Search by category:
Egyéb kategória

Végzetes vacakolás

Végzetes vacakolás
Hegedűs Norbert
2021. 03. 01., h – 08:05

2021. március 1., hétfő – 08:16
Igor Matovič

Friss ikon
Off

Törzs

Csehországban meghosszabbították a veszélyhelyzetet, betartását a rendőrség és a katonaság is ellenőrzi. Lengyelországban szintén tovább szigorították a korlátozásokat. Magyarországon bátor, de kockázatos döntést követően orosz és kínai vakcinával igyekeznek úrrá lenni a helyzeten. Azzal a jelszóval, hogy minden, a magyarországi szakemberek által bevizsgált és ajánlott vakcina jobb a kivárásnál, hiszen életeket menthet. Így akarják csökkenteni a vakcinahiányt, amely elsősorban az Európai Bizottság impotens viselkedésének következménye. A brüsszeli illetékesek valamennyi uniós tagország képviseletében megkésve kötöttek rossz szerződéseket az oltóanyaggyártó cégekkel, az egyezség ugyanis nem tartalmaz konkrét szankciókat, ha a gyártó nem tartja a szállítási ütemtervet. Néhány gyógyszergyár ezért is a több pénzt ígérő Izraelt és Nagy-Britanniát részesíti előnyben.
Ilyen körülmények között Matovič a magyarországi példát akarta követni.

Tárgyalt is kétmillió Szputnyik megrendeléséről, bizonyos Kirill úrral, aki állítólag Putyin bizalmasa. A miniszterelnök szándékát azonban Veronika Remišová megtorpedózta, amiért nyilvánosan lehordta őt. Nem jött be a kormányfőnek az a számítása sem, hogy az orosz oltóanyag hazai alkalmazását a szlovákiai Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL) hagyja jóvá, ahogy azt a magyar gyógyszerhatóság tette, ha már az oroszok nem regisztrálták be a Szputnyikot az Európai Gyógyszerügynökségnél. Csakhogy a szlovákiai intézet a szükséges dokumentumok hiányára hivatkozva nem tett eleget a kérésnek. Ennek ellenére az egészségügyi miniszternek törvényes lehetősége lett volna a vitatott szérum megrendelésére, de ehhez egyelőre a kormányfő nógatására sincs kurázsija. Napok óta hallgat a témában Matovič is, feltehetően azért, mert most inkább az uniós partnerektől igyekszik kölcsönözni minél több oltóanyagot. Talán nem eredménytelenül.

De a miniszterelnök kedd óta újra csak piszmog. Három napig egyeztetett a járványügyi szakértőkkel, akik már december elején megmondták neki, milyen lépésekre van szükség. Elsősorban arra, hogy a vesztegzár ne csak papíron létezzen, nálunk is szigorúan ellenőrizzék és büntessék a tilalmak megszegőit. Ám a kormányfő akkor is halogatta a döntést, és a jelek szerint most is késlekedik. Állítólag a kormánykoalícióban nincs egyetértés a tervezett intézkedések néhány részletéről. A tétovázás viszont tovább hergeli a hosszú vesztegzár sokféle következményei miatt amúgy is elcsigázott embereket.

A kormánykoalíció ugyan megszavazta a parlamentben a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ami az ellenzék szerint csak arra jó, hogy megakadályozza a dilettánsnak tartott kormány elleni tüntetéseket. Ám a népharag és az elkeseredés csak nő a kilátástalannak tűnő egészségügyi és társadalmi állapotok miatt. Aligha tévednek, akik szerint eljön az idő, amikor politikai felelősségre vonják tetteiért és tétlenségéért is ezt a koalíciót, amely az éppen egy éve lezajlott parlamenti választásnak köszönhetően jutott hatalomra. Azóta (Sulík pártját kivéve) a támogatottsága nagyot zuhant.

Legfőbb ideje hát, ha a kormányfő végre cselekszik és pótcselekvésként nem szájkaratézik legalább azokkal, akik elvben a politikai szövetségesei. És a koalíciós pártok nem csak akkor zárnak össze, ha a parlamenti többség megtartása a tét. Az tovább fog olvadni, ha csak magukra gondolnak.

Bevezető

Drámaian romlik a járványhelyzet, de a kormány csak totojázik. Máshol sem jobbak az állapotok, de az ottani kabinetek igyekeznek valamiképpen megfékezni az egyre agresszívabb kórt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment