Search by category:
Egyéb kategória

Vágsellyén mozgalom indult a hatékonyabb szeparálás érdekében

Vágsellyén mozgalom indult a hatékonyabb szeparálás érdekében
Száz Ildikó
2021. 02. 26., p – 09:00

2021. február 26., péntek – 09:45
Szemét osztályozás az óvodában

Friss ikon
Off

Törzs

Vágsellyén előzetes felmérést végeztek a biohulladék mennyiségét, tárolását illetően. Peter Gomboš városi képviselő, az Együttes erővel megoldjuk mozgalom egyik alapítója arról tájékoztatott, hogy a Vág lakótelepen kísérleti jelleggel megkezdett biohulladék osztályozás biztatóan indult. A konténerekhez 120 literes barna gyűjtőládákat helyeztek ki, és hetente szállítják el a konyhai hulladékot. Vágsellyén a lakosok alig negyven százaléka osztályozta eddig a hulladékot, a mozgalom elindítói szeretnék elérni, hogy legalább a lakosok hatvan százalékát bevonják a környezettudatos osztályozásba.

A műanyag-hulladék osztályozását már elsajátították, a papírhulladékot még nem elegen szeparálják. A felvilágosító, tájékoztató jellegű kampány részét képezi, hogy a mozgalom közösségi oldalán rendszeresen tájékoztatják a lakosokat a szemét osztályozásának módjáról. Több képviselő és önkéntes csatlakozott a vágsellyei mozgalomhoz, céljuk folyamatosan ellenőrizni a szemét-osztályozás hatékonyságát a városban, és a kapott számok tükrében dönteni arról, hogyan lehetne még több lakost bevonni az aktivitásba. Érsekújvárban a napokban osztották ki a 120 literes szeméttárolók matricáit a családi házakban élőknek.

A városi hivatal tájékoztatása alapján, néhány lakó a nemtetszését fejezte ki a piros matrica miatt. Ilyet azok kaptak, akik egyedül, vagy ketten élnek egy háztartásban, az ő házuk elől már csak kéthetente szállítják el a szemetet. Akadtak azonban olyan háromtagú családok is, akik jelezték, hogy a kukán lévő zöld matrica ellenére nem kell tőlük hetente elszállítani a szemetet, és a kukát nem is fogják kirakni. Nekik elég volna a piros matrica, és a kéthetenkénti szemét-elszállítás, mert szeparálnak. Minden háztartás színes szemeteszsákokat kap az osztályozott hulladék gyűjtésére. Érsekújvárban a biológiailag lebomló konyhai hulladék egyelőre a gyűjtőudvarba hordják a lakosok, amely a Bethlen Gábor utca végén található.

A városi hivatal tájékoztatása alapján, várhatón idén júliusban változna a biológiailag lebomló konyhai hulladék begyűjtésének módja a járási székhelyen. Ez év második felétől minden családi ház elől, illetve a lakóházaknál lévő szemétgyűjtőktől is elszállítanák a konyhai hulladékot.

Biohulladék

Tavaly kísérleti projektet indítottak Érsekújvárban, amelybe huszonhárom lakóházat és tizenhat családi házat választottak ki, a lakosok két hónap alatt három tonna konyhai hulladékot adtak le. Emellett civil kezdeményezésre egy vasútállomáshoz közeli lakóház három bejáratából mintegy tizenöt család folyamatosan komposztál.

Bevezető
Érsekújvár/Vágsellye |

Környezettudatos szemétosztályozással csökkenthetik a kommunális hulladék mennyiségét a lakosok, ami idővel remélhetőleg a szemétdíj összegén is megmutatkozhat.

Település / hely
Érsekújvár/Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment