Search by category:
Egyéb kategória

Megszámolták a sasokat

Megszámolták a sasokat
Ibos Emese
2021. 03. 03., sze – 09:58

2021. március 3., szerda – 13:30
Dunaszerdahely

Friss ikon
Off

Törzs

Negyedik alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencében a Pannonian Eagle (Pannon Sas) nemzetközi madárvédelmi projekt égisze alatt a ragadozó madarak, elsősorban a sasok számlálását, hét ország részvételével. Szlovákia és Magyarország mellett Csehország, Ausztria, Románia, Szerbia és Szlovénia is partner volt. Ezekben az országokban úgynevezett szinkron, ragadozómadár- számolás folyt, ami annyit jelent, hogy egy pontosan meghatározott januári hétvégén a hét országban egyszerre mintegy 700 önkéntes látott munkához. Az volt a feladatuk, regisztrálják, hogyan alakult az elmúlt egy évben a ragadozó madarak, elsősorban a rétisas, a parlagi sas és a vándorsólyom populációja, vagyis egyfajta „sastérkép”elkészítése volt a cél.

Nemzetközi csapat
„Nemzetközi szinten ez a negyedik ragadozómadár-számlálás, de országos szinten már több mint 18 éve figyeljük és számon tartjuk a fokozottan védett madárfajokat, elsősorban a sasokat. A tavalyi évvel összehasonlítva némi optimizmusra ad okot az aktuális helyzet, hiszen ebben az évben több egyedet tudtuk azonosítani. Igaz, hogy tavaly egy eléggé ködös hétvégét választottunk a megfigyelésre, de még ezeket a rossz látási viszonyokat is figyelembe véve, jobb az idei év eredménye” – mondta elégedetten Tomáš Veselovský, a Ragadozók Védelme Szlovákiában Polgári Társulás munkatársa, a madárszámlálás szlovákiai koordinátora.

Dunaszerdahely

Több a sas
Főleg Szlovákia délnyugati és keleti területein tüsténkedtek az önkéntes madárszámlálók, mindenki kapott egy 10×10 kilométeres körzetet, amelyet megfigyelt. Szlovákia-szerte 122 ilyen körzetből sikerült adatokat gyűjteni. Az összesített adatok alapján 108 parlagi sast, 73 rétisast és 30 vándorsólymot azonosítottak a kémlelt területeken. „Ez a szám magasabb, mint a tavaly regisztrált, ami nemcsak a kedvező időjárási viszonyoknak és a nagyobb létszámú önkéntesnek tulajdonítható, hanem azoknak az intézkedéseknek is, amelyeket a ragadozó madarak védelmében hoztunk. Ezek közé tartozik egyebek mellett a nagyfeszültségű vezetékek és tartóoszlopaik biztonságossá tétele, amit egyre inkább sikerül megvalósítani főleg a Duna mentén a LIFE Danube Free Sky projekt révén” – nyilatkozta Jozef Chavko, a ragadozókat védelmező polgári társulás elnöke. A hét országban összesen 763 parlagi sast, 1347 rétisast, 118 vándorsólymot és még további 19 ragadozó madárfaj, összesen mintegy 20 ezer egyedét sikerült azonosítani. Ezek a számok természetesen nem egyeznek a területeinken valóban fellelhető ragadozómadár-populációval, mégis átfogó helyzetjelentést adnak a telelő egyedekről.

Dunaszerdahely
Nemcsak számoltak
A részt vevő önkéntesek nemcsak madarakat számoltak, hanem megfigyelték a környezetet is. Főleg azt, nincs-e valamilyen nyoma az ember káros tevékenységének, amilyen a túlzott fakivágás, illetve a nem a környezetbe illő építkezés. De azt is figyelték, nem folyik-e madarakkal kapcsolatos bűnözési tevékenység, akár csapdák vagy mérgezett csalik elhelyezése. 
„Még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a ragadozók, akár szárnyasok, akár négylábúak, károsak, ezért irtják őket. Ilyet sohasem a lakosok tesznek, hanem az orvvadászok, kegyetlen módszereikkel. Pedig a ragadozók a természet takarítói, a tápláléklánc fontos elemét alkotják, sokkal jobban kellene védenünk őket” – figyelmeztetett ismételten Jozef Chavko.

Bevezető
Csallóköz |

Január végén ismét ragadozómadár-számlálás volt egyebek mellett Szlovákiában is. Az eredmény biztató, enyhén növekedett a madárállomány.

Címkék

Település / hely
Csallóköz

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Somogyi Katalin

Read More

Post Comment