Search by category:
Egyéb kategória

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről
Demecs Péter
2021. 03. 01., h – 19:02

2021. március 2., kedd – 07:30
rendőr

Friss ikon
Off

Törzs

Mikortól lépnek életbe az új intézkedések?

Fokozatosan ütemezték be a hatályosságukat. A kijárási tilalom például holnaptól, március 3-tól érvényes, az üzletekben és a tömegközlekedésben március 8-tól, tehát jövő hétfőtől kötelező FFP2 típusú szájmaszkot viselni. Egy héttel később, március 15-én pedig már minden beltérben kötelező lesz az FFP2 típusú szájmaszk. 

Mit jelent pontosan a szigorított kijárási tilalom?

A gyakorlatban annyit, hogy este nyolc és éjjel egy óra között tilos elhagyni állandó lakhelyünket. Kivétel vonatkozik azokra, akiknek munkába, orvoshoz vagy patikába kell menniük. Az emberek este nyolc óra után is kimehetnek a járáson belül a természetbe, de az individuális sportolásra is lehetőség lesz. Így este nyolc óra után is kimehet futni, s mondjuk az erdőből, természetből sem kell este nyolcig visszatérni. Kivétel vonatkozik a gondozott személy után való utazásra is. 

Ezek szerint az üzleteket is bezárják?

Valószínűleg igen. Bár a vonatkozó rendeletet a közegészségügyi hivatal még nem tette közzé, már tegnap több üzletlánc jelezte, készíti a korai bezárást. 

A kutyámat kivihetem este sétáltatni?

Igen. Kutyát és macskát este nyolc óra után is lehet sétáltatni. 

S ha már szó volt a természetről, elmehetek napközben más járásba kirándulni?

A kormány által nyilvánosságra hozott rendelet szerint már csak a saját járásában mehet ki a természetbe, kivétel ez alól az intézkedés alól a főváros és Kassa lakosaira vonatkozik, ők az egész kerületen belül mozoghatnak, ha a természetben akarnak sétálni. 

Fogják ellenőrizni ezeket az intézkedéseket?

A belügyminisztérium szerint minden eddiginél hatékonyabban és gyakrabban. A hatóságok a klasszikus járőrökön kívül a civil ruhás rendőröket is bevetik, de például a határon a hadsereg is segíteni fogja a rendőrök munkáját. A kormányrendelet értelmében ráadásul a hatóságoknak naponta tájékoztatniuk kell arról, mennyi büntetést osztottak ki és milyen szabálysértéseket lepleztek le. 

Mire számítsanak az ingázók?

Az ingázók mozgását nem fogják korlátozni, de egy változásra azért fel kell készülniük: ahhoz, hogy beengedjék őket az országba, a hétnapos negatív teszt helyett 72 óránál nem öregebb negatív tesztet kell majd felmutatniuk – a rendőrök ezt a tesztet már szerdától elkérik, s mint megtudtuk, a nap 24 órájában fognak ellenőrizni a határátkelőkön.

Meddig lesznek érvényesek ezek az intézkedések?

A kormányrendeletben az áll, hogy ha az újonnan elfogadott intézkedéscsomag március 21-ig nem hozza meg a kívánt eredményt, és nem kezd el csökkenni a fertőzöttek és a halálesetek száma, akkor előkészítik az ország teljes bezárását, a lockdown legkeményebb változatát. Ebben az esetben az ipart is leállítanák, lezárnák az ország határait, és teljes kijárási tilalmat rendelnének el. 

Milyen a valószínűsége annak, hogy végül elrendelik a teljes lezárást, az iparral együtt?

Ez a forgatókönyv sajnos napról napra reálisabbnak tűnik. A járványügyi szakértők már nemegyszer elmondták, hogy minden intézkedésnek körülbelül két hét múlva érezhetjük meg a hatását. A javasolt módosítások ugyan szigorúbbak, de kérdéses, valóban hozzájárulnak-e ahhoz, hogy radikálisan vissza tudjuk szorítani a vírus terjedését. Ráadásul az intézkedések egy része fokozatosan, a következő két hétben lép csak hatályba, s mivel a korlátozások hatását már március 21-én akarják kiértékelni, nem számíthatunk radikális változásra. Meg kell jegyezni azt is, hogy a kabinet tegnapi lapzártánkig nem közölte, mit tartana olyan javulásnak, amelynek köszönhetően elkerülhető lenne a kemény lockdown. 

Holnaptól már szükségem lesz az FFP2 típusú szájmaszkra?

Nem, még egy hét van a maszkok beszerzésére. Jövő hétfőtől (március 8.) viszont már csak ezekkel a maszkokkal mehetnek be üzletbe vagy utazhatnak tömegközlekedéssel. 

Továbbra is otthonról kell dolgoznom?

Igen. A járványügyi szakértők úgy vélik, hogy a járvány legyőzésében nagyon fontos szerepe van a mobilitás visszaszorításának. Ezért továbbra is azt szorgalmazzák, hogy minden egyes cégnél, ahol a munka jellege azt lehetővé teszi, otthonról dolgozzanak az alkalmazottak. Ha valakinek mégis be kell járnia a munkahelyére, akkor csakis szigorú higiéniai előírások mellett teheti meg, és ha úgy gondolja, hogy ezek nincsenek betartva, bejelentést tehet egy erre a célra létrehozott telefonszámon vagy e-mail-címen (ezt egyelőre nem tették közzé). Ezeknek a személyeknek továbbá szükségük lesz egy igazolásra a munkáltatótól, amin szerepel a munkavégzés helye és ideje. 

Változik valami a kötelező teszteléseken?

Nem, annak függvényében, hogy a Covid-automata szerint milyen besorolású régióban él, továbbra is csak negatív teszteredménnyel lehet elmenni otthonról.

Járhatnak a gyerekek iskolába?

Az iskolalátogatást is a dolgozó emberekhez igazítanák, vagyis csak azon szülők gyerekei vehetnének részt a helyszíni oktatásban, akik nem tudják otthonról végezni a munkájukat. A diákokat egyébként szintén heti kétszer tesztelnék az önellenőrző tesztekkel.

Ez azt jelenti, hogy ott, ahol az iskolák kinyitottak, mert a Covid-automata szerint az adott régió pirosba tartozott, újra be fog kelleni zárni?

Tulajdonképpen igen, a gyerekek túlnyomó többsége minden jel szerint otthon marad, mivel szüleik dolgozhatnak otthonról. Azt egyelőre nem tudni, hogy maguk a tanintézetek hogyan tudnak megbirkózni ezzel a feladattal, hiszen osztályonként kétféle módon kell majd tanítani: a jelenlevő diákoknak és azoknak is, akik az órára online jelentkeznek be. 

Hogyan akarnak segíteni a túlterhelt kórházakon?

A jelenlegi járványhelyzetben a legsúlyosabb problémának a kórházak leterheltsége számít, a legfrissebb adatok alapján már több mint 4000 személyt tartanak bent. A tehermentesítés érdekében a szakértők nagyobb hangsúlyt helyeznének a fertőzöttek otthoni ápolására, ezzel elkerülve az esetleges súlyosabb lefolyást. A kórházak ugyanis arra panaszkodnak, hogy a betegek sokszor már olyan egészségi állapotban kerülnek be, amin nem lehet segíteni. Ennek érdekében pontos útmutatót dolgoznak ki, miként járjanak el a rendelőben dolgozó orvosok, illetve a betegekkel folytatott kommunikációról is nyilvántartást kellene vezetniük. Amennyiben valamilyen településen gondok adódnak az orvosok elérhetőségével, azt a betegek bejelenthetnék egy speciális vonalon, amelyet egyelőre szintén nem ismertettek.

Érvényesek maradnak az időseknek bevásárlásra elkülönített idősávok hétköznap az élelmiszerboltokban?

Igen, ezen a téren nem történik változás. Sőt, újdonság lesz, hogy a súlyosan egészségkárosodott személyek is vásárolhatnak az időseknek elkülönített idősávban, délelőtt 9 és 11 óra között. A feltétel, hogy legyen náluk ZŤP-igazolás, egy kísérő személy is bemehet velük az üzletbe. 

Fertőzött vagyok, járhatok még üzletbe?

Nem, a kormányrendelet szerint a fertőzött személyek csak abban az esetben hagyhatják el otthonukat, ha orvoshoz vagy patikába kell sürgősen menniük. A kivételt, mely alapján jelenleg még bevásárolhatnak, eltörlik. 

Mikortól lép hatályba ez az intézkedés?

Nem tudni, egyelőre ezt sem tették közzé. 

Bevezető
Pozsony |

Holnaptól lép érvénybe az az új járványellenes intézkedéscsomag, melynek értelmében este nyolc órától éjjel egy óráig kijárási tilalom lesz érvényben – ez alól is lesznek kivételek. A fertőzött személyeknek újra megtiltják, hogy bevásároljanak, az intézkedések betartását a rendőrségen kívül a hadsereg is ellenőrizni fogja. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment