Search by category:
Egyéb kategória

Čekan: A LAMP teszt az arany középút a PCR és az antigén tesztek között

Čekan: A LAMP teszt az arany középút a PCR és az antigén tesztek között
Hegedűs Norbert
2021. 02. 27., szo – 08:40

2021. február 27., szombat – 11:02
Pavol Čekan

Friss ikon
Off

Törzs

„A mi LAMP tesztünk megközelíti a PCR tesztek érzékenységét. Előnye az, hogy a mintákat közvetlenül a mintavételi helyeken lehet kiértékelni” – közölte Pavol Čekan, a cég ügyvezető igazgatója, hozzátéve: ehhez csak a minták felmelegítésére van szükség, ezt követően vizuálisan értékelhető, hogy pozitív vagy negatív-e az adott minta. Hozzátette: a MultiplexDX tesztjének szenzitivitását már igazolta az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) is.

Čekan szerint az új teszt az arany középút a PCR tesztek és az antigén gyorstesztek között. A LAMP tesztek eredménye 25-55 perc után ismert. Az RT-PCR tesztekkel ellentétben a kiértékelése nem igényel speciális laboratóriumi felszerelést, és nincs szükség egészségügyi személyzetre sem a mintavételhez, sem az eredmény leolvasásához.

Az új tesztekkel például az országba érkezőket lehetne letesztelni a repülőtereken vagy a határátkelőkön, véli Čekan, aki szerint kulcsszerepet fognak betölteni a pandémia lecsengésének időszakában is. Hozzátette: amíg el nem érjük a legalább 70 százalékos átoltottságot, jó tesztelési alternatíva lesz társadalmi vagy kulturális rendezvények szervezése esetén, de felhasználható például magas létszámú cégek dolgozóinak letesztelésére is.

Az új LAMP teszteket a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjának Boris Klempa által vezetett csapata validálta.

Bevezető

A MultiplexDX szlovák cég egy új, gargalizálós, ún. LAMP tesztet fejlesztett ki az új koronavírus kimutatására. Ennek érzékenysége megközelíti az RT-PCR tesztekét, de a minták jóval egyszerűbben és gyorsabban értékelhetők ki. A TASR hírügynökséget Peter Marčan, a cég PR-képviselője tájékoztatta pénteken.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment