Search by category:
Egyéb kategória

Európa harmadik legszebb nemzeti parkja

Európa harmadik legszebb nemzeti parkja
Mészáros Richárd
2021. 02. 28., v – 10:58

2021. február 28., vasárnap – 14:31
Sokszínűsége miatt a Murányi-fennsík a legértékesebb szlovákiai területek közé tartozik

Friss ikon
Off

Törzs

A SaveOnEnergy, hangsúlyozva, hogy a világ természeti csodáinak védelme, természetes szépségük, ritka vadon élő növényeik és geológiájuk miatt ma, a környezeti válság idején fontosabb, mint valaha, arra törekedett, hogy kiderítse, az európai nemzeti parkok százai közül mely országokban találhatók a legszebbek. Különböző tényezőket vettek figyelembe: például milyen a vad- és a növényvilág, mennyire avatkoztak be az emberek az adott területen, mennyire változtatták meg, hol helyezkednek el a parkok, és mekkora a területük. E tényezők alapján sorolták be az egyes országokat. Íme a TOP 10-es lista:

1. Ukrajna (9,73)

Ukrajna a legmagasabb besorolású nemzeti parkokkal rendelkező európai országnak számít, az ország 8 nemzeti parkjának mindegyike 9,73-as átlagponttal büszkélkedhet a világ legnagyobb utazási platformja, a TripAdvisor adatai szerint. Ukrajnában a legmagasabb minősítésű a Kárpátok Nemzeti Parkja, amelynek átlagos értékelése 9,75 a TripAdvisoron

2. Szlovénia (9,72)

Szorosan Ukrajna mögött van Szlovénia, amely csupán 0,01 ponttal maradt le az első helyről. Az ország egy nemzeti parknak, a Triglavi Nemzeti Parknak ad otthont, amely Európa legjobb besorolású parkjai közé tartozik, a TripAdvisor 10-es pontszáma a lehetséges 10-ből 9,72.

3. Szlovákia (9,69)

Szlovákia a harmadik helyen áll, 9 nemzeti parkunk átlagosan 9,69-es pontszámmal büszkélkedhet. A legmagasabb minősítést a Murányi-fennsík Nemzeti Park kapta, a TripAdvisor értékelése: 10-ből 10!

Szlovákiai vadon

Leírás

Szlovákiai vadon.

4. Bulgária (9,64)

Bulgária az átlagos pontszámok alapján a negyedik, 3 nemzeti parkjának átlagos pontszáma 9,64. Az ország legmagasabb besorolású nemzeti parkja a Közép-Balkán Nemzeti Park, amelynek átlagos TripAdvisor-pontszáma 9,86.

5. Svájc (9,6)

Bár csak egy nemzeti parkja van az országnak, Svájc az ötödik helyen áll. Az ország híres Svájci Nemzeti Parkjának köszönhetően Svájc átlagos TripAdvisor-pontszáma 9,6 a 10-ből.

6. Dánia (9,58)

A hatodik legmagasabb besorolású európai ország Dánia, amely átlagosan 9,58-as pontszámot ért el. Dánia 6 nemzeti parknak ad otthont, de az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park a legmagasabb besorolású, amelynek lenyűgöző a TripAdvisor-pontszáma: 10-ből 10.

7. Ausztria (9,57)

Ausztria a hetedik helyen áll, 7 nemzeti parkja mindegyike átlagosan 9,57-es minősítést kapott a 10-ből, a TripAdvisor forrásai alapján. A 7 park közül a Gesäuse Nemzeti Park a legmagasabb besorolású Ausztriában, 9,82 pontot kapott.

Látkép a murányi várhegyről.

Leírás

Látkép a murányi várhegyről.

8. Csehország (9,53)

Az ország 4 nemzeti parkjának 9,53-as átlagértékével Csehország a nyolcadik legmagasabb minősítést kapta. Az ország legmagasabb besorolású parkja a Cseh Svájc Nemzeti Park, amely a TripAdvisor értékelései alapján 9,57-es besorolású.

9. Franciaország (9.49)

Franciaország a kilencedik helyet foglalja el, 10 nemzeti parkja átlagosan 9,49-es értékelést kapott a TripAdvisortól. A Mercantour Nemzeti Park a legmagasabb besorolású, a TripAdvisor pontszáma: 9,78.

10. Nagy-Britannia (9,45)

A tizedik helyre került Nagy-Britannia. Az Egyesült Királyság 15 nemzeti parknak ad otthont, amelyek összesített átlagértéke 10-ből 9,45. A legmagasabb minősítésű nemzeti park a walesi Pembrokeshire Coast Nemzeti Park, amelynek átlagos értékelése 9,73 a TripAdvisoron.

Leírás

Vadlovak a Murányi-fennsíkon.

Örömmel fogadta A SaveOn­Energy értékelését Dávid Hančin­ský, a Szlovák Erdészeti Kamara szóvivője, aki fontosnak tartja, hogy az ember együtt tudjon élni a természettel. Dicsérte a szlovák erdészek munkáját, hangsúlyozva, hogy az ő gondoskodásuknak köszönhetően zöldek és egészségesek az erdők, amelyek friss levegőt, vizet, erdei gyümölcsöt adnak, és a fák árnyékában pihenést biztosítanak az embereknek. Állatok sokaságának pedig otthont. Az erdészeknek köszönhetően – mondta a szóvivő – élhet itt a siketfajd, a farkas, a hiúz, a medve, a törpekuvik, a szirti sas, a vadmacska és sok más élőlény, amelyekkel találkozhat is a szlovák vadon romantikus vidékét felfedezni kívánó kiránduló, ha szerencséje van.

A szakadékokkal, völgyekkel, sziklákkal és barlangokkal teli Murányi-fennsík érdekességei közé tartozik a lótenyésztés, a hucul és a nordikus fajta keresztezéséből kitenyésztett szlovák hegyvidéki fajtával találkozhatunk ezen a vidéken.

A 20 318 hektár kiterjedésű park erdőségét nagyrészt luc- és jegenyefenyők, tölgyfák, esetenként vörös- és tűnyalábos fenyők, valamint egyéb lombhullató fák alkotják, a fennsík 87 százalékát erdészek gondozzák, s csupán 13 százaléka érintetlen karsztos típusú terület. Bár nem annyira felkapott a kirándulók körében, nagyszerű túrákat lehet tenni a kanyonszerű völgyekben, a patakok mentén, a legelőkön át – összesen mintegy 300 kilométernyi jelzett turistaút várja a látogatókat. A hegymászás is engedélyezett (pl. Tesná skala, Rozštiepená skala – Hrdzavá dolina). Turistákat vonzó célként megemlíthető a park déli szélén, egy sziklaszirten álló, a magyar irodalomban is gyakran emlegetett murányi vár.

Bevezető

Csodálatos nemzeti parkjaink vannak, bármerre megyünk, mesebeli szépségű tájakra bukkanunk, mély erdőkre, zöld dombokra, hegycsúcsokra, tavakra, tengerszemekre és patakokat, forrásokat, szépséges kanyonokat rejtő fennsíkokra. S itt álljunk is meg: a brit saveonenergy.com portál a legszebb európai nemzeti parkokról közölt összeállítást, amelyben a Murányi-fennsík Nemzeti Parkot jelölte meg a harmadik legszebbnek.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Urbán Gabriella

Read More

Post Comment