel a telefonunk egész nap a közelünkben van, bármikor tudunk egymásnak írni. Leginkább a Discord felületén szoktunk üzeneteket váltani, de időnként hívjuk is egymást.

  • Más idegen nyelvek is érdekelnek?

Sára: Igazán érdekel a német. Szüleim folyékonyan beszélik, és én magam is nagyon szeretném elsajátítani.

  • Mit tanácsolnál azoknak, akiknek nehézséget okoz a nyelvtanulás?

Sára: Ha körül veszed magad a nyelvvel, sokkal könnyebben rád ragad majd. Például megpróbálhatsz filmeket, sorozatokat nézni az adott nyelven (felirattal), s ha valamit nem értesz, kikeresheted az interneten. Ha pedig gyorsan szeretnél egy nyelvet megtanulni, olyan applikációk letöltését ajánlom, mint például a „Duolingo”. Napi intenzív gyakorlással pár hét alatt meg lehet alapszinten nyelveket tanulni vele.

  • Szerinted miért hasznos a nyelvtanulás? Miért éri meg jól elsajátítani egy idegen nyelvet?

Sára: A nyelvtanulásnak akkor van értelme, ha a valós életben is tudjuk használni az adott nyelvet. Nekem személy szerint sok barátom van a világ minden tájáról, akikkel angolul beszélek az interneten keresztül.

  • Szerinted mire van szükség a nyelvtanuláshoz? Szorgalom vagy tehetség kell ahhoz, hogy valaki jól megtanuljon egy idegen nyelvet?

Sára: Szorgalom, kitartás és elszántság. Ezek nélkül nehéz nyelvet tanulni.

  • Mivel foglalkozol a szabadidődben?

Sára: Mivel művészeti szakközépiskolába járok, természetes, hogy sok időt fordítok a rajzolásra.

Gútai siker az angol nyelvi olimpián” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment