Search by category:
Egyéb kategória

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát
Mészáros Richárd
2021. 03. 02., k – 20:01

2021. március 2., kedd – 20:07
Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

Friss ikon
Off

Törzs

A leendő új Ipoly-híd építése kapcsán Helembán még nincs mozgás a helyszínen, a túloldalon, Ipolydamásdon viszont már február elejétől dolgoznak, előkészítő munkák zajlanak azon a fél kilométeres bekötő útszakaszon, amely a főúttól vezet le a folyóig. Tereprendezés zajlik és fákat vágtak ki, amelyeket aztán majd az építkezés befejezése után pótolnak – értesült lapunk Rományik Ferenctől, Ipolydamásd polgármesterétől. Magyarországi oldalon már elkészült az új Ipoly-hídra vezető kerékpárút is, Szobon hiányzik még egy párszáz méteres szakasz a végpontig, a szobi kompig – tette hozzá a polgármester. Az építkezési területet szlovákiai oldalon március 11-én adják át, de a járványhelyzet miatt Nyitra megye és a kivitelező Colas Közlekedésépítő Zrt., valamint a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. abban állapodott meg, hogy videokonferencia keretében indítják meg az eljárást.

Az eljárás kizárólag a folyó feletti hídra vonatkozik, a szlovák oldali bekötőútra nem” – reagált lapunk megkeresésére Balkó József, Nyitra megye főosztályvezetője.

Itt húzódik majd a hídig az új ipolydamásdi út.

Leírás

Itt húzódik majd a hídig az új ipolydamásdi út. (Kép: Facebook)

A Covid is bezavar

Lapunk úgy értesült, hogy a hídépítés kapcsán statikai, talajtani méréseket, vizsgálatokat és fúrásokat szeretne végezni a magyarországi műszaki csoport a helembai parton is, ezt viszont a szlovákiai járványügyi rendelkezések miatt egyelőre nem tehetik meg. A főosztályvezető mindezt megerősítette.

Ma kaptunk a kivitelezőtől egy ezzel kapcsolatos levelet, ebben aprólékosan leírják azokat a mukafolyamatokat, amelyek elvégzésében a határon való átjutás lehetetlensége miatt akadályoztatva vannak. A kivitelező levélben fordult a SZK Közlekedési és Építésügyi Minisztériumához azzal a kéréssel, hogy járjon közben a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalánál, a hídépítő munkások kaphassanak kivételt az elrendelt korlátozások alól. Mindannyian reméljük, hogy az illetékes hivatalok a kérvényben foglaltaknak eleget tesznek, illetve az időjárás felmelegedésével a járvány terjedésének intenzitása is lényegesen legyöngül” – taglalta a helyzetet Balkó József. Szlovákiai oldalon egyébként a kezdeti szakaszban meg szeretnék tisztítani a munkaterületet, a mederpartról eltávolítják a növényzetet, kiépítik a geodéziai alapponthálózatot, a hídfő helyén lőszerfelderítés és lőszermentesítés lesz, beton próbakeveréseket végeznek, előkészítik a próbacölöpözést, majd a cölöpözés után próbaterhelésre kerül sor.

Piros vonallal a híd és a rácsatlakozó utak a térképen.

Leírás

Piros vonallal a híd és a rácsatlakozó utak a térképen. (Kép: Facebook)

Három szakaszban

Ipolydamásdon tehát már a terepelőkészítő munkálatok zajlanak, a leendő hídhoz csatlakozó bekötőút kétszer három és fél méteres sávszélességgel, aszfaltburkolattal készül el, a szlovák oldali csatlakozó út burkolatszélessége kétszer négy méteres lesz, a hídszerkezet ötvennyolc méter hosszú lesz, 54 méteres szabad nyílással. A leendő híd 12,13 méter széles lesz, ehhez csatlakozik a 2,7 méter széles kerékpárút. A beruházás három szakaszban valósul meg: híd, magyarországi felvezető út, szlovákiai felvezető út – olvasható a kivitelező Colas Zrt. lakossági tájékoztatójában.

Az új kerékpárút kb. 150 méter hosszan csatlakozik az új bekötőútra és vezet át a hídon Helembára. Az ipolydamásdi főút és a bekötőút találkozásánál pedig új körforgalom is épül – mondta el az Új Szónak Rományik Ferenc, ipolydamásdi polgármester.

Az új híd uniós forrásokból épül meg, a beruházás megrendelője a NIF Zrt. és Nyitra megye. A nemzetközi kivitelezési közbeszerzés nyertese a COLAS Zrt. A híd esetében a Colas Közlekedésépítő Zrt., nyertes ajánlati ára nettó egymillió nyolcszázhetvenkétezer százhuszonhárom euró. A magyar oldali útcsatlakozásra a nyertes a Colas Út Zrt., nyertes ajánlati ár nettó egymillió háromszázötvenötezer kilencszázkilencvenhárom euró, a szlovák oldali útcsatlakozásra pedig a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia, nyertes ajánlati ár nettó hatszáztízezer ötszáztizenhárom euró.

Bevezető
Helemba/Ipolydamásd |

A Helemba és Ipolydamásd közti leendő Ipoly-híd építkezési területét március 11-én adják át, a hidat a rácsatlakozó utakkal együtt 2023. február végégig kell megépíteni. Magyarországi oldalon már zajlik a tereprendezés, de a járvány is beleszól a munkába.

Település / hely
Helemba/Ipolydamásd

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment