Search by category:
Egyéb kategória

Akár kormányválságot is okozhat a Szputnyik V

Akár kormányválságot is okozhat a Szputnyik V
Nagy Roland
2021. 03. 02., k – 17:41

2021. március 2., kedd – 19:00
Igor Matovič

Friss ikon
Off

Törzs

Az első orosz vakcinaszállítmány hétfőn érkezett meg az országba. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök és Marek Krajčí örömmel fogadta az oltóanyagot, elmondták, ezzel akár 40 százalékkal is gyorsabb lehet a szlovák vakcinaprogram.

A kormányfő tájékoztatása alapján júniusig összesen 2 millió vakcina érkezik az országba, amely 1 millió ember beoltására lesz elegendő. Az egészségügyi miniszter nem is várakozott, kedden azonnal engedélyeztette a készítmény használatát azzal, hogy az oltóanyag alkalmazásáért a kezelőorvosok lesznek felelősek. Az oltóanyagra vonatkozó kivétel augusztus végéig érvényes.

repülőgép

Leírás

Marek Krajčí egészségügyi miniszter nem sokkal azután engedélyezte a Szputnyik V használatát, hogy az első vakcinaszállítmányt landolt a kassia reptéren 

Újabb repedés a koalíción

A koalícióban azonban többen nem értettek egyet a Szputnyik V behozatalával. Főként a Za ľudí tiltakozott, Veronika Remišová pártelnökkel az élen. A régiófejlesztésért és befektetésekért felelős kormányfőhelyettes azt kifogásolta, hogy az egészségügyi miniszter engedélyével Szlovákia megkerüli a közös európai gyógyszerpolitikára vonatkozó irányelveket. Az uniós tagállamokban ugyanis csak azokkal a vakcinákkal oltanak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott.

Ez egyelőre a Szputnyik V esetében nem történt meg, vagyis Magyarország mellett Szlovákia lett a második olyan tagállam, amely megkerülve az EMA adminisztrációs és ellenőrző folyamatát az orosz vakcina beszerzéséhez folyamodott.

A hír bejelentése után Tomáš Valášek, a Za ľudí parlamenti képviselője bejelentette, távozik a pártból, mert nem hajlandó felelősséget vállalni ezért a döntésért. A mandátumáról ugyanakkor nem mondott le, a továbbiakban független képviselőként vesz részt a törvényhozásban.

Valášek, aki egyébként a parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, a TA3 hírtelevíziónak azt mondta, alapvetően nem azzal van gondja, hogy a behozott vakcina orosz, hanem azzal, hogy Szlovákia megkerülte az EMA regisztrációs folyamatát. Elmondta, a vakcinahiányt úgy is lehetett volna orvosolni, hogy olyan oltóanyag-szállítmányokat vásárol fel Szlovákia, amelyre más országok nem tartanak igényt, és amelyet már az EMA is jóváhagyott.

„Kérdezem én, hol volt Igor Matovič, amikor a Dél-afrikai Köztársaság pár héttel ezelőtt bejelentette, nem tart igényt az AstraZeneca oltóanyagára, mivel az nem hatékony a dél-afrikai mutációval szemben? Hol volt az a telefonhívás, ami megerősítette volna, hogy szeretnénk felvásárolni azokat a vakcinákat?”

– kérdezte Valášek.

Tomás Valášek

Leírás

Tomás Valášek távozott a Za ľudí pártból, de képviselői mandátumáról nem mondott le

Nagy az elégedetlenség

A Szputnyik behozatalára a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) is reagált. Irena Bihariová, a párt vezetője úgy fogalmazott, már eddig sem voltak elégedettek a miniszterelnök „kaotikus kommunikációjával”, ám az orosz vakcina félig-meddig titkos behozatala volt az utolsó csepp a pohárban.

„Ez elfogadhatatlan hazardírozás az emberi életekkel, mert olyan oltóanyagot teszünk elérhetővé, amelynek a biztonsága és a hatékonysága nincs hivatalosan megerősítve”

– jelentette ki Bihariová.

A PS éppen ezért elindította a www.stacilo.uz nevű weboldalt, amelyen aláírásokat gyűjtenek a miniszterelnök lemondására. Bihariová szerint ezzel szeretnének alternatívát kínálni azoknak, akiknek nem tetszik Matovič kormányzása, ugyanakkor a Smer és a Hlas, előrehozott parlamenti választásról szóló aláírásgyűjtéséhez sem szeretnének csatlakozni. A PS a weboldalon összegyűjtött aláírásokat elsősorban Richard Sulíknak és Veronika Remišovának ajánlja figyelmébe, ezzel szeretnék őket rávenni Matovič leváltására, vagy pedig a kormányból való távozásra.

Hogy valóban szóba jöhet-e az említett pártelnökök határozott fellépése, egyelőre kérdéses. A Za ľudí elnöksége kedd este ült össze, hogy a lehetséges megoldásokról tárgyaljon.

„A pártban rajtam kívül többen is csalódottak a történtek miatt. Egyrészt azt látjuk, hogy a járvány kezelése és az oltási stratégia tele van tévedésekkel, például az idősek és betegek vakcinázásának kitolása, másrészt viszont valós veszélyt jelent a koalíció széthullása, valamint Fico és Pellegrini visszatérése. Erről kell egyeztetünk, és komoly döntést kell hoznunk”

– nyilatkozta kedden Remišová.

Veronika Remišová

Leírás

Veronika Remišová a koalícióból való kilépést sem zárta ki

Richard Sulík szintén összehívta az SaS országos tanácsát. A gazdasági miniszter a kormányfő akciójával kapcsolatban azt mondta, nem így kellene irányítani az országot.

„Tudja, milyen kifejezés illik erre a leginkább? »Matovičság.« Ez egy tipikus »matovičság« volt”

– jelentette ki az SaS vezetője a Na telo vitaműsorban. Hozzátette: az országos tanács ülésén részletesebben is áttárgyalják a kérdést, és egyelőre semmit sem lehet kizárni.

Matovič mindezek ellenére úgy véli, egyik pártnak sincs oka elhagyni a kormánykoalíciót, hiszen semmi olyat nem tettek, ami ne lenne összeegyeztethető Krajčí jogköreivel.

Igor Matovič

Leírás

Igor Matovič szerint a Za ľudínak és az SaS-nek nincs oka a távozásra

Külpolitikai kérdés

Az üggyel kapcsolatban felszólalt Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter is, aki az orosz vakcina hatékonyságát nem akarta kommentálni, de megjegyezte, hogy a készítmény behozatala sajnos külpolitikai kérdéssé vált, amiről elsősorban Matovič tehet. Azzal ugyanis, hogy a kormányfő a reptéren várta a szállítmányt, és sajtótájékoztatót tartott, elkerülhetetlenül politikai síkra terelte a témát.

„Miért nem volt ott akkor, amikor másik, az EMA által regisztrált vakcinaszállítmányok érkeztek?”

– tette fel a kérdést a külügyminiszter, aki szerint az orosz vakcina jelenléte az európai vakcinapiacon nem más, mint az orosz hibrid háború egyik megnyilvánulása. Korčok ezért találkozót sürgetett a három legfőbb közjogi méltósággal, hogy megbizonyosodjon az ország további külpolitikai irányultságáról.

Ivan Korčok

Leírás

Ivan Korčok szerint a miniszterelnök politikai kérdést csinált az orosz vakcinából

Matovič elhatárolódott ettől a kijelentéstől, elmondta, éppen Korčok csinál politikai kérdést a Szputnyik behozatalából.

Hozzátette, jelen pillanatban, amikor naponta több mint 100 ember hal meg a koronavírus miatt, nincs idő politikai játékokra, egyszerűen meg kell gyorsítani a szlovák vakcinaprogramot.

Az orvosok támogatják

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) nem ért egyet a PS, a Za ľudí és az SaS álláspontjával. Marián Kollár, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kamara örömmel fogadta az újabb vakcina megérkezését. Hangsúlyozta: az orvosok nem azt nézik, melyik országból hozzák be a vakcinát, hanem azt, hogy az mennyire segít a betegeknek. Jelen pillanatban pedig úgy véli, hogy ebből a kritikus helyzetből csakis a vakcinázás felgyorsítása mentheti ki az országot.

„Ha ezzel akár csak egyetlen életet is megmentünk, akkor már megérte”

– közölte Kollár, hozzátéve, hogy a vakcina kockázatáról természetesen előzetesen is tájékoztatni kell a betegeket.

Az SLK elnökét az sem zavarja, hogy az egészségügyi miniszter által elfogadott dokumentum értelmében az esetleges mellékhatások kialakulásáért a vakcinát beadó orvos lesz a felelős.

„Minden egyes gyógyszerért, amit a kezelőorvos bead, ő maga a felelős, ez mindig is így volt”

– mondta Kollár.

Az orosz vakcina behozatalát támogatta Pavol Jarčuška, a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház infektológusa is. Elmondta, az egyik legnevesebb orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent tanulmány is arra utal, hogy a Szputnyik V biztonságos és magas a hatékonysága.

Vannak azonban olyan szakértők is, akik óvatosabbak az orosz vakcinával kapcsolatban. Pavol Čekan biokémikus például azt írta közösségi oldalán, hogy addig nem oltatná be magát a Szputnyikkal, amíg azt nem hagyja jóvá az EMA. 

Pokiaľ vakcínu Sputnik V neschváli Európska lieková agentúra, osobne sa ňou zaočkovať nedám. Ostatní máte slobodnú voľbu.Közzétette: Pavol Cekan – 2021. március 1., hétfő

 

(nar, TASR, TA3, Na Telo)

Bevezető
Pozsony |

A szakmai és a politikai nyilvánosságot is megosztotta a Szputnyik V nevű orosz vakcina, amelynek használatát Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter már jóvá is hagyta. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke még a koalícióból való kilépést sem zárta ki a történtek után, de Richard Sulík, az SaS vezetője is hasonló nyilatkozatot tett.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment